فردای اقتصاد: اوپک در تازهترین گزارش ماهانه خود، با اشاره به تأثیر اقتصادی حمله روسیه به اوکراین، نرخ بالای تورم و تلاشها برای مهار پاندمی ویروس کرونا، برای سومین بار از آوریل برآورد خود از میزان رشد تقاضای جهانی برای نفت را پایین برد. دیدگاه اوپک برخلاف دورنمای مثبتی است که آژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۲ ترسیم کرد. علاوه بر این آمار اوپک نشان میدهد که در ماه گذشته میلادی قیمت و میزان تولید نفت ایران افت کرده است.
اوپک در گزارش ماهانه خود پیش بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۲ به میزان ۳.۱ میلیون بشکه در روز معادل ۳.۲ درصد رشد می کند که ۲۶۰ هزار بشکه در روز کمتر از پیش بینی قبلی این گروه است. در مقابل، آژانس بینالمللی انرژی پیش بینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت را به میزان ۳۸۰ هزار بشکه در روز افزایش داد و ۲.۱ میلیون بشکه در روز برآورد کرد.
در گزارش اوپک آمده است: عوامل بنیادین بازار نفت جهانی، همچنان به روند احیای قوی خود به سطح پیش از شیوع کووید ۱۹ در نیمه اول سال ۲۰۲۲، ادامه دادند. هر چند که نشانههای کندی رشد اقتصاد جهانی و تقاضا برای نفت نمایان شده است. اوپک پیش بینی خود از نرخ رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۲ را از ۳.۵ درصد به ۳.۱ درصد کاهش داد و اعلام کرد احتمال بازبینی نزولی بیشتر این نرخها وجود دارد.
موضع اوپک در خصوص دورنمای سال ۲۰۲۳ نشان می دهد که بازار ممکن است همچنان دچار محدودیت عرضه بماند. اوپک پیش بینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۳ را بدون تغییر در ۲.۷ میلیون بشکه در روز حفظ کرد و انتظار دارد که عرضه کشورهای غیر اوپک به میزان ۱.۷۱میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند یعنی اوپک باید حدود ۹۰۰ هزار بشکه در روز نفت بیشتری تولید کند تا بازار متوازن شود.
بر اساس گزارش رویترز، اگرچه دورنمای سال ۲۰۲۳ برای عرضه نفت غیراوپک بدون تغییر ماند اما اوپک شتاب ملایم رشد تولید نفت شیل آمریکا را پیش بینی می کند و انتظار دارد عرضه نفت سبک آمریکا در سال ۲۰۲۳ به میزان ۸۰۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کند که بالاتر از ۷۴۰ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ خواهد بود. با این حال پیش بینی امسال تحت بازبینی نزولی قرار گرفت.
قیمت نفت سنگین ایران کاهش یافت
بر اساس این گزارش، قیمت نفت سنگین ایران ماه میلادی گذشته به همراه گریدهای نفتی دیگر کاهش یافته است.
قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در جولای به ۱۰۷ دلار و ۶۳ سنت رسید که ۸ دلار و ۲۲ سنت معادل ۷.۱ درصد در مقایسه با قیمت ۱۱۵ دلار و ۸۵ سنت در ژوئن، کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، به ۱۰۵ دلار و ۴۹ سنت رسید که بالاتر از ۶۵ دلار و یک سنت در مدت مشابه سال میلادی گذشته است.
ارزش سبد نفتی اوپک در جولای به میزان ۹ دلار و ۱۷ سنت در هر بشکه معادل ۷.۸ درصد نسبت به ژوئن کاهش پیدا کرد و به ۱۰۸ دلار و ۵۵ سنت در هر بشکه رسید. میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، ۱۰۵ دلار و ۸۲ سنت در هر بشکه بوده که ۴۰ دلار و ۵۴ سنت معادل ۶۲.۱ درصد افزایش در مقایسه با میانگین قیمت ۶۵ دلار و ۲۷ سنت مدت مشابه سال ۲۰۲۱، نشان می دهد.
افت تولید نفت ایران
طبق آمار منابع ثانویه، تولید نفت اوپک که متشکل از ۱۳ عضو است، در ژوییه به ۲۸.۹۰ میلیون بشکه در روز رسید که ۲۱۶ هزار بشکه بر مبنای ماه به ماه افزایش داشت. تولید نفت خام در عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت افزایش یافت در حالی که در ونزوئلا و آنگولا کاهش داشت. تولید نفت ایران با ۱۱ هزار بشکه کاهش، به ۲.۵۵۸ میلیون بشکه در روز رسید.