فردای اقتصاد: بانک مرکزی گزارش وضعیت کل مانده سپردهها و تسهیلات ریالی و ارزی بانکها و مؤسسات اعتباری را برای ماه تیر منتشر کرده است. بنا بر این گزارش، مانده کل سپردهها در پایان تیر به ۵۹۹۴ ه.م.ت (هزار میلیارد تومان) رسیده که نسبت به مقطع مشابه سال قبل ۳۵.۳ درصد رشد داشته است. بیشترین مبلغ سپردهها مربوط به استان تهران با مانده ۳۲۰۸ ه.م.ت و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد با مانده ۱۶.۶ ه.م.ت بوده است. مانده کل تسهیلات بالغ بر ۴۳۶۲ ه.م.ت است که نسبت به ماه مشابه سال قبل رشد ۳۴ درصدی داشته است. بیشترین مبلغ تسهیلات مربوط به استان تهران با مانده ۲۶۴۱ ه.م.ت و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۱۶.۲ ه.م.ت است.
پیشبینی رشد نقدینگی تا پایان سال
بانک مرکزی در ماههای اخیر کوشیده از طریق کنترل رشد ترازنامه بانکها رشد افسارگسیخته نقدینگی را کاهش دهد. اتفاقا در آمارهای سپرده و تسهیلات هم به جز رشد سالانه (نسبت به ماه مشابه سال قبل)، رشد مقدار از ابتدای سال (نسبت به اسفند) بیان میشود تا احتمالاً کارنامه متفاوت سال جاری مشخص شود. فعلاً سپردهها از ابتدای سال ۸.۴ و نقدینگی ۵.۳ درصد رشد کردهاند. اگر روند فعلی و سختگیری بانک مرکزی تا پایان سال ادامه یابد، رشد سالانه سپردهها و نقدینگی به ترتیب ۲۷ و ۱۷ درصد خواهد شد. رشد سالانه ۲۷درصدی سپردهها به این معنی است که احتمالاً رشد نقدینگی هم به حدود سی درصد بازخواهد گشت. درصدی که تا حدی رشد نقدینگی را از وضعیت بحرانی فعلی -یعنی رشد حدوداً چهل درصدی- دور میکند و امید به بهبود اوضاع تورمی را ایجاد میکند.
نمودار زیر نشان میدهد رشد نقدینگی در دو سال گذشته به حدود چهل درصد رسیده بوده است. اما رشد بلندمدت سالانه نقدینگی از ۵۷ تا ۱۴۰۰ به طور میانگین ۲۵.۷ درصد بوده است. یکی از اولین اولویتهای سیاست پولی حاضر به گفته بسیاری کارشناسان باید این باشد که رشد نقدینگی فوراً به سطوح پایینتر بازگردد، چرا که سطح رشد چهل درصدی تهدید مهمی برای ایجاد تورم فزاینده و غیرقابل کنترل است.
تبادل نظر