داراییهای دیجیتال و رمزارزها بحث اصلی کنفرانسی با نام «تکنوبلاک» در تهران بود که در آن فعالان این عرصه، نمایندگان مجلس، شورای شهر و کارشناسانی از کشورهای دیگر از جمله روسیه حضور داشتند. ایران میزبان نخستین دوره این کنفرانس بود و قرار است دورههای بعدی اجلاس در کشورهای روسیه و ترکیه برگزار شود.
مجتبی توانگر رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس در سخنانی در این کنفرانس گفت که جهان به واسطه بلاکچین در مسیر تحول دیجیتالی قرار دارد و این تغییر پارادایم جنبههای مختلف زندگی انسانی را متحول میکند. به گفته توانگر این تحول دیجیتالی نقش بازیگران غیر دولتی را بیشتر میکند.
این نماینده مجلس در عین حال معتقد است که فناوری بلاکچین برای دو کشور ایران و روسیه که به نظامهای پرداخت بینالمللی مثل سوئیفت دسترسی ندارند میتواند بسیار موثر باشد.
توانگر با اشاره به اینکه بر اساس پیش بینی مجمع جهانی اقتصاد با توسعه ارزهای دیجیتالی در سراسر جهان شرکت پرداختهای مالی در سراسر جهان تا سال ۲۰۲۷ تغییر میکند گفت که مجلس ایران میخواهد در زمینه به کارگیری فناوری در نهادهای دولتی کشور اجماع رخ دهد. او گفت که باید با کشورهایی چون روسیه همکاری کنیم و با استفاده از فناوری بلاکچین برای ایجاد رفاه کشورهایمان تلاش کنیم.
رضا باقری اصل معاون امور دولت، مجلس و استانهای وزارت ارتباطات نیز در سخنانی در این کنفرانس به این اشاره کرد که مردم رمزارزها را راهی برای حفظ تعادل سرمایه خود میدانند و توجه آنها به پدیده غیر قابل انکار است.
باقری اصل معتقد است که «موضوع تحریمها هم هست و میتوان به وسیله رمزارزها تبعات آن را تاحدی رفع کرد. هیچ فناوریای نیست که ایرانیان مشابه آن را ایجاد نکرده باشند. تحریم برای روسیه تجربه تازهایست و ما پلتفرمهایمان را در اختیارشان خواهیم گذاشت.» او در ادامه به موضوع ماینینگ هم اشاره کرد و ابراز امیدواری کرد که مصوبه مربوطه تصویب شود. باید بتوانیم از فناوری که اقبال عمومی دارد استفاده کنیم.»
ارایه سندهای قانونی کردن رمزارزها به مجلس موضوع دیگری بود که باقری اصل به آنها اشاره کرد و گفت : باید به کمک مجلس صنعت رمزارز را به صنعتی رسمی تبدیل کرد و با مقررات گذاری ریسکها را کاهش داد.
سیروس وطنخواهد رییس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت نهاد ریاست جمهوری که رییس شورای سیاستگذاری این همایش بود نیز گفت: تصمیمات دیر هنگام سیاست گذار، آسیبرسان است به همین دلیل قانون گذار و ناظران، به دنبال امکان پذیر کردن فینتک در کنار حفظ امنیت هستند تا دسترسی کاربران به خدماتی مانند آموزش و پرورش، خدمات مالی و … تسهیل شود.
علی اصغر قائمی عضو شورای شهر تهران در این کنفرانس گفت: حوزه مدیریت شهری در جایگاه نهاد پارلمان شهری وظیفه مقرراتنویسی دارند و این مقررات باید ذیل قوانین بالادستی باشد. دست ما در مقرراتنویسی بسته نیست. شهرداریها در شش فصل باید خدمت برسانند. مسائل اجتماعی، حمل و نقل، اقتصاد شهری؛ از هر منزلی که ببینید مصادیقی را خواهید دید که میتوان از آن استفاده کرد. من همیشه به دنبال پاسخ این سوال بودهام که ما در حوزه مدیریت شهری چه استفادهای میتوانیم از این پدیده کنیم؟
وی ادامه داد: مساله تغییرناپذیری و حفظ تاریخچه، از مسائلی است که از بلاکچین انتظار داریم. حادثهای برای شهرداری تهران اتفاق افتاد و اطلاعاتی از دسترس و دوباره بازیابی شد. ممکن است دوباره رخ دهد. مساله مهمتر در اقتصاد شهری آن است که شهرداریهای ما خوداتکا هستند. باقی خرج و دخل شهرداریها باید از کارکرد خودشان تامین شود. امسال شهرداری پیشبینی ۶٠ هزار میلیارد تومان اعتبار کرده است. سوال این است که آیا میتوان با این تکنولوژی مردم را شریک مایملک موجود در شهر کنیم؟ در سئول اکسکوین را تعریف کردهاند. مردم در قبال خدمت شهری اکسکوین پاداش میگیرند و ماهم میتوانیم این کار را کنیم.
احمد صالحی - نماینده سازمان توسعه تجارت- نیز در این پنل بیان کرد: ما یکی از کشورهایی هستیم که حوزه رمزارز در حوزه تجارت خارجی میتواند به ما کمک کند. مسیر در حوزه تجارت خارجی راحتتر طی میشود و الان در حال اجرا است. ما در دورهای هستیم که بعد از سه دور افزایش نرخ بهره در آمریکا هنوز تورم نزولی نشده است. آمریکا در حال وارد شدن به رکود است.
وی خاطرنشان کرد: یک پیشبینی وجود دارد که کریپتو جایگزین فیات خواهد شد که من در این باره تردید دارم، اما این یک پیشبینی است. استفاده از ابزارهای نوین مالی است که میتواند بسیار موثر باشد. اراده بانک مرکزی و وزیر صمت بر آن است که از این ظرفیت در کشور در حوزه تجارت خارجی و واردات استفاده شود.
وضعیت قانونگذاری رمزارزها در روسیه
همچنین آنتون تکاچف -نماینده مجلس روسیه- در پاسخ به این سوال که وضعیت قانونگذاری حوزه رمزارزها در روسیه چگونه است؟ گفت: در وضع قوانین در روسیه ابعاد مختلفی وجود دارد؛ در بعد کلاهبرداریها، اگر شخص سرمایهگذاری قانونی داشته باشد، میتواند با محدودیتهای متعددی روبهرو شود. شخص حقیقی میتواند در روسیه تا ١٠ هزار دلار سرمایهگذاری داشته باشد.
وی ادامه داد: بعد دوم آن است که چه کسی رگولاتور باشد و بخش مالیات مسالهای است که در این زمینه دخیل است. بعد سوم نیز گواهی کردن این فعالیتها و آن است که چه کسانی بحث اکسچنج (تبادل) را انجام میدهند. در بازار رمزارزها اجازه سرمایهگذاری تا ۱۰۰ میلیون روبل وجود دارد. همه این فعالیتها باید مجوز قانونی داشته باشد و مدیریت این فرآیند نیازمند مجوز است. غیرمتمرکز کردن این فعالیتها از اهداف مهم است که میتواند بخش مالی کشور را تحت تاثیر قرار دهد و به زندگی مردم هم ضرر وارد کند.
الکساندر براژینکوف -رییس انجمن بلاکچین روسیه- اظهار کرد: در روسیه صرافیهایی وجود دارد، خیلی از صرافیهایی که در دنیا وجود دارد، تمایل دارند با جمعیت زیاد روسیه کار کنند. وقتی قانون مد نظر وضع شود، صرافیهای ما ایجاد خواهند شد و ما میتوانیم بدون آمریکا مسائل مربوط به صرافیهای خود را حل کنیم و با کشورهای دوستمان تبادل کنیم. همه تمایل دارند در روسیه این حوزه سریعتر قانونی شود و روبل در این صرافیها به کار گرفته خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین رمزارزهایی هستند که بین بیزنسمنها برای خرید و فروش استفاده میشود و امیدواریم در ایران و روسیه زمینه برای تبادل ایجاد شود. دنیا در حال تغییر است، دولتهای غربی اقدامات عجیبی درباره روسیه لحاظ کردند که ما میتوانیم در این زمینه باهم همکاری کنیم. در این زمینه ما میتوانیم پیشرفتهای زیادی انجام دهیم و نباید تلاشهای خود را در پیشرفت در این حوزه متوقف کنیم. ما میتوانیم از رمزارزها برای تبادل کالا بین کشورهای مختلف استفاده کنیم و اگر رمزارزها را قانونی کنیم، میتوانیم به این مهم دست یابیم.
الکساندر فدوروف -مدیر ارشد توسعه تجاری شرکت پرومماینر روسیه- گفت: ما با امکانات ماینینگ ایران آشنا شدیم، در روسیه نیز تمایل زیادی به این حوزه وجود دارد. از آنجا که کشور ما نقش بهسزایی در جهان در این حوزه دارد میتوانیم در این زمینه همکاری کنیم. همچنین در زمینه بورس دو کشور نیز میتوان همکاریهای زیادی انجام داد. از آنجا که بورس ایران تجربه زیادی در شرایط تحریمی دارد، ما آماده هستیم که از مدل بورس شما در روسیه استفاده کنیم.
تبادل نظر