۱۰ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۲
فرصت کسب سود از بازار سهام؟

نسبت P/E آینده‌نگر بازار سهام به ۵.۸واحد رسیده که علیرغم کاهش چشم‌گیر بازار از مرداد ۹۹، هنوز به کف تاریخی خود نرسیده است.

فردای اقتصاد: جدیدترین گزارش هفتگی کیان نگاهی به ارزشگذاری بازار از منظر تاریخی دارد. آنگونه که آمارهای به دست آمده نشان می‌دهد در حال حاضر نسبت قیمت به درآمد آینده‌نگر بازار سهام برای شرکت‌های منتخب، به ۵.۸ واحد رسیده که علیرغم کاهش چشم‌گیر بازار از مرداد ۹۹ تا امروز (افت نزدیک به ۱۵ واحدی نسبت قیمت به درآمد کل بازار در دو سال گذشته)، هنوز به کف تاریخی خود نرسیده است. نسبت قیمت به  درآمد بازار سهام، مرداد سال ۹۷ در کف تاریخی خود یعنی ۴.۳ واحد قرار داشت. از این رو P/E فوروارد کنونی هنوز ۱.۵ واحد از کف تاریخی خود بالاتر است.

ارزش‌گذاری بازار سهام از منظر تاریخی

در بخش دیگری از این گزارش، بازدهی شرکت‌های منتخب از مرداد ۹۷ تا امروز بررسی شده که نشان می‌دهد بازدهی شرکت‌های منتخب از مرداد ۹۷ تا کنون، سالانه ۴۰ درصد دلاری و ۸۵ درصد ریالی بوده است. بازدهی ۴۰ درصدی سالانه دلاری بازار سرمایه از سال ۹۷ تا به امروز، از مرکب شدن سه عامل سود تقسیمی (سالانه حدود ۱۰ درصد)، رشد قیمت به درآمد (سالانه حدود ۵ درصد) و رشد سودآوری (سالانه حدود ۲۰ درصد) حاصل شده است.

از نگاه کوتاه‌مدت، هنوز نمی‌توان با قطعیت در مورد کف بازار سخن گفت. همانطور که اشاره شد، نسبت‌های ارزشگذاری، علیرغم افت جدی در دو سال گذشته، هنوز به کف تاریخی خود نرسیده‌اند اما توجه به موارد زیر می‌تواند چشم‌اندازی از امکان کسب بازدهی در افق زمانی کوتاه‌مدت ارائه دهد:

۱- فرصت‌های رشد واقعی در بازار سرمایه:  تعداد قابل قبولی از  شرکت‌ها در شرایط کنونی، فرصت رشد واقعی قابل توجه در افق زمانی سه الی پنج ساله را دارند. پروژه‌های بزرگ معدنی، فلزی، و پتروشیمی در شرکت‌های کنونی بازار سرمایه، امکان کسب سود واقعی (دلاری) بیش از ۱۰ درصد سالانه را برای طیف بزرگی از شرکت‌ها فراهم خواهند کرد.

۲- سود نقدی جذاب شرکت‌ها: با افت شدید قیمت‌ها، بازدهی نقدی شرکت‌ها (نسبت سود نقدی به قیمت هر سهم)، در حال حاضر در محدوده ۱۵ تا ۲۰ درصد است. این یعنی، بدون رشد سودآوری هم، کسب بازدهی دلاری ۱۵ تا ۲۰ درصدی برای سرمایه گذاران در افق زمانی بلندمدت وجود دارد.

۳- نسبت قیمت به درآمد نرمال بازار: نسبت قیمت به درآمد بازار در حال حاضر در سطح نرمال و بلندمدت (در محدوده ۶) قراردارد. به عبارت دیگر، اگرچه این نسبت از کف تاریخی خود بالاتر است و هنوز می‌توان به کمتر از مقدار فعلی هم فکر کرد، ریسک کاهش قابل توجه این نسبت زیاد نیست.

در مجموع، در شرایطی که اذعان می‌کنیم با توجه به تجربه تاریخی، هنوز امکان کاهش قیمت‌ها وجود دارد، بنا به دلایل فوق، سرمایه‌گذاری در سطوح قیمتی کنونی بازار، فرصت معقولی برای کسب بازدهی دلاری مناسب، همانند تجربه‌ای که از سال ۱۳۹۷ تا امروز شاهد آن بودیم، پیش‌روی سرمایه‌گذاران قرار داده است.

فرصت کسب سود از بازار سهام؟

ریشه رکود معاملات سهام چیست؟

میانگین ارزش معاملات خرد سهام در هفته گذشته ۲۵۴۲ میلیارد تومان بوده است. به نظر می‌توان ریشه بخشی از ارزش معاملات بسیار پایین خرد سهام در رفتار دخالت‌آمیز دولت برای سال‌های متمادی و عدم اعتماد به حاکمیت شرکتی مناسب در سکتورهای پرمعامله بورسی شامل خودرویی و بانکی دانست. در هفته پیشین، سکتور انرژی بیشترین سهم در ارزش معاملات خرد سهام را داشت.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha