۲۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۷

عبدالکریم ملک‌نیا، کارشناس ارشد بازار سرمایه در برنامه شمارش معکوس یکشنبه به بررسی دلیل عقب‌نشینی بورس روز گذشته و چشم‌انداز آن در ۱۴۰۲ پرداخت.

فردای اقتصاد: در برنامه شمارش معکوس یکشنبه همراه با عبدالکریم ملک‌نیا، کارشناس ارشد بازار سرمایه، به بررسی دلیل عقب‌نشینی بورس روز گذشته و چشم‌انداز آن در ۱۴۰۲ پرداختیم. ملک‌نیا در ابتدای صحبت‌های خود، عامل اصلی کاهش نماگر بورس تهران در روز گذشته را کاهش شدید قیمت دلار دانست و عنوان کرد که روند قیمت دلار طی سالیان گذشته به یکی از مهم‌ترین محرک‌های بازار سهام تبدیل شده است و همین موضوع موجب شد تا روز گذشته نیز بورسی‌ها به دلیل نگرانی از ریزش بیشتر، در سمت فروشنده ظاهر شده و بخشی از سهام خود را به فروش برسانند.

 او افزود به صورت منطقی نباید نگران این موضوع بود زیرا از زمان حذف نیمای ۲۸۵۰۰ تومان و تبدیل آن به نرخ مرکز مبادله که اکنون در کانال ۳۸ هزار تومان قرار دارد، قیمت دلار در بورس تهران افزایش قابل توجهی داشته که می‌تواند اثرات مثبتی را در بازار سهام بگذارد. او ادامه داد که سرمایه‌گذاران در حال حاضر در انتظار ثبات در بازار ارز هستند و اگر حتی نرخ‌های کنونی نیز برای دو هفته ثابت باقی بمانند، بورسی‌ها با اعتماد بیشتری به خریدهای خود ادامه خواهند داد. ملک‌نیا در رابطه با روند قیمت دلار بازار آزاد اعتقاد داشت که بعید است کاهش این ارز از بالای ۶۰ هزار تومان تا کانال ۴۳ هزار تومانی صرفا به دلیل یک توافق با کشور عربستان باشد بلکه مسائل دیگری را نیز در خود لحاظ کرده است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به توافق با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و افزایش احتمال احیای برجام اشاره کرد اما با این تفاسیر بعید است که شاهد ریزش‌های بیشتری از کف‌های کنونی باشیم زیرا دستیابی به توافق احیای برجام حداقل به چندین ماه زمان نیاز دارد و در صورتی که برجام نیز امضا شود، نرخ دلار در محدوده‌های ۳۷ هزار تومان باقی خواهد ماند.

وی در ادامه به چشم‌انداز بورس ۱۴۰۲ پرداخت و عنوان کرد که مهم‌ترین متغیرهایی که سرمایه‌گذاران باید در سال آینده به آن توجه کنند، وضعیت بنیادی شرکت‌ها و همچنین میزان تقسیم سود آن‌هاست و در کنار این مسائل می‌توان به روند سیاست و اقتصاد کلان کشور، تحولات بازارها و اقتصاد جهانی و... نیز نگاه ویژه‌ای داشت. ملک‌نیا عنوان کرد که بازار سهام طی ماه‌های گذشته که روند دلار و دیگر بازارها افزایشی بود، نتوانست موج صعودی را همراهی کند و تنها یک افزایش نزدیک به ۲۵ درصدی را به ثبت رساند و اکنون که دلار از سقف خود ۲۷ درصد کاهش یافته، طبیعی است که با این کاهش نیز همراهی نکند و عملکرد بهتری را از خود به نمایش بگذارد زیرا اکنون ارزنده‌ترین و کم‌ریسک‌ترین بازار سرمایه‌گذاری، بورس تهران خواهد بود.

این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با عملکرد بازارها و تورم در سال ۱۴۰۲ افزود که به دلیل جذابیتی که اکنون بورس تهران دارد و شرایطی که رخ داده است، احتمالا بازار سهام عملکرد بهتری از دیگر بازارها داشته باشد زیرا در حال حاضر نرخ دلار مرکز مبادله تاثیر چندانی در وضعیت عملیاتی شرکت‌ها در سال ۱۴۰۱ نداشته است و اکثر تاثیرات آن در سال آینده خواهد بود که می‌تواند به محرک مهمی برای صعود بازار تبدیل شود اگرچه به این موضوع می‌توانیم جاماندگی و جذابیت قیمتی را نیز اضافه کنیم. او افزود که بورس را نباید به صورت کوتاه‌مدت و حتی سالانه بررسی کرد و در بلندمدت قطعا شاهد پوشش تورم توسط بازار سهام خواهیم بود اما به طور کلی انتظار می‌رود که سال آینده تورمی ۳۵ درصدی را شاهد باشیم و بورس تهران نیز در همین مقیاس رشد کند و شاخص بورس به حوالی ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد برسد.

ملک‌نیا در انتهای صحبت‌های خود به نقد از رفتار سیاستگذاران با بورس تهران پرداخت و اعتقاد داشت که در حال حاضر بازار سهام به اولویت آخر سرمایه‌گذاران خرد تبدیل شده است که دلیل اصلی آن نیز به شرایط ۳ سال گذشته باز می‌گردد. بی‌اعتمادی عظیمی که اتفاق افتاد، دست درازی دولت در جیب شرکت‌ها، وعده‌هایی که در رابطه با حذف قیمتگذاری دستوری که عملی نشد و... از این دست موارد هستند.

برچسب‌ها