دیجیاتو: باوجود اجرایی نشدن تمامی موارد استانداردهای ۸۵ گانه در صنعت خودروسازی که چند سال پیش مصوب شده بود، مدیرعامل ایران خودرو اخیرا در اظهاراتی گفته است: «در خودروهای روز دنیا بسیاری از استانداردهایی که ما درکشور داریم، وجود ندارد! استانداردهایی که در کشور ما اجرا میشود، در کل دنیا جزء استانداردهای سختگیرانه است. در واقع، برخی از استانداردهای ایران در خودروهای خارجی آپشن محسوب میشود.»
این موارد در حالی بیان می شود که طی سالهای اخیر، سطح استاندارد ایمنی در جهان به شدت ارتقا یافته است و در کشورهای غربی، خودروهای فاقد سامانه پیشرفته «ترمز گیری خودکار»، موفق به کسب نمره کامل در استاندارد تست تصادف نمی شوند.
همچنین سیستم پایداری الکترونیکی (ESP) نیز سالهاست در خودروها به شکل پیش فرض نصب می شود، این درحالیست که به جز تارا (به عنوان محصول پرچمدار ایران خودرو)، هیچ کدام از خودروهای تولیدی غیر چینی این شرکت، مجهز به ESP نیستند و تاکنون این بند از قانون استاندارد ۸۵ گانه در کشورمان اجرایی نشده است.
چندی پیش یکی از مدیران مهندسی محصول ایران خودرو در گفتگو با خبرنگار دیجیاتو، از گران قیمت بودن ماژول ESP برای نصب در خودروهای داخلی در شرایط تحریم سخن گفت و تاکید کرد که از دی ماه قرار است با توجه به سخت گیری های سازمان استاندارد، این قطعه سرانجام بر روی دنا نصب شود، این درحالیست که تست های مهندسی دنا مجهز به ESP در سال ۹۷ انجام شده بوده و از آن زمان تاکنون، این قطعه مهم ایمنی حتی به صورت آپشن نیز در محصولات ایران خودرو (به جز تارا) ارائه نشده است.
با این اوصاف مشخص نیست که منظور مدیرعامل ایران خودرو از عدم وجود بسیاری از استانداردهای ایران در خودروهای خارجی دقیقا به چه موردی اشاره دارد ولی آنطور که از شواهد و قرائن امر بر می آید، خودروهای تولیدی کشورمان در بسیاری موارد قادر به پشت سرگذاشتن استانداردهای ایمنی کشورهای پیشرفته و حتی کشورهای آمریکای لاتین و هند نیز نیستند.
از این رو احتمالا اشاره مدیرعامل ایران خودرو به وجود برخی ویژگی های بازار پسند، نظیر بدنه دو رنگ ۲۰۶ یا سقف شیشه ای پانورامای رانا و ۲۰۶ باشد که اساسا در راستای افزایش قیمت در خودروهای ایرانی نصب شده اند و به نوعی قطعه ای آپشنال (در مقایسه با نسخه اولیه با سقف معمولی) محسوب می شوند و طبیعتا نمی توان از چنین مواردی به عنوان استاندارد خودروهای ایرانی یاد کرد. به خصوص که در زمینه ایمنی، کیفیت، مصرف سوخت، قوای محرکه و بسیاری موارد دیگر، عمده تولیدات خودروسازان دولتی کشور چند دهه نسبت به رقبای مشابه در کشورهای همسایه قدیمی تر هستند و با توجه به تحریم های سنگین صنعت خودروسازی و قیمت تمام شده خودروها نیز، امکان به روز رسانی یا جایگزینی بسیاری از پلت فرم های باستانی موجود در کشور عملا وجود ندارد.
تبادل نظر