فردای اقتصاد: بورس امروز در حالی کار خود را شروع میکند که خوشبینی به احیای برجام افزایش یافته و به نظر میرسد که گفتگوها قدمهای نهایی خود را برمیدارد. بازار سرمایه که مدتهاست منتظر خبر دستیابی به توافق مانده، نگاه مثبت خود را به این موضوع با رنگ سبز نقشه بازار امروز نشان داده است.
شاخص کل بورس در نیم ساعت ابتدایی از شروع معاملات با افزایش ۰.۷ درصدی همراه شده و در عدد ۱.۴۵۹ میلیون واحدی جای گرفته است و شاخص هموزن نیز که تاثیر بیشتری از این اتفاق احتمالی میپذیرد، حدود ۰.۸ درصد به ارتفاع خود افزوده است. این افزایش خوشبینی تنها در شاخصهای بورس نیست و دوباره شاهد ورود پول کدهای حقیقی به چرخه معاملات هستیم که این روزها یکی از نیازمندیهای اصلی بازار به شمار میرود. تا این لحظه ۱۶ میلیارد تومان ورود پول ثبت شده و ارزش معاملات نیز حوالی ۶۰۰ میلیارد تومان است.
بورسیها در حال مرور خاطرات
یکی از دلایل اصلی رشد بازار پس از اعلام خبرهای مثبت از سمت مذاکرات، بازبینی دوباره خاطرات سال ۹۴ تا ۹۶ است که طی آن مدت و با دستیابی به توافق، بورس تهران توانست پس از گذران دورانی سخت و با یک تاخیر زمانی، رالی صعودی جدیدی را شروع کند.
در آن زمان اما اصلیترین گروههایی که مورد توجه قرار گرفتند، گروه خودرویی و بانکی بودند که به واسطه چشمانداز مثبت از افزایش همکاری با شرکتهای خارجی و ارتباط با سیستم بانکی و مالی جهانی و همچنین کاهش هزینهها به دلیل ریزش قیمت دلار، در کانون توجهات قرار گرفتند. البته دیگر صنایع نیز روزهای خوبی را پشت سر گذاشتند اما این دو صنعت در صدر توجه قرار داشتند.
اکنون نیز شرایط به همان روال پیش میرود. احیای برجام و دستیابی به توافق میتواند این دو صنعت داخلی را با تحولات مهمی همراه کند. خودروسازان مدتهاست به دلیل شرایط مختلفی اعم از تحریمها، هزینه تولید بالا و قیمتگذاری دستوری با زیانهای سنگینی دست و پنجه نرم میکنند و بانکهای کشور نیز به دلیل بلوکه شدن منابع ارزی، فشارهای بیش از حد دولت به آنها از طریق تسهیلات تکلیفی و خرید اوراق به دلیل کسری بودجه، روزهای سختی را تجربه کردهاند که دستیابی به توافق هستهای میتواند بخش مهمی از این مشکلات را برطرف کند.
چراغ سبز برای صعود سهام بزرگ
امروز اما شرایط برای صعود صنایع و سهام بزرگ نیز محیاست. احیای برجام علاوه بر صنایع داخلی میتواند به شرکتهای بزرگ و صادراتمحور نیز کمک شایانی کند. وجود تحریمها طی چند سال گذشته باعث شد که این تولیدکنندگان با مشکلات بسیار زیادی برای فروش محصولاتشان در بازارهای جهانی مواجه شوند و حتی برای رفع این مشکل با تخفیفهای بالایی تولیدات خود را به فروش برسانند. رفع تحریمها به قطع میتواند برای آنها نیز شرایط مساعدی را ایجاد کند اما شاید اندک نگرانی موجود برای آنها احتمال کاهش شدید قیمت دلار باشد که با توجه به مشکلات مالی و اقتصادی موجود در داخل کشور، بعید به نظر میرسد.
از سمت دیگر بازارهای جهانی نیز این روزها حال خوبی دارند. تورم آمریکا برای ماه جولای کمتر از انتظارات بود و حالا پیشبینی میشود که فدرال رزرو با سرعت کمتری به افزایش نرخ بهره بپردازد. همین کافی بود تا هفته گذشته مس دوباره به بالای ۸هزار دلار برسد و نفت نیز خود را به کانال ۱۰۰ دلاری نزدیک کند. دیگر کامودیتیها نیز شرایط خوبی را در روزهای گذشته سپری کردند که میتواند موجی از تقاضا را به نمادهای بزرگ بورس تزریق کند.