قیمت سکه سال گذشته بیش از دو برابر شد؛ گفته میشود ایرانیها علاقه سنتی به طلا دارند. اما مردم کدام کشورها بیشترین تقاضای طلا را دارند؟ بهزاد بهمننژاد پاسخ میدهد.
فردای اقتصاد: چهارم منشا اصلی برای تقاضای طلا وجود دارد. ۵۰ درصد از تقاضای طلا در بلندمدت مربوط به جواهر، ۳۰ درصد مربوط به سرمایهگذاری، ۱۲ درصد بانکهای مرکزی و در نهایت ۸ درصد مربوط به بخش تکنولوژی است.
در این میان بیشترین تقاضا برای طلا به عنوان جواهر مربوط به کشور هند با بیش از ۶۰۰ تن در سال ۲۰۲۲ اختصاص دارد. پس از آن چین با تقاضای سالانه ۵۷۰ تن رتبه دوم را در اختیار دارد. رتبه سوم نیز مربوط به کشور آمریکا با تقاضای ۱۴۴ تنی است. اما در این لیست نام کشورهایی با تورم بالا مانند ترکیه و ایران به چشم میخورد که به ترتیب در رتبههای ششم و نهم جای میگیرند.
در کشورهای با بیشترین تقاضا برای شمش و طلا نیز باز هم چینیها با تقاضای سالانه ۲۱۸ تنی در رتبه اول جای گرفته است. آلمان نیز تقاضای ۱۸۵ تنی را برای شمش و طلا در سال ۲۰۲۲ ثبت کرده و رتبه دوم را در اختیار گرفته است. به نظر میرسد در سال ۲۰۲۲، نگرانی از تورم و جنگ اوکراین و روسیه، تقاضای سرمایهای را بین برخی از کشورهایی که در جواهر تقاضای خاصی ندارند را بیشتر کرده است. در این لیست نیز نام ایران با تقاضا حدود ۴۲ تنی برای شمش و سکه در رتبه هفتم به چشم میخورد.
در ایران به نظر میرسد تقاضا برای طلا به غیر از علاقه سنتی به عوامل دیگری نیز وابسته است. اگر به روند بلندمدت تقاضا سرمایهای نگاهی بیندازیم متوجه میشویم در سالهایی که شاهد افزایش اعمال تحریمها هستیم، تقاضای سرمایهای افزایش یافته است.
در این رابطه: