فردای اقتصاد: دادگاهی در ترکیه برای اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول، حکم ۲ سال و ۷ ماه و ۱۵ روز زندان صادر کرد. اتهام اماماوغلو توهین به اعضای هیأت عالی انتخابات است. پس از صدور حکم دادگاه، اکرم اماماوغلو در یک پیام ویدیویی ضمن اعتراض به تصمیم دادگاه گفت: «یک گروه اقلیت حق ندارند قدرتی را که از سوی مردم بهدست میآورند احاطه کنند.»
به گزارش دویچهوله، انتظار میرود اماماوغلو درخواست تجدیدنظر کند و تا زمان رسیدگی به آن در سمت خود باقی بماند، اما این احتمال نیز میرود که در صورت تایید حکم، حق نامزدی برای ریاست جمهوری از وی سلب شود.
اگر دیوان عالی این تصمیم را تایید کند، اماماوغلو از فعالیت سیاسی محروم میشود و نمیتواند به وظیفه خود به عنوان شهردار ادامه دهد.
اکرم اماماوغلو قبل از برگزاری دادگاه در توییتر از ساکنان استانبول خواسته بود که بدون توجه به نتیجه دادگاه، ساعت ۱۶ در منطقه سراچخانه که محل استقرار بنای شهرداری است، تجمع کنند.
در پی این درخواست، رسانههای ترکیه گزارش دادند که هزاران تن از ساکنان استانبول پس از اعلام حکم زندان برای شهردار کلانشهر استانبول، در بیرون ساختمان شهرداری تجمع کردند و نمایندگان مخالفان از شهرهای دیگر عازم پایتخت شدند. صدها نفر از هواداران او در مقابل شهرداری تجمع کردند تا صدور حکم زندان علیه او را محکوم کنند. معترضان شعارهایی مانند «حق، قانون، عدالت» سر دادند و خواستار استعفای دولت اردوغان شدند.
همچنین کمال قلیچدار اوغلو، رهبر حزب جمهوریخواه خلق که از مخالفان سرسخت اردوغان و حزب عدالت و توسعه است، سفر خود به آلمان را لغو کرد و فورا به استانبول بازگشت.
چرا شهردار استانبول دادگاهی شد؟
اکرم اماماوغلو در ۱۷ آوریل ۲۰۱۹ رسماً به عنوان شهردار استانبول آغاز به کار کرد، اما در ۶ مه، کمیسیون عالی انتخابات ترکیه نتایج انتخابات شهردار استانبول را لغو کرد و انتخابات مجدد را برای ۲۳ ژوئن تعیین کرد. بر اساس نتایج رایگیری، اماماوغلو این بار با اختلاف تقریبا ۸۰۰ هزار رای پیروز شد. پس از پیروزی در انتخابات، شهردار جدید استانبول علناً از تصمیم کمیسیون عالی انتخابات برای لغو نتایج انتخابات انتقاد کرد که اکنون به دلیل آن مجازات شده است.
ادعا شده است که اماماوغلو در بیانیه خود در ۴ نوامبر ۲۰۱۹ در جمع خبرنگاران از عبارات توهینآمیز علیه اعضای هیأت عالی انتخابات استفاده کرده است.
شهردار استانبول سه سال پیش، بعد از پیروزی در انتخاباتی که دوباره برگزار شده بود، در بیانیهای مطبوعاتی اعضای شورای عالی انتخابات ترکیه را «احمق» خوانده بود.
در کیفرخواست پرونده او آمده است که لفظ کلمه «احمق» به معنای «کسی است که نمیتواند از ذهن خود به درستی استفاده کند.»
همچنین در این کیفرخواست نوشته شده است: «این لفاظیها متوجه قربانیانی است که از مقامات دولتی هستند و به عنوان هیأت مدیره فعالیت میکنند و این کلمه باری توهینآمیز برای شرافت و حیثیت اعضای هیأت دارد»؛ اتهامی که شهردار استانبول آن را نمیپذیرد و در دفاعیه کتبیاش میگوید که در بیانیه خود هیچ اظهارنظری درباره اعضای هیأت عالی انتخابات نکرده است.
واکنشها به صدور احکام زندان چه بود؟
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، در واکنش به صدور حکم زندان برای اکرم اماماوغلو آن را مغایر با موازین حقوق بشر دانست و گفت:«این مجازات ناعادلانه علیه حقوق بشر، آزادیهای اساسی و حاکمیت قانون است. ما از ترکیه میخواهیم که به این آزادیهای اساسی احترام بگذارد.»
وزارت امور خارجه آلمان نیز در توییتر نوشت: «حکم امروز دادگاه علیه اکرم اماماوغلو عقبگردی بزرگ برای دمکراسی است. دمکراسی زنده به جدل سیاسی است. بهویژه در دوران کارزارهای انتخاباتی، آزادی بیان مهمترین ملاک رقابت منصفانه است.»