ایسنا: محسن ابراهیمی ، با اشاره به اصلاح قانون مالیات در سال ۱۳۹۵، اظهار کرد: پیش از سال ۱۳۹۵، بعد از اینکه فردی فوت میکرد، ورثه مجبور بودند ظرف شش ماه در اظهارنامهای همه اموال متوفی را اعلام و مالیات بر ارث را به موجب این اظهارنامه پرداخت کنند. اما با توجه به شرایط اجتماعی کشور که معمولا بسیاری از وراث تمایل نداشتند بلافاصله ارث باقی مانده را تقسیم کنند، الزام به تعیین تکلیف و پرداخت مالیات نارضایتی هایی برای مردم ایجاد کرده بود. به همین دلیل قانون از سال ۱۳۹۵ تغییر کرد و پس از آن وراث میتوانند هر زمانی که تمایل داشتند اموال متوفی را تعیین تکلیف کرده و در همان زمان مالیات پرداخت کنند. بنابراین وراث تا زمانی که نخواهند اموال متوفی را تعیین تکلیف کنند، نباید هیچ مالیاتی پرداخت کنند.
وی درمورد مالیات بر ارث املاک توضیح داد: به طور کلی اگر ملکی متعلق به یک نفر باشد و فرد قصد فروش ملک را داشته باشد، باید قبل از انجام معامله پنج درصد ارزش معاملاتی را به عنوان مالیات نقل و انتقال پرداخت کند. البته پنج درصد قیمت روز نیست بلکه پنج درصد ارزش معاملاتی است و این ارزش هر سال توسط سازمان امور مالیاتی اعلام میشود. برای مثال خانهای که حدود ۱۰۰ میلیون تومان میارزد در دفترچه ارزش معاملاتی حدود ۲۵ میلیون تومان یا کمترتعیین شده است. بنابراین فرد باید پنج میلیون تومان به عنوان مالیات بپردازد. بر این اساس اگر خانه متعلق به متوفی بوده و وراث قصد دارند آن را مستقیما به دیگران بفروشند، باید ابتدا ۷.۵ درصد ارزش معاملاتی را بابت مالیات بر ارث پرداخت و سپس پنج درصد ارزش معاملاتی بابت انتقال به دیگران مالیات بپردازند.
این کارشناس مالیات ادامه داد: به عبارت دیگر اگر فرد یا افرادی به عنوان ورثه قصد فروش یا انتقال مالکیت ملک به ارث رسیده را ندارند نگرانی بابت مالیات بر ارث آن ملک نخواهند داشت و آن ملک با همان وضعیت قبل از فوت متوفی قابل استفاده خواهد بود. اما هر زمان که بخواهند آن ملک را بفروشند، باید در ابتدا مالیات بر ارث را به میزان ۷.۵ درصد ارزش معاملاتی زمان انتقال پرداخت وسپس پنج درصد ارزش معاملاتی نقل و انتقال به دیگری را بپردازند. حتی اگر بخواهند به یکی از ورثه انتقال دهند نیز هر یک وراث دیگر به سهم خود به همین شکل مشمول مالیات خواهند شد.
وی ادامه داد: باید به این نکته توجه کرد که گاهی فرد متوفی بدهی دارد، در این شرایط چون بدهی از محل اموال باقیمانده متوفی پرداخت خواهد شد وراث باید حداکثرظرف یک سال از زمان فوت اظهارنامهای حاوی اطلاعات داراییها و بدهیهای فرد متوفی را تهیه و به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند تا پس از رسیدگی به میزان بدهی از ارزش داراییها کسرشده و مانده آن مشمول مالیات شود. نکته مهم در این موارد این است که اگر ظرف یک سال از تاریخ فوت اظهارنامه تسلیم نشود، نمیتوانند برای مالیات بر ارث بدهی را از ارزش داراییهای مذکور کسر کنند.
انتهای پیام
تبادل نظر