به گزارش منابع خبری، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در مراسمی به مناسبت سالگرد بمباران اتمی ژاپن در سال ۱۹۴۵، از جهان خواست دوباره به خلع سلاح هستهای متعهد شود.
گوترش در سخنرانی در شهر هیروشیما گفت مسابقه تسلیحاتی جدید در حال شکلگیری است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در اشارهای پنهان به روسیه گفت برای کشورهایی که دارای تسلیحات هستهای هستند، پذیرفتن امکان جنگ هستهای غیرقابل قبول خواهد بود.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در روزهای آغازین جنگ اوکراین، "نیروهای بازدارنده هستهای" کشورش را که شامل سلاحهای اتمی میشود در "آمادهباش ویژه رزمی" قرار داد.
آنتونیو گوترش هشدار داد «بشریت در حال بازی با یک تفنگ پر است»، و گفت بحرانهای بالقوه برای فاجعه هستهای در سراسر جهان در حال گسترش است.
دبیرکل سازمان ملل متحد در این مراسم یادبود، با توصیف وحشتