۲۱ مهر ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۸
حاشیه های عجیب برای طرح رتبه بندی معلمان

عده‌ای اعتقاد دارند که طرح رتبه بندی معلمان شکست خورده و دلیل اصلی شکست این طرح را نحوه اجرای آن می‌دانند می‌دانند اما متن این طرح هنوز حائز ایراداتی اساسی است و یکی از مهم‌ترین ایرادات تعیین معیارها و ملاک‌های اشتباه برای سنجش شایستگی‌های عمومی، تخصصی و حرفه‌ای، تجربیات معلمان است.

طرح رتبه بندی معلمان که قرار بود معلمان را به ترتیب حائز درجات پنج‌گانه آموزشیارمعلم، مربی‌معلم، استادیارمعلم، دانشیارمعلم و استادمعلم تعیین کرده و تحولی اساسی در زندگی حرفه‌ای معلمان ایجاد کند، نهایتا با افزایش ۲۰۰ هزار تا یک میلیون تومانی برخی معلمان، به طرحی شکست‌خورده تبدیل شد.

معیارهای عجیب برای رتبه بندی معلمان

به این قسمت از طرح توجه کنید: «برای رتبه استادیارمعلم ارائه حداقل دو مقاله علمی که هیات‌های مربوطه ارزشیابی کرده باشند، مشروط است، برای رتبه دانشیارمعلم، ارائه حداقل دو مقاله علمی ارزشیابی‌شده در زمینه دروس مورد تدریس، ارائه حداقل یک پژوهش علمی در زمینه تخصصی یا مسائل آموزش و پرورش و همچنین تالیف و ترجمه حداقل دو کتاب، در زمینه دروس مورد تدریس که گروه تخصصی آن را پذیرفته باشد، مشروط است. برای رتبه استادمعلم نیز دارا بودن حداقل سه مقاله علمی ارزشیابی‌شده پس از کسب رتبه دانشیارمعلم در زمینه مربوط، دارا بودن حداقل دو پژوهش علمی ـ تربیتی در زمینه تخصصی یا مسائل آموزش‌وپرورش و همچنین تالیف و ترجمه حداقل چهار جلد کتاب علمی در زمینه مربوط که گروه تخصصی آن را پذیرفته باشد، مشروط است.»

آیا عقلانی است که از یک معلم انتظار داشته باشیم چهار جلد کتاب علمی و سه مقاله ارزشیابی‌شده و دو مقاله پژوهشی - تربیتی داشته باشد؟ آن چیزی را که از استادتمام در دانشگاه انتظار نمی‌رود، چگونه از یک معلم می‌توان انتظار داشت؟ این خواسته نامعقول از معلمان چه نتایج و پیامدهای خسارت‌باری در نظام آموزشی کشور در پی خواهد داشت؟

شرط نامعقول تولید مقاله برای معلمان

اگر مشمولان طرح رتبه بندی معلمان را ۸۰۰ هزار نفر در نظر بگیریم و اگر قرار باشد تا این تعداد معلم هر پنج سال تنها یک مقاله بدهند نتیجه چیزی حدود ۱۶۰ هزار مقاله در سال می‌شود. از آنجا که در طرح رتبه‌بندی شرط انتشار در نشریات معتبر علمی مرتبط با آموزش و پرورش قید شده است، به‌فرض اگر این نشریات در سال حدودا ۱۰۰ مقاله هم چاپ کنند و ۱۶۰۰ نشریه معتبر علمی مرتبط با آموزش و پرورش در کشور داشته باشیم! اصلا آیا این تعداد نشریه معتبر علمی که بتوانند مقالات معلمان را چاپ کنند در کشور داریم؟ واقعا ضرورتی دارد این میزان مقاله منتشر شود؟ اصلا این مقالات با چه هدفی تولید می‌شوند؟ چه چهارچوب و محتوایی باید داشته باشند؟ چه نظارت علمی بر آنها وجود دارد؟

