۲۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۶
بازار محصولات اساسی کوچک شد

فردای اقتصاد: طی دو الی سه ماه اخیر به‌صورت مشخص سایز بازار محصولات اساسی کوچکتر و حاشیه سود شرکت‌ها کاهش قابل‌توجهی داشته است.

مدیرعامل شرکت دی ان ای یونیون با اشاره به مطلب فوق دلیل این امر را افزایش قیمت کالاها به دنبال  بالارفتن هزینه‌های جاری مربوط به حقوق، دستمزد، مواد اولیه، انرزی و حمل و نقل دانست.

ناصر پاشاپور نیکو با اشاره به سیاست جدید اقتصادی دولت و حذف ارز ۴۲۰۰تومانی گفت:، با وجود تزریق ۲۴هزار میلیارد تومان یارانه نقدی سایز بازار محصولات اساسی از جمله روغن، لبنیات و... کوچک شده است و تولیدکننده از حاشیه سود جدید به دلیل کاهش جدی حجم فروش ناراضی است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود پرداخت یارانه به تولیدکنندگان، هم تولیدکننده و هم مصرف کننده ناراضی هستند با تاکید به ضرورت وجود اقتصاد ازاد گفت:اقتصاد آزاد باعث ایجاد ثروت، رقابت، افزایش ظرفیت بازار و ... می شود اما اکنون دولت با پرداخت این یارانه ها و کنترل قیمت ها ثروت آفرینی نمی کند. یارانه ها باید بخش های زیربنایی تعلق گیرد.

وی با بیان اینکه ممکن است برخی شرکت‌های بزرگ بتوانند تولید خود را به نحوی حفظ کنند، افزود: اما شرکت‌های کوچک‌تر در شرایط فعلی از بازار حذف خواهند شد و دولت باید در بحث قیمت گذاری دستوری این مسائل را لحاظ کنند.

پاشاپور نیکو در نشستی  با حضور خبرنگاران  گزارش تحقیقاتی در حوزه­ی شش گروه کالای ضروری خانوار به همراه تاثیرات بر فعالیتهای مارکتینگ و همچنین انتخاب  مصرف کننده را ارائه داد.

روغن خوراکی (جامد و مایع)

پاشاپور در ادامه با ارایه گزارش بازار روغن که بر پایه‌ی نوسانات قیمتی و بحثهای کنترلی قیمتها و افزایش آن هاست گفت: در مقایسه نقطه به نقطه از فرورودین ۱۴۰۰ تا فروردین ۱۴۰۱، افزایش  چندانی در قیمتها مشاهده نشده اما در بازه زمانی خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۱ روغن با حدود ۲۹۲ درصد افزایش قیمت به ازای هر کیلو روغن خوراکی شامل مایع و جامد همراه بوده است.

این در حالی است که این موضع منجر به کاهش حجم تبلبغات این محصولات  نبوده و در مقایسه بهار ۱۴۰۰ تا بهار ۱۴۰۱ شاهد افزایش ریالی تبلیغات به میزان ۲۵۲ درصد بودیم.

به این منظور که با افزایش قیمت، شرکتهای تولید کننده اقدام به افزایش تبلیغات داشتند تا سهم بازار را از دست ندهند و تاثیر این رفتار روی مصرف باعث افزایش  ۱۳ درصدی گرایش به خرید روغن جامد در سال جاری شده است. این رقم در سال ۱۴۰۰ حدود ۴ درصد بوده که  حاکی از تمایل مصرف کننده به خرید روغن جامد به دلیل پایینتر بودن قیمت آن نسبت به روغن مایع بوده است.

وی با اشاره به این که در مورد بسته بندی نیز ۹۱ درصد کاهش خرید بسته‌های کوچکتر گزارش شده که در نهایت افزایش خرید روغن جامد در بسته بندی بزرگتر را نشان می‌دهد افزود: با توجه به افزایش ۳۹۷ درصدی قیمت روغن که از بسته‌ای ده هزار تومان به هر بسته ۲۵ هزار تومان رسیده ولی بازهم در مورد پرفروش ترین بسته که ۱۳۸ درصد افزایش قیمت داشته شاهد رشد تعداد فروش بوده ایم و در خرداد ماه نیز میزان خرید مصرف کننده نسبت به مصرف کلی، افزایش داشته که ممکن است به قصد  انبار کردن محصول از سوی مردم صورت گرفته باشد.

نان

پاشاپور درادامه با تاکید بر اینکه گزارش ارائه شده د رمورد نان صرفاً مربوط به نانی است که در خرده فروشی ها عرضه شده گفت: بر اساس گزارش نقطه به نقطه این نوع نان از اردیبهشت ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۱ حدود ۷۴ درصد افزایش قیمت و در همین بازه زمانی در خرداد ماه  ۹۰ درصد افزایش قیمت داشته که رشد کمتری نسبت به روغن را تجربه کرده است.

پنیر

پاشاپور در این گزارش از رشد فروش ۴۴ درصدی پنیر خبرداده که در اردیبهشت ۱۰۳ درصد ودر خرداد این میزان ۱۲۲ درصد افزایش داشته است و رفتار مصرف کننده در این بخش بر اساس بسته بندی نبوده بلکه نوع پنیر سفید استقبال بیشتری را از مصرف کننده دریافت کرده است.

وی خاطر نشان کرد: در بهار ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ تبلیغات با موضوع پنیر ۵۶۲ درصد بیشتر شده  که این موضوع نشان از  نگرانی تولید کننده درباره سهم بازار و میزان فروش و کاهش حجم محصول دارد.

ماکارانی و اسپاگتی

وی درباره ماکارانی با اشاره به اینکه تفاوتی در نوع بسته بندی محصولات ایجاد نشده، رشد  ۱۵۴ درصدی قیمت  این محصولات  را مطرح کرد.

وی ادامه داد :ماکارانی در مقایسه با نان افزایش قیمت بیشتری را تجربه کرده که علت آن می‌تواند در نوع آرد مصرفی باشد که تحت تاثیر نرخ ارز بوده  است.

پاشاپور در ادامه به افزایش ۳۷۰ درصدی هزینه های تبلیغات ماکارانی اشاره کرد و گفت:این تبلیغات منجر به افزایش فروش این محصول نشده است.

شوینده ها

پاشاپور در ادامه با اشاره به رفتار بازار شوینده گفت: یکی از شوینده‌های پر مصرف  که در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفته مایع ظرفشویی بوده که حدود ۳۰ الی ۳۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است. این محصول نیز در حوزه­ی تبلیغات با افزایش ۲۷۰ درصدی بودجه تعرفه ای همراه بوده است. اما در حوزه مصرف تغییرات محسوسی غیر از یک مورد با ۳۹ درصد افزایش فروش صورت نگرفته است.

در ادامه این نشست مدیر عامل گروه دی ان ای یونیون dnaunion  از آغاز به کار تکنولوژی شتاب دهی و نوآوری بازارمالی در ایران توسط این گروه خبر داد و افزود: طی سالهای گذشته تکنولوژی مالی با عنوان فین تک در ایران مطرح شده که ما در این مجموعه در دو بخش "مارتک "که منحصر به بخش مارکتینک است و " ادتک" که به حوزه­ی تبلیغات  مربوط است  متمرکز شده ایم. وی تصریح کرد: بیشتر تمرکز ما روی بخش مارکتینگ خواهد بود و مجوز فعالیت  این مرکز شتاب دهی و نوآوری را از معاونت  ریاست جمهوری دریافت کرده ایم.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha