فردای اقتصاد: رئیسجمهوری ترکیه در مصاحبهای گفت، کشورش برای پایان جنگ بین روسیه و اوکراین تلاش میکند.
به گزارش بی.بی.سی، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی پی.بی.اس آمریکا گفت: «ما اکنون در تلاش برای حل این بحران هستیم. ما گامهایی را اتخاذ کرده و به نقطه مشخصی رسیدهایم. از سوی دیگر اقداماتی را در قبال موضوع کریدور انتقال غلات صورت دادیم.»
رئیسجمهوری ترکیه در این مصاحبه گفت، در دیدارهایی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در ازبکستان و در جریان نشست سازمان همکاری شانگهای متوجه شده که رئیسجمهوری روسیه به دنبال پایان سریع درگیریها در اوکراین است.
وی ادامه داد: متوجه شدم که آنها به جد، تلاش میکنند تا این درگیری در اوکراین خیلی سریع پایان یابد. این وضعیت یک مشکل بزرگ است.
اردوغان که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر میبرد، همچنین افزود: از پوتین و همتای اوکراینیاش ولودیمیر زلنسکی میخواهم تا مستقیما صحبت کنند تا راهحلی برای پایان این درگیری بیابند.
رئیسجمهوری ترکیه همچنین ادامه داد: ما آرزو داریم تا روسای جمهوری اوکراین و روسیه گردهم بیایند. بیایید آنها را دور هم جمع کنیم. من میخواهم همه چیز را از آنها بشنوم. ما هنوز موفق نشدهایم، اما من ناامید نیستم.
کرملین پیشتر اعلام کرده بود که رهبران روسیه و اوکراین تنها باید برای امضای توافقهای مشخصی که توسط مذاکرهکنندگان برای آنها آماده شده است، ملاقات کنند.
ترکیه در خلال جنگ با مسکو و کییف ارتباط برقرار کرده است. این کشور استفاده از زور توسط روسیه را محکوم کرد، اما در عین حال از پیوستن به تحریمهای بینالمللی علیه مسکو خودداری کرده است.
آنکارا همچنین در قرارداد با میانجیگری سازمان ملل برای اجازه صادرات غلات از بنادر اوکراین که در ماه ژوئیه ۲۰۲۲ بین روسیه و اوکراین توافق شد، مشارکت داشته است.
اردوغان درخصوص موضوع کریدور نقل و انتقال غلات بار دیگر بر خواسته خود برای آنکه به زودی صادرات غلات از روسیه از سر گرفته شود تاکید کرد و گفت: تنها آرزوی من اطمینان از ارسال محمولهها به کشورهای توسعه نیافته یا فقیر است نه کشورهای توسعه یافته.
اردوغان در پاسخ به سوالی درباره موضوع روابط دوجانبه با آمریکا گفت: نمیتوانم بگویم این روابط در نقطه ایدهآلی قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: حجم تجارت دوجانبه بین دو کشور به حد مطلوب نرسیده است در حالی که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا این حد مطلوب ۱۰۰ میلیارد دلار تعیین شده بود.
به نوشته خبرگزاری آناتولی، اردوغان افزود: به عبارت دیگر حجم تجارت ترکیه و آمریکا نباید ۲۰، ۲۵ یا ۳۰ میلیارد دلار باشد.
رئیسجمهوری ترکیه در رابطه با موضوع معامله بر سر خرید جنگندههای اف-۱۶ از آمریکا گفت که آمریکا با اتخاذ یک تصمیم سیاسی علیه ترکیه در حال ارتکاب "اشتباه" در قبال یک کشور دوست است.
آنکارا اکتبر گذشته درخواست دریافت جنگندههای اف-۱۶ و کیتهای مدرنیزهسازی را از آمریکا مطرح کرد. قرارداد شش میلیارد دلاری دو طرف در این مورد شامل فروش ۴۰ فروند جنگنده اف-۱۶ به همراه کیتهای نوسازی برای ۷۹ جنگنده دیگر نیروی هوایی ترکیه است.
در ماه ژوئیه، مجلس نمایندگان آمریکا قانونی را تصویب کرد که مانع جدیدی بر سر راه فروش این جنگندهها ایجاد میکند.
اردوغان همچنین از آمریکا به این دلیل که از یونان هر گونه حمایتی در ارتباط با موضوع فروش جنگندههای اف-۱۶ به عمل میآورد اما از ترکیه در این زمینه حمایت نمیکند، انتقاد کرد.
اردوغان درباره دورنمای عضویت احتمالی ترکیه در سازمان همکاری شانگهای گفت: باید به صراحت این را بگویم، ما بخشی از جهان هستیم، نه شرق یا غرب.
رئیسجمهوری ترکیه تاکید کرد، کشورش پس از شرکت در اجلاس امسال سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان به عنوان یک شریک گفتوگو، ممکن است در اجلاس بعدی این سازمان که برای سال ۲۰۲۳ در هند در نظر گرفته شده، گامی فراتر رفته در راستای عضویت در این سازمان بردارد و آنکارا این عضویت را "هدف" میگیرد.
اردوغان افزود: «متاسفانه اتحادیه اروپا ۵۲ سال است که ما را به عضویت در این بلوک در نیاورده است. هیچ کشور درگیری در اتحادیه اروپا نیست که وضعیت ما را داشته باشد. آنها به ایجاد بنبست در این فرآیند ادامه میدهند. با این حال ما یک کشور عضو ناتو هستیم. این وضعیت به رغم اینکه ما عضو ناتو محسوب میشویم و حتی با مشغول نگه داشتن ما در این فرآیند عضویت در اتحادیه اروپا از سوی کشورهای ناتو به وجود آمده است.»
اردوغان با بیان اینکه اتحادیه اروپا نمیتواند ترکیه را درباره اینکه با چه کسی دیدار کند بازخواست کند، بیان کرد: «همچنان که ما این مذاکرات را انجام میدهیم، در این مقطع به اتحادیه اروپا پاسخگو نیستیم... من با همه کشورها مذاکره میکنم زیرا همه ما بخشی از این جهان هستیم.»
ترکیه در سال ۱۹۸۷ برای عضویت در اتحادیه اروپا درخواست داد و در سال ۱۹۹۹ به عنوان یک کشور نامزد عضویت در این اتحادیه انتخاب شد. مذاکرات بر سر عضویت کامل ترکیه در اتحادیه اروپا در اکتبر ۲۰۰۵ آغاز شد اما این مذاکرات در سالهای اخیر به دلیل موانع سیاسی ایجاد شده توسط برخی کشورها متوقف شده است.
اردوغان بار دیگر تاکید کرد کشورش نسبت به پیشنهاد عضویت سوئد و فنلاند در ناتو تا زمانی که آنها به وعدههای خود در زمینه مبارزه با تروریسم عمل نکنند نظر مثبتی نخواهد داشت.
وی افزود: «اگر شما مبارزه خود را با تروریستها اجرا کنید، ما همه نوع حمایت را در این زمینه از شما انجام خواهیم داد. البته تصمیم گیرنده نهایی در این مورد پارلمان ما است.»
ترکیه که بیش از ۷۰ سال عضو ناتو بوده، به پیشنهاد عضویت سوئد و فنلاند در ناتو اعتراض کرده و از این کشورها به خاطر تحمل و حتی حمایت کردن از گروههای «تروریستی» انتقاد کرده است.
اردوغان در این مصاحبه تاکید کرد: «اگر فعالیتهای تروریستی ادامه یابند، آنها نخواهند توانست عضو ناتو شوند زیرا ناتو سازمانی نیست که از سازمانهای تروریستی حمایت کند. ناتو سازمانی است که علیه تروریسم مبارزه میکند.»
اردوغان افزود: «اگر تروریستها اجازه ورود به سوئد و فنلاند را نداشته باشند، ما به آنها تسهیلاتی را که بتوانیم نشان خواهیم داد.»
۲۹ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۷:۴۳
در دیدارهایم با پوتین در ازبکستان متوجه شدم که ولادیمیر پوتین به دنبال پایان سریع درگیریها در اوکراین است.
تبادل نظر