فردای اقتصاد: قیمت دلار امروز با افت ۵۰۰ تومانی (۱.۶ درصدی) مواجه شد و تا مرز ۳۱ هزار تومان را عقبنشینی کرد. این کمترین قیمت دلار از ۷ تیر است.
پس از پایان آخرین دور مذاکرات وین و ادعای غربیها مبنی بر آنکه مذاکرات پایان یافته و طرفین تنها باید در قالب بله یا خیر تمایل خود به امضای متن به دست آمده را اعلام کنند، توافق نزدیکتر از قبل به نظر میرسد. هر چند در عین نزدیکی، احیای برجام از دید فعالان بازار ارز به دلایلی دور هم ارزیابی میشود. از جمله آنکه تهران روایت غرب از پایان مذاکرات را قبول ندارد. ضمن آنکه در دورهای پیشین هم سابقه قرار گرفتن در یک قدمی توافق را داشتیم که هر بار با بروز مسئلهای جدید ناکام ماند. این سابقه فعالان بازار ارز را نسبت به این موضوع محتاط میکند. برای جزییات بیشتر در این خصوص گزارش «پیام برجامی قیمت دلار» را بخوانید.
اما با قرار گرفتن برجام در بزنگاه تصمیمگیری، برخی معاملهگران ریسکگریزتر با توجه به شنیدههای خود از اخبار برجام به فروش دلار روی آوردند و امروز شاهد نزول دلار تا مرز ۳۱ هزار تومان بودیم که شکست آن در روزهای آینده میتواند با ادامه ریزش قیمت ارز همراه شود. البته بدون اخبار جدی از احیای برجام، فعلا مرز روانی ۳۰ هزار تومان در مقابل حرکت نزولی دلار وجود خواهد داشت. بدیهی است که در صورت توافق طرفها بر متن کنونی امکان افت دلار به چند کانال پایینتر وجود خواهد داشت. برای مثال، برخی کارشناسان محدوده ۲۷ هزار تومان که دلار نیمایی در حال نزدیک شدن به آن است، مقصد دلار پس از احیای برجام میدانند. البته با شوک احیای برجام به دلار، ریزش تا زیر این مرز در کوتاهمدت هم بعید نخواهد بود.
قیمت دلار دو ماه پیش با صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا بیش از ۳۳ هزار تومان افزایش یافت. پس از آن بود که بانک مرکزی دست به کار شد و با دریافت فرمان مداخله در بازار ارز از سوی سران سه قوه، اقداماتی برای کاهش هیجان بازار انجام داد که قیمت دلار را تا ۳۲ هزار تومان پایین کشاند. پس از آن، خبر ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا (در قطر) موجب شد نرخ ارز بیشترین افت خود طی ۱۴ ماه گذشته را در یک روز تجربه کند و تا کف ۳۰۱۰۰ تومان نزول کرد. اما در میانه مذاکرات قطر دوباره صعودی شد و پس از پایان ناکام گفتوگوها به محدوده ۳۲ هزار تومان بازگشت. از آن پس دلار در نزدیکی مرز ۳۲ هزار تومان نوسان میکرد تا زمانی که مذاکره مجدد ایران و غرب سبب افت حدودا هزار تومانی دلار شد.
افت دلار تا کجا ادامه دارد؟
امروز دلار پس از ورود به کانال ۳۰ هزار تومان با حمایت همراه شد و بارها بالا و پایین مرز ۳۱ هزار تومان نوسان کرد. معاملهگران اشاره دارند در صورت شکست محدوده حمایتی ۳۰۸۰۰ تومان دلار هرات، احتمال تشدید ریزش در بازار تهران وجود دارد.
معاملهگران تکنیکال اشاره دارند که روند صعودی دلار که از تاریخ ۱۵ اسفند سال ۱۴۰۰ شکل گرفته بود شکسته شده است. امروز هم به واسطه کاهش شدید این نرخ شاهد قرارگیری قیمت دلار حوالی ۳۰.۹۸۰ تومان هستیم که محدوده حمایتی استاتیک و مهمی برای این نرخ گمارده میشود. درصورتی که این سطح به واسطه گارد نزولی که در دلار شکل گرفته است، رو به پایین شکسته شود، هدف و محدوده حمایتی بعدی حوالی ۳۰.۲۰۰ تومان خواهد بود که در ادوار قبلی بارها سبب تغییر روند قیمت دلار شده است.
نکته دیگر آن است که در صورتی که محدوده حمایتی دلار حوالی ۳۰.۲۰۰ تومان شکسته شود، نظارهگر شکلگیری الگوی سر و شانه در این شاخص خواهیم بود که از قدرت بالایی برای تغییر روند نمودارها برخوردار است. باید دید که قیمت دلار در تقابل با حمایتها و مقاومتها خود چه واکنشی از خود نشان خواهد داد.