فردای اقتصاد: درحالیکه هر روز درباره تعیین روش نرخ خوراک پتروشیمیها اخبار و ارقام متفاوتی به گوش میرسد و دولت در حال رایزنی با تولیدکنندگان این حوزه است؛ محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به آنکه دست مجلس برای اعمال تغییرات در لایحه بودجه باز نیست و نمیتواند به ستونهای بودجه دست بزند، با دولت اتمام حجت کرد و گفت: به سازمان بورس، وزارت اقتصاد، وزارت صمت و دیگرانی که آمدند گفتیم که شما هر توافقی که با یکدیگر میکنید در بودجه مکتوب کنید تا ما بر اساس آن ما اقدام کنیم؛ اما اگر به هر دلیلی در موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها و سایر موضوعات مرتبط با بورس توافقات در بودجه مکتوب نشد، از دولت خواهش میکنم که در خصوص بازار سرمایه دیگر اظهارنظر نکنند و بگذارند که مجلس بهاندازه خودش ورود کند یا اینکه رئیس سازمان بورس دیگر به خودش اجازه ندهد که در خصوص بازار سرمایه اظهارنظر کند و بگذارند مجلس کار خودش را بکند. ما بهاندازه خودمان امسال در حوزه بازار سرمایه حتماً ورود خواهیم کرد.
پورابراهیمی افزود: تأکید میکنم بهاندازه خودمان و اندازه مجلس آنجاست که اگر کاهش منابع و تغییر احکام موجب این شود که دولت مخالفت کند و شورای نگهبان مصوبه مجلس را رد کند ما نمیتوانیم بیش از این جلو برویم. پس باید به مردم بگوییم که در جریان باشند و بعدها به من نگویند که گفته بودید که در موضوع بورس ورود میکنید، پس چه شد؟
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: از دولت خواهش میکنیم و دعوا هم نداریم. دولت در تدوین بودجه درک درستی از شرایط بازار سرمایه داشته باشد. مردم ذینفع بازار سرمایه هستند پس برای بازار سرمایه کار کنید.
به گفته وی در موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها جلسات خوبی با موضوعات مشخص در حال برگزاری است که امیدواریم وزیر اقتصاد درباره این مباحث ابتدا با سازمان برنامه توافق کند و بعد در هیئت وزیران تصویب کند و پس از آن به مجلس بیاید.
ابراز تعجب از مسئولان بازار سرمایه
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه برآورد میکنم در موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها به وجهه مشترک با دولت برسیم، گفت: اولین نکته این است که دولت نخستین اقدامکننده و ظرفیتساز بازار سرمایه باید باشد و این ظرفیت را در بودجه برای بازار سرمایه ایجاد کند؛ اما برخی اعلام میکنند که این قانون مجلس است. سؤال میکنم که قانون مجلس در بودجه از کجا میآید. این لایحه بودجه است که به مجلس میآید ما که طرح نمیدهیم. من دیدم که یکی از مسئولان بازار سرمایه انتقاد و صحبت کرده بود که مجلس این موضوع را تصویب کرده است. از اینکه ایشان فرق بین طرح و لایحه را نمیداند و در بازار سرمایه مسئولیت گرفته است تعجب کردم و با خودم گفتم چرا چنین فردی در بازار سرمایه مسئولیت گرفته است که حتی فرق بین طرح و لایحه را نمیداند.
به گفته پورابراهیمی، وقتی دولت لایحه مینویسد ما تغییرات جزئی در آن میدهیم. حداکثر تغییرات ما ۵ درصد مثبت و ۵ درصد منفی است و به این شکل نیست که این لایحه را کنار بگذاریم و لایحه دیگری بنویسیم. بعد هم در صحن علنی مطرح میشود و اگر تغییر کند دولت مخالفت میکند و بعد شورای نگهبان هم برود آن را رد میکند. ما یک محدودیت در متن نهایی بودجه داریم که میخواهیم به بازار سرمایه کشور کمک کنیم و این محدودیت از ساختار اولیه است. لایحه بودجه مثل فونداسیون یک ساختمانی است که فقط در مرحله نازککاری اختیارش با مجلس است و اصلاً نمیتوان ستونهای بودجه را جابهجا کرد و تغییرات ماهیتی داد. پس نخستین انتظار این است که وقتی دولت لایحه بودجه را به مجلس میدهد در ساختار آن احکامی در حمایت از بازار سرمایه بیاورد.
وی خطاب به دولت گفت: از وزارت اقتصاد، وزارت صمت، سازمان برنامه و کسانی که در حوزه بازار سرمایه مرتبط هستند، انتظار داریم درک صحیحی از شرایط بازار سرمایه داشته باشند و اول بدانند که دیگر گذشت آن زمان که ۵۰۰ هزار نفر ذینفع بازار سرمایه بودند. در حال حاضر به جز دولت، یک توده ۵۰ میلیوننفری ذینفع بازار سرمایه است.
همان روزی هم که میگفتند اهالی بازار سرمایه ۵۰۰ هزار نفر هستند، بخش عمدهای از حقوقیهای ما ذینفع بودند که میلیونها نفر ذینفع داشتند. منافع سازمان تأمین اجتماعی به چه کسانی میرسد. افزایش درآمد شرکتهای مجموعه تأمین اجتماعی (شستا) اگر به بورس برود ذینفعانشان یا کارگر و یا بازنشسته هستند. سرمایهگذاران صندوق بازنشستگی هم بازنشستگان هستند. در هر هلدینگ و مجموعهای که ریز میشوید و بررسی میکنید دوباره میلیونها نفر از مردم را میبینید.
وی افزود: اگر رونق بازار را هم بهعنوان ذینفع بازار در نظر بگیریم اثر آن رونق باز هم به خود دولت بر میگردد. پس رشد و تقویت بازار سرمایه بازار برد - برد دولت و ذینفعان است. به سازمان بورس و وزارت اقتصاد و وزارت صمت و دیگرانی که آمدند گفتیم که شما هر توافقی که با یکدیگر میکنید اول در لایحه بودجه بگذارید. اگر به هر دلیلی این احکام مهم در لایحه نیامد و گفتند که شما در صحن بگذارید عملاً تصویب بودجه دچار مسئله میشود. فرضاً بخواهیم در آنجا تغییری انجام دهیم میگویند درآمد دولت را ما آنجا بستیم و کاهشی میشود و مغایر فلان ماده و ردیف درآمدی است و دولت مخالفت میکند. شما اصلاً بهجای بنده باشد آیا میتوانید بودجه را اینگونه تصویب کنید.
به گفته پورابراهیمی، ما در مجلس ظرفیتهای جدید را که میتواند به بازار سرمایه کمک کند در احکام موجود میتوانیم با حکم الحاقی ایجاد کنیم نه اینکه اصل موضوع را تغییر دهیم. نخستین صحبت ما این است که این کارگروه تشکیل شده و خروجی آن بهصورت جمعبندی در اختیار وزارت اقتصاد بهعنوان متولی بازار سرمایه گذاشته میشود. چون وزیر اقتصاد رئیس شورایعالی بورس است و متولی بازار سرمایه هم هست.
تعیین نرخ خوراک متناسب با مؤلفههای اقتصادی
وی در خصوص تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها هم گفت: به نظرم متناسب با شرایط اقتصادی باید نرخ خوراک پتروشیمیها را در نظر گرفت. یعنی باید دید که دامنه نرخ ارز در کجا قرار میگیرد سایر مؤلفههای اقتصادی، وضعیت صادرات و تولید داخل را در سال آتی بررسی کنیم. حداقل ۵ تا ۶ شاخص اصلی را باید در محاسبات منظور کنیم تا حداقل میانگینی از آن به دست بیاید تا بتوان یک نرخ متوسط برای آن بتوان شناسایی کرد. ما برای رسیدن به نرخ متوسط خوراک پتروشیمیها تلاش خواهیم کرد. ازنظر ما قابلپیگیری است.