این محاسبه ساده‌ای است که حجت‌الله بنیادی، استاد دانشگاه فرهنگیان، کارشناس و پژوهشگر حوزه آموزش و پرورش در گفت‌وگو با «فرهیختگان» مطرح می‌کند. او فرآیندی که در اثر آن معلمان به ماشین چاپ مقاله بدل شوند و در نتیجه آن، مافیای تولید و فروش مقاله در کشور جدی‌تر از قبل شکل‌گرفته و روزبه‌روز فربه‌تر شود را سیاستی بلاجهت می‌داند. به گفته او «فرض کنیم این نشریات یک نظارت علمی نسبی هم داشته باشند، آیا با یک نظارت نسبی امکان بروز فساد نخواهد بود؟ همانند اتفاقی که برای پایان‌نامه‌ها افتاد، یعنی این فرآیند، کسب‌وکار فسادآمیز و پردرآمدی را برای کسانی که در حوزه نشریات و بحث‌ تحصیلات عالی کار می‌کنند فراهم خواهد کرد و مافیایی دیگر در این حوزه ایجاد خواهد شد. اینجا یک بازار پرسودتر برای آنها می‌شود؛ چراکه ۸۰۰ هزار معلم برای رتبه‌بندی نیاز به مقاله و کتاب دارند.

نکته دیگر اینکه مگر یک مقاله چقدر می‌تواند در شایستگی یک معلم اثرگذار باشد؟ اگر معلمی هرسال پنج مقاله نوشت به این معناست که معلم موفق‌تری است؟ دانش‌آموزان بهتری برای کشور تربیت می‌کند؟ قطعا نمی‌توان ارتباط مستقیم و معناداری بین این دو در نظر گرفت؛ هر چند کشور نیاز به پژوهش دارد. تجربه شخصی من نشان می‌دهد نمی‌توان گفت اگر معلمی مقالات خوبی تدوین کرد حتما معلم خوب و اثرگذاری است. هدف رتبه‌بندی این است که معلمان بهتری داشته باشیم و کاری کنیم معلمان در تربیت دانش‌آموزان اثرگذارتر و موفق‌تر باشند. ممکن است تولید مقاله به این هدف کمک کند ولی این‌گونه نیست که اگر کسی مقاله داشت حتما معلم شایسته‌تری است.»

خواسته‌های غیرمنطقی از معلمان

شاید این سوال مطرح شود که مگر امر پژوهش در آموزش عالی و دانشگاه‌ها رایج نیست؟ چه ایرادی دارد اگر در آموزش و پرورش نیز چنین باشد؟
بنیادی در پاسخ به سوال فوق می‌گوید: «در دانشگاه‌ها که بحث مقاله و کتاب مطرح است، حق پژوهانه به اعضای هیات‌ علمی تخصیص داده می‌شود، امتیازاتی داده می‌شود، فرصت مطالعاتی داده می‌شود، مکانیسم‌های تشویقی خاصی برای کسانی که تالیفات اثربخش و مرتبط دارند، وجود دارد. آیا آموزش‌وپرورش این امکان را دارد؟ آیا امکان پژوهش را برای معلم فراهم کرده است؟ از یک عضو هیات‌ علمی دانشگاه که انتظار می‌رود مقاله و کتاب تالیف کند برای این است که از نظر علمی به‌روز و در حال حرکت باشد ولی ماموریت معلم ما تولید مقاله علمی نیست. معلم باید کاری کند که اثرگذاری و مهارت‌های تربیتی‌اش بهتر شود. اگر بنا باشد مقاله و کتاب را به این شکل در سنجش معلمان لحاظ کنیم، مرتکب اقدامی کاملا اشتباه شده‌ایم. نه حق پژوهانه و نه مکانیسمی در نظر گرفته‌شده و نه چهارچوبی مشخص کرده‌ایم.

مقاله چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟ اگر من معلم ریاضی باشم و درباره ادبیات مقاله بنویسم و اسم آن را درس‌پژوهی ادبیات بگذارم درست است؟ اگر درباره زبان‌شناسی مقاله‌ای بنویسم قابل پذیرش است؟ یا شایستگی حرفه‌ای من اقتضا می‌کند درباره روش تدریس ریاضی کار کنم؟ هیچ‌یک از اینها در طرح رتبه‌بندی مشخص نیست و این اقدام تنها یک سمبل‌کاری است که بازار پرسودی برای کسانی که در حاشیه‌ها کار می‌کنند، فراهم می‌آورد.

