۲۳ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۸

سعید کریمی و حسین مریدسادات، دو فعال بازار سرمایه در برنامه زنگ پایان چهارشنبه به بررسی جوانب مختلف روند صعودی جدید بورس تهران و مهم‌ترین تحولات و متغیرهای تاثیرگذار بر چشم‌انداز آتی آن پرداختند.

فردای اقتصاد: بورس تهران آخرین روز کاری هفته را در محدوده سبزرنگ به پایان رساند. شاخص کل با رشد ۱۸هزار و ۲۹۲ واحدی (معادل ۱.۲۶ درصد) ارتفاع یک میلیون و ۴۷۲ هزار واحدی را در پایان معاملات امروز ثبت کرد. شاخص کل هم‌وزن که نماینده سهام کوچکتر بازار است، امروز نسبت به‌ شاخص کل عملکرد ضعیف‌تری داشت و با رشد ۰.۸۵ درصدی همراه شد.  
ارزش معاملات خرد سهام مجددا به کانال ۴ هزار میلیارد تومانی برگشت و ارزش معاملات ۴۸۳۲ میلیارد تومانی را به ثبت رساند. در روز چهارشنبه روند ورود پول اشخاص حقیقی در دو روز گذشته متوقف شد و حدود ۱۶۴ میلیارد تومان تغییر خالص مالکیت افراد حقیقی به حقوقی در بازار اتفاق افتاد.
از اواخر هفته گذشته به دلیل شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر کشور، بازارها در رالی صعودی جدیدی قرار گرفته‌اند که به نظر می‌رسد این روزها قرعه رشد به نام بورس افتاده است. بازار سهام این روزها یکی از بهترین عملکردهای چند وقت اخیر خود را به ثبت رسانده و در فضای شعله‌ور شدن انتظارات تورمی و رشد نرخ دلار در بازار آزاد، رنگ سبزی را به سهامداران خود ارائه داده است. در برنامه زنگ پایان امروز میزبان دو فعال بازار سرمایه، سعید کریمی و حسین مریدسادات بودیم و به بررسی جوانب مختلف روند صعودی جدید بورس تهران و مهم‌ترین تحولات و متغیرهای تاثیرگذار بر چشم‌انداز آتی آن پرداختیم.
حسین مریدسادات، فعال بازار سرمایه در رابطه با سرنوشت عقب‌ماندگی بورس از بازارهای موازی عنوان کرد: شرایط اقتصادی کشور وضعیت مناسبی نداشته و سقف‌شکنی بازارهای موازی این موضوع را تایید می‌کند. تجربه سال‌های گذشته حاکی از آن است که به نظر می‌رسد بورس اولویت هیچ دولتی نیست و در دو سال گذشته بسیاری از سهامداران حقیقی از بازار سهام خارج شده‌اند و فعالان فعلی بازار نیز به دلیل اوج‌گیری بازارهای موازی در انتظار جبران زیان‌های خود هستند. این در حالی است که دولت ارزان‌ترین بازار در اقتصاد ایران است و می‌توان به چشم انداز آتی آن امیدوار بود.
وی افزود: با وجود ارزندگی بورس تهران، دلیل انتخاب سکه و دلار به عنوان اولویت‌های سرمایه‌گذاری مردم، عدم اعتماد به دولت است چراکه همچنان سایه سیاست‌گذاری‌های غلط گذشته نظیر نرخ خوراک صنایع، عوارض صادراتی و سایر تصمیمات خلق‌الساعه، حاشیه سود صنایع بورسی را تهدید می‌کند. مریدسادات در انتقاد به عرضه خودرو در بورس کالا بر این باور است که این موضوع صرفا یک درمان موضعی است و مشکل را باید در سیستم عرضه و تقاضا جست‌وجو کرد. با وجود اینکه بخش قابل توجهی از تقاضای خودرو صرفا واسطه‌گری است اما عرضه خودروسازان داخلی به اندازه تقاضای موجود نیست و به دلیل اختلاف قیمت خودرو در بازار آزاد با بورس کالا، انگیزه دلالان را برای ورود به این موضوع افزایش داده است.
سعید کریمی از دیگر فعالان بازار سرمایه درباره آمادگی بورس برای جذب نقدینگی گفت: به نظر می‌رسد با ادامه مسیر فعلی از سوی سیاست‌گذاران اقتصادی، شاهد کاهش بیشتر در ارزش ریال باشیم و بازار سهام به عنوان یکی از بازارهای ارزان قیمت می‌تواند به عنوان یک سپر تورمی برای سهامداران عمل کند و حتی تکرار تجربه صعود سال ۹۹ دور از انتظار نیست. توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است با توجه به کسری بودجه دولت و کاهش امیدواری نسبت به گشایش سیاسی، اعتماد مردم به ریال را از بین برده است و از این رو بازار سرمایه به عنوان یکی از گزینه‌های پوشش تورم می‌تواند برای پیشبرد اهداف سیاست‌گذار موثر واقع شود.
وی ادامه داد: ریسک فاصله نرخ دلار آزاد و نیما همچنان بورس را تهدید می‌کند و تا زمانی که سرکوب نرخ در سامانه نیما متوقف نشود، نمی‌توان اثر افزایش نرخ دلار را در صورت‌های مالی شرکت‌ها مشاهده کرد و یک از دلایل عدم ورود نقدینگی به این بازار نیز همین موضوع است اما در مرور روند تاریخی بازار سرمایه نشان می‌دهد که بورس در بلندمدت عقب‌ماندگی خود نسبت به بازارهای موازی را جبران خواهد کرد.

برچسب‌ها