تسنیم: هلمند از ولایتهایی پر آب افغانستان محسوب میشود و حدود ۸۰ درصد ساکنان آن مشغول کشاورزیاند. شماری از باغداران در شهرستان نادعلی این ولایت در چند سال اخیر به پرورش درختهای خرما روی آوردهاند. این باغداران میگویند که درختهای خرما در هلمند نتیجه مثبت داده است و آنان میتوانند از باغهای خود حاصلات خوبی به دست بیاورند. به گفته کشاورزان باتجربه، در صورتی که احداث باغهای خرما در این ولایت ترویج شود و کشاورزان مورد حمایت قرار بگیرند، خرما میتواند جایگزین خوبی برای کشت خشخاش باشد.
«ولیداد»، مالک یک باغ خرما در شهرستان نادعلی است که مدتی در ایران مشغول باغداری بوده است. او در گفتگو با «هشت صبح» گفت: درخت خرما در ۱۹ ماه میوه میدهد و مصرف آن کمتر از خشخاش و غلات است.
ولیداد میافزاید که در باغ خود ۲۰ اصله درخت خرما دارد و امسال از هر درخت حدود ۱۰۰ کیلوگرم محصول برداشته است. این باغدار افغان درباره غرس نخل و برداشت خرما اطلاعات کافی دارد و مدت ۲۰ سال در باغهای خرمای ایران کار کرده است.
وی دراینباره گفت: آبوهوای ولایت هلمند برای ترویج باغهای خرما مناسب است. از این رو باغداران در بسیاری از مناطق این ولایت خواهان احداث باغ خرما هستند، زیرا مزیت خرما نسبت به سایر غلات بیشتر است. هزینههای باغ خرما کم است و همچنین نیاز به آب کمتر دارد.
«احمدجان»، مالک یک باغ دیگر خرما در شهرستان نادعلی است. او نهالهای خرما را از ایران آورده و در گوشهای از باغ خود چهارده اصله نخل پرورش داده است. احمدجان میگوید: اگر دولت به دهقانان این ولایت در بخش ایجاد باغهای خرما کمک کند، مردم مجبور نخواهند شد به کشت خشخاش روی بیاورند.
«نورعلی»، تاجر خرما در شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند نیز میگوید یک کیلو خرمای مرغوب که از کشورهای همسایه به این ولایت آورده میشود، حدود ۱۰۰ افغانی به فروش میرسد.
وی افزود اگر کشاورزان در داخل افغانستان به کاشت و پرورش درخت خرما بپردازند، سود خوبی به دست میآورند، زیرا مردم این کشور علاقه زیادی به مصرف خرما دارند.
مسئولان وزارت کشاورزی، آبیاری و دامداری افغانستان در هلمند میگویند در سال ۱۴۰۲ حدود ۵۰۰ جریب زمین در این ولایت به باغهای خرما اختصاص یافته است.
«زینالله زاهد»، رئیس کشاورزی، آبیاری و دامداری هلمند میگوید شماری از کشاورزان این ولایت پس از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی بر منع کاشت خشخاش، به احداث باغهای خرما روی آوردهاند. وی افزود سال آینده بیش از ۵۰۰ جریب زمین برای باغهای خرمای تجارتی اختصاص خواهد یافت که طرح آن به وزارت کشاورزی، آبیاری و دامداری ارائه شده است.
درخت خرما بهطور معمول در مناطق گرمسیر رشد میکند. علاوه بر هلمند، باغهای خرما در ولایت ننگرهار نیز نتیجه خوبی داده است. اکنون بیشتر باغداران در ولایتهای جنوبی به پرورش درختهای خرما روی میآورند، زیرا میگویند این درختان مصرف کمتر و محصول بیشتر دارد.
تبادل نظر