۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۰:۰۸
خودروهای خارجی به دست مردم نمی‌رسد

این کارشناس خودرو افزود: البته بنده واردات این میزان خودرو را هم باور ندارم. ضمن آنکه در سال ۱۳۹۶ حدود ۱۹ هزار ۶۰۰ دستگاه خودرو وارد کشور شد اما به مردم تحویل ندادند. این در حالی است که این خودروها هم پیش‌فروش شده بود و عملا مالکان خودروها مردم بودند و نه واردکنندگان، اما شاهد آن بودیم که ۴ سال طول کشید تا این ۱۹ هزار خودرو را به مردم بدهند و هنوز یک بخشی از این خودروها را هم به مردم نداده‌اند.

اعتماد: امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو و عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت در مورد ثبت‌نام‌ها برای طرح خودروهای وارداتی گفت: البته بنده واردات این میزان خودرو را هم باور ندارم. ضمن آنکه در سال ۱۳۹۶ حدود ۱۹ هزار ۶۰۰ دستگاه خودرو وارد کشور شد اما به مردم تحویل ندادند. این در حالی است که این خودروها هم پیش‌فروش شده بود و عملا مالکان خودروها مردم بودند و نه واردکنندگان، اما شاهد آن بودیم که ۴ سال طول کشید تا این ۱۹ هزار خودرو را به مردم بدهند و هنوز یک بخشی از این خودروها را هم به مردم نداده‌اند.
کاکایی تصریح کرد: آن زمان خریدها مشخص بود و تمام مسیر روتین و مانند گذشته بود اما باز هم جلوی ورود خودروها به کشور گرفته شد، ضمن آنکه خودرویی که چندین سال زیر باد و باران در گمرکات مانده بود با خودرویی که نو وارد بازار شود تفاوت‌های زیادی دارد.
او با بیان اینکه این روش‌ها نمایشی است، گفت: بنده از ابتدا هم معتقد بودم امسال وارداتی انجام نمی‌گیرد و ادامه تحریم‌ها هم باعث کمبود ارز در کشور شده است و همین اتفاق هم افتاد.

تفاوت قیمت عرضه خودرو  از فروردین تا اسفند ماه را  چگونه جبران می‌کنند؟

کاکایی با اشاره به ۵۰۰ میلیون تومانی که باید در بانک‌ها بلوکه شود، افزود: این منابع در دست واردکننده نیست و هنوز هم خودرویی وارد نشده و اینکه معامله آن به چه صورت باشد هم اصلا مشخص نیست و جایگاه واردکننده برای دریافت این پول هنوز معلوم نشده. ضمن آنکه عرضه خودرو به ثبت‌نامی‌ها مشخص نیست و در حالی که افراد یکجا منابع را پرداخت کرده‌اند شاید نوبت یک نفر فروردین باشد و نوبت فرد دیگر اسفند ماه و این اصلا عادلانه نیست و با وجود حداقل تورم ۴۰ درصدی فردی که در ابتدای سال خودرویی را تحویل می‌گیرد از فردی که آخر سال خودرو می‌گیرد آنرا ارزانتر دریافت خواهد کرد.

چرا دولت رقیب بخش خصوصی شده است؟

این کارشناس صنعت خودرو خاطرنشان کرد: سوال مهم این است که چرا باید خودرو از سوی وزارت صمت و سامانه‌ای که این وزارتخانه معرفی کرده به فروش برسد مگر وزارت صمت فروشنده خودرو است؟ مگر قرار بر این نبود که دولت فروشنده خودرو نباشد و رقیبی برای بخش خصوصی نشود؟
او با اشاره به قول‌هایی که برای خصوصی‌سازی خودرو از سوی رییس‌جمهور داده شده بود، تصریح کرد: این قول‌ها که امسال محقق نشد و دولت به جای واردکننده و نمایشگاه‌دار وارد میدان شده است پس کدام رقابت انجام می‌شود؟ به نظر می‌رسد دولت ۱۰۰ هزار خودرو را در سه تا چهار ماه وارد کرده و بین مردم پخش می‌کند اما برعکس اگر به هر دلیلی نتواند این خودروها را وارد کند و با مشکلات امسال در واردات خودرو روبرو شود آبروی دولت می‌رود و بسیار هم خطرناک است.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha