مهدی معتق، استاد دانشگاه لایبنیتز هانوفر و مرکز علوم تحقیقات زمین آلمان گفت: متاسفانه در کشور ما تمرکز در سالهای گذشته روی سدسازی بوده است. در سدسازی انتظار دارید مساحتی به آب سطحی اضافه شود. مدام هم پارهای از مسئولین در پایان دوران مسئولیت خود تعداد سدهای ساخته شده را به عنوان بیلان کاری خود مطرح میکنند که بله فلان قدر سد ساختهایم.
او افزود: مطالعات معتبر در دنیا میگوید ایران بیش از ۴۰ درصد منابع آب سطحی خود را در دهههای گذشته از دست داده است. این یک تناقض است. شما مثلا ۱۰۰ سد ساختهاید و حداقل باید منابع آب سطحی شما افزایش یابد ولی مطالعات میگوید شما ۴۰ درصد منابع آب سطحی خود را از دست دادهاید.
مرکز علوم تحقیقات زمین آلمان تصریح کرد: علتش این است که شما اگر جایی سد ساختهاید و مثلا ۲ کیلومتر مربع به مساحت آب سطحی اضافه کردهاید، ولی مدیریت ناکارآمد آبی شما سبب شده در پایین دست سد، تالابی و دریاچهای خشک شود و در نتیجه مجموعه این عوامل باعث منفی شدن بیلان آب سطحی ما شده است. پس منابع آب سطحیمان را از دست دادهایم. منابع آب زیرزمینیمان را هم که از دست دادهایم که فرونشستها یکی از پیامدهای آن است و متاسفانه هیچ برنامه علمی و کارامدی درباره احیا آن وجود ندارد. تنها یک برنامه تعادل بخشی بود که نمیدانم چه شد ولی اثری از آن روی دشتها نمیبینیم. مساله آب بسیار مهم است و نیازمند تغییر نگرش جامع در مدیریت آب هستیم.
او ادامه داد: مصرف گرایی بیش از حد و این که فکر کنیم نعمت خدادادی آب تمام نشدنی است و تا میتوانیم استخراج کنیم شرایط بدی را ایجاد کرده است. در سیل اخیر میبینیم. سیستان و بلوچستان هر سال حجم عظیمی از روان آبهای سیلابی دارد. متاسفانه هنر مدیریت مناسب این حجم سیلاب در سیستان و بلوچستان را نداریم اما بجای آن، چاه عمیق میزنیم تا آب شور را بالا بیاوریم و تصفیه کنیم. شما از منابعی که دارید نمیتوانید درست استفاده کنید بعد میروید از اعماق آب شور میآورید که شیرین کنید! این مشکلات را باید بررسی و حل کرد.
منبع: خبرآنلاین