فرارو: قیمت اوراق سکه، از روز ۱۹ آبان ۱۴۰۱ یکبار دیگر اهمیت پیدا کرده است. دقیقا از روزی که بانک مرکزی خبر داد میخواهد بهمنظور کنترل نوسان قیمتها نسبت به عرضه اوراق سکه طلا اقدام کند. جمعآوری نقدینگی از بازار و ایجاد یک ابزار تازه برای سرمایهگذاری از دیگر انگیزههای فروش اوراق سکه در بورس کالا بهشمار میآیند. در شرح و توضیح سازوکار اوراق سکه و اهمیت آن برای سرمایهگذاران کافی است فرض کنید هر ۱۰ برگه، نماینده یک عدد سکه طلا تمامبهار آزادی طرح جدید است. با این تفاوت که حداقل تا ششماه آینده وجود خارجی ندارند. با این حال بر سر خرید و فروش همین سکه فرض معامله یا معاملاتی انجام میشود و پول بهطور روزانه در گردش خواهد بود. خریداران اوراق سکه میتوانند کاغذهای خود را ششماه بعد، در تاریخ سررسید به سکههای واقعی تبدیل کنند.
در همین رابطه بخوانید: رد پای جام جهانی در بازار دلار
اوراق سکه در طول مدت سرمایهگذاری از قابلیت خرید و فروش برخوردار هستند و قیمت آنها بهصورت روزانه و لحظهای اعلام میشود. دقیقا مثل قیمت طلا، سکه و حتی دلار. پس اگر اقدام به خرید اوراق سکه کنید، قادر خواهید بود بالا و پایین رفتن قیمتش را زیرنظر بگیرید. با توجه به رفتار بازار و نیروهای موافق و مخالف، آینده کوتاهمدت یا بلندمدت را پیشبینی کنید و اگر خدای نکرده بازار ریزش کرد یا احساس کردید بهاندازه کافی سود بردهاید، با فروش اوراق سکه، سرمایه خود را نقد کنید. حداقل از ۱۹ آبان به اینطرف باد به پرچم سرمایهگذارانی وزیده که اوراق سکه خریداری کردهاند.
قیمت اوراق سکه در ۱۹ آبان، ۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بهازای هر ۱۰ برگ اوراق بود و حداقل برای سه روز متوالی ثابت باقی ماند. اولین درخشش اوراق سکه در روز سهشنبه ۲۴ آبان رقم خورد و در عرض ۲۴ ساعت، ارزش هر سکه بورسی (معادل ۱۰ برگه گواهی سپرده) ۲۸۵ هزار تومان بالا رفت. این روند از آن روز بهبعد هم ادامه داشته است (بهجز ۲۵ آبان که قیمت اوراق سکه در طول معاملات روزانه بورس کالا ۵۳ هزار تومان ارزان شد.)
قیمت سکه امامی در حال حاضر حداقل سه نرخ متفاوت دارد؛ قیمت تکفروشی که در صرافیها یا طلافروشیها به خریداران یک عدد سکه تمام بهار آزادی طرح جدید اعلام میشود. قیمت سکه در معاملات نقدی که برای خرید و فروش «تعدادی» سکه تمام بهار آزادی کاربرد دارد و قیمت اوراق سکه که نماینده یک سکه تمام بهار آزادی در معاملات بورس کالا خواهد بود
آخرین معاملات اوراق سکه در بورس کالا، چهارشنبه دوم آذر رقم خورد و در جریان آن اوراق سکه با قیمت ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بهفروش رسید. به این ترتیب کسانی که در روز اول، برای خرید عرضه اوراق سکه پیشقدم شدند، روی هر سکه بورسی (معادل ۱۰ برگه گواهی سپرده)، نزدیک ۵۰۰ هزار تومان سود کسب کردند. این عدد روی کاغذ بهمعنای حدود سهدرصد بازدهی مثبت در طول ۱۱ روز معاملاتی است. اگر فرض کنیم شخصی، سرمایه خود را برای خرید ۱۰۰ عدد ورق گواهی سکه هزینه کرده باشد، تا اینجای کار، دستکم ۵۰ میلیون تومان سود بهدست آورده.
بررسی بازار نشان میدهد روند سبز اوراق سکه به احتمال زیاد ادامه خواهد داشت. قیمت اوراق سکه در لحظه بازگشایی بازار روز چهارشنبه دوم آذر، ۱۶ میلیون و ۴۲۰ هزار تومان بوده و در طول معاملات آن روز، کف و سقف قیمت اوراق سکه بهترتیب ۱۶ میلیون و ۳۳۵ هزار تومان و ۱۶ میلیون و ۴۲۰ هزار تومان گزارش شده است. آنهایی که به دیدگاهها و نقطهنظرات خوشبینانه علاقمند هستند، دوست دارند این روند را به وضعیت قیمت سکه در معاملات نقدی بازار طلا گره بزنند. چون حداقل از روز ۱۹ آبان تا روز چهارشنبه دوم آذر، اوراق سکه دنبالهرو قیمت سکه در معاملات نقدی بوده است. بورس کالا پنجشنبهها تعطیل است، اما قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در معاملات نقدی تا ۱۶ میلیون و ۵۹۵ هزار تومان بالا رفت. با توجه به این مسئله میتوان انتظار داشت، حداقل در معاملات صبح تا ظهر بورس کالا، قیمت اوراق سکه به ۱۶ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان نزدیک شود.
قیمت سکه امامی رو به افزایش است اما سرمایهگذاران در عین حال نباید از حباب قیمت سکه غافل باشند
سرمایهگذاری روی سکه تمام بهار آزادی میتواند با خرید سکه از صرافی یا طلافروشیها انجام شود. در این حالت سرمایهگذار محدودیت خرید ۱۰۰ برگ اوراق سکه را نخواهد داشت، اما بابت هر سکه باید مبلغ بیشتری بپردازد. به این ترتیب قیمت سکه در معاملات نقدی، برای سرمایهگذارانی کاربرد دارد که قصد دارند بیش از یک عدد سکه خریداری کنند. این گروه در روز ۱۹ آبان میتوانستند بابت سکه ۱۵ میلیون و ۹۰۲ هزار تومان بپردازند که تقریبا با نرخ اوراق سکه در آن روز برابری میکرده.
قیمت فروش سکه امامی در قالب اوراق در آخرین روز معاملاتی هفته قبل به ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید. این عدد نسبت به نرخ تکفروشی سکه امامی بازار آزاد در همان روز ۷۴ هزار تومان ارزانتر است و با نرخ ۱۶ میلیون و ۴۱۶ هزار تومانی سکه در معاملات نقدی، ۱۶ هزار تومان فاصله داشت. اگر حداکثر تعداد اوراق سکه قابل سفارش (۱۰۰ عدد) را سفارش دهید، اختلاف این دو عدد بهترتیب معادل ۷.۴ میلیون تومان و یکمیلیون و ۶۰۰ هزار تومان
همبستگی و همگرایی قیمت سکه فیزیکی و اوراق سکه از ۱۹ آبان تا دوم آذر محفوظ باقی مانده است. بهشکلی که در روز دوم آذر، اوراق سکه با قیمت ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بهفروش رسیده و بابت سفارشهای بالاتر از یکعدد هم در بازار از سرمایهگذاران ۱۶ میلیون و ۴۱۶ هزار تومان دریافت میشد. روز پنجشنبه بورس کالا تعطیل بوده، اما قیمت سکه نقدی، تنهایی تا ۱۶ میلیون و ۵۹۵ هزار تومان پیش رفت. بههمین خاطر شانس رشد قیمت اوراق گواهی ارز در معاملات صبح تا ظهر امروز شنبه پنجم آذرماه ۱۴۰۱، محتمل بهنظر میرسد.
قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید، علاوه بر نرخ اوراق و معاملات نقدی، در قالب تکفروشی نیز اعلام میشود. قیمت تکفروشی سکه در آخرین معاملاتی هفته قبل یعنی پنجشنبه سوم آذر، ۱۶ میلیون و ۶۵۴ هزار تومان بود. در حالی که روز ۱۹ آبانماه همین یکعدد سکه با قیمت ۱۵ میلیون و ۹۵۵ هزار تومان بهفروش میرسید. به این ترتیب در طول ۱۳ روز معاملاتی، شاهد رشد ۷۰۰ هزار تومان قیمت سکه در معاملات تکفروشی هستیم. این عدد از بازدهی مثبت ۴.۴ درصدی این نوع سرمایهگذاری حکایت دارد.
قیمت سکه امامی شاید رو به افزایش باشد و برای سرمایهگذاران دلبری کند، اما در عین حال نباید از حباب قیمت سکه غافل بود. بررسیها نشان میدهد حجم حباب سکه امامی در روز پنجشنبه سوم آذر، به یک میلیون و ۹۴۸ هزار تومان رسیده که حداقل در ۲۰ روز گذشته سابقه نداشته است. حباب سکه نسبت به یک ماه قبل، ۳.۵ درصد کاهش داشته، اما نسبت به سهماه پیش ۸.۵ درصد رشد کرده و در قیاس با ششماه و یکسال قبل بهترتیب ۴۲ درصد و ۵۱۸ درصد بیشتر شده است. همین مسئله میتواند زنگ هشدار را برای تمام سرمایهگذاران و خریدران انواع مختلف سکه بهصدا دربیاورد و به آنها بگوید فرقی نمیکند، سکه نقدی بخرید، تکفروشی را انتخاب کنید یا سراغ اوراق سکه در بورس کالا بروید؛ چون بههرحال قرار است دست به ریسک بزرگی بزنید.