منبع: فرهیختگان

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات کاربران

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۱
    معلوم نیست این آیین نامه توسط آموزش و پرورش تنظیم شده یا نهاد های دیگری آنرا تنظیم کرده اند؟در هر حال اوج ضعف وزبونی مسولین آموزش و پرورش را نشان می دهد که چه قدر از واقعیت های آن دوزند!
  • IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۱
    جمع کنید با دورغیتان رتبه بندی مسخره ترین طرح تاکنون بوده
  • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۱
    متاسفانه اینها با ندانم کاری فقط ایجاد نارصایتی میکنند ، و برای نظام جمهوری اسلامی هزینه می تراشند
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    سلام،نطرات معلمان اهمیتی نداره برای بالادست،این همه شرط و شروط چیه،اگه معلم مولف کتاب باشه خوب میره کتاب مینویسه و پول خوبی هم بدست میاره،بابا با روح و روان معلم اینقدر بازی نکنید و قول الکی ندید،بخدا معلمان از ای وضعیت قول سرخرمن خسته شده اند...
  • خداوردی قسمت IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    واقعا عصاره مطب را آن استاد محترم بیان کرده آخرمعلمان فکر می کنند انها رابازیچه کرده اند.همه درخواست مدارکها غیر معقول است.همه کارها بی برنامه است.دردفقط پول است. آموزش پرورش یکبار بگوید ندارم تمام شود.آقاجان آبروی ما ن رفت. تورا خدا تمامش کنید.
  • علی IR ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    سلام اگر می خواستن اجرا کنند ما فرهنگیان مظلوم یک بار رتبه بندی شدیم ورتبه هرکس درحکمش الان است اصلا قصد اجرا ندارند بعد برای ادامه یاارتقا هر گوفت وزهر ماری می خواهند اعلام می کردند تا دنبالش می رفتیم نه الان به خدا خودما که هیچ خانواده های ما وبچه های مابااین رتبه بندی روانی شدند
  • 5579705883 IR ۰۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    من دبیر هستم با ۲۹ سال سابقه مثل روز برام روشنه که این بایدهای من درآوردی را کسانی یک شبه نوشته اند که حتی یک ساعت سر کلاس تدریس نکرده اند احتمالا لیسانس دامپروری داشته اند
  • US ۰۵:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    درود به شرفت
  • IR ۰۸:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    اگر معلم جایگاه داشت وضعیف کشور این اندازه آشفته بازار نبود. هیچوقت فردی مثل قالیباف رئیس مجلس نمیشد.هر چند معلم بین مردم دارای اجر و قرب ویژه ای است. همین ویژگی موجب نگرانی مسئولین قلابی است که در ایران جایگاهی بین مردم ندارند. دود اگر بالا نشیند کسر شان شعله نیست.
  • غلامرضا IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    همه چی ریشه درانتخاب نابجای نوری بعنوان‌‌ وزیر آموزش وپرورش دارد‌ والان بهترین کار استیضاح این فرد نالایق آست
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    قرار بود مهر ماه احکام صادر بشه کو؟؟؟؟دولت رئیسیه یه بازی پیچیده شروع کرده و روز بروز بر پیچیدگیش اضافه میشه میگه مدیران برن تایید کن مدارک و بعد ارزیابان تایید کنن بعد احکام تو اکثر استان ها هنوز ارزیابی گرفته نشده !!!مدیران هم هنوز دسترسی ندارن !!فردا باز معلما ریختن بیرون نگین از بیرون هدایت میشن
  • جواد IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    می خوان اجرا نکنند هی کشش میدن. ولی آخرتی هم هست هرچند مسعولین درباطن بهش اعتقاد ندارن
  • محمود فضلی IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    باز ممنون از شما که حرف حسابی نشر دادین خیلی از روزنامه ها برای هیچی و عمل انجام نشده و تحقیر معلمان توسط وزارت خانه آموزش‌ و پرورش قیل و قال راه انداختند و به به و چه چه کردن
  • ناصر IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    در کل نمیخوان پول بدن به چه زبونی بگن!
  • ناشناس RU ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۲
    نه اینکه خوداشون بر اساس چاپ کتاب و تحقیقات علمی پست و مقام و حقوق انچنانی میگیرن برای معلمها هم این چیزها رو ردیف کردن اونم برای مبلغی ناچیز
  • hadi IR ۰۸:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۶
    پیامبر اکرم فرمود..اگر کسی دوبار دروغ گفت و بار سوم مجدد همان دروغ را مطرح کرد لعنتش کنید ...و ما فرهنگیان تمام نفرین و لعنتمان را نثار شما کذابان میکنیم...یکبار میگید رتبه تا پایان اسفند..یکبار تا اتردیبهشت و اینک بعد از چندین سال میگید سامانه کذایی hrmدر صورتیکه اصلا معتقد به حرفی که میزنید هم نیس
  • IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۳۰
    رتبه بندی جز کوچک کردن معلمان کشور مان هست . برای معلم های که یک عمر تلاش کردن به ما درس آزادی و اسقلال کشور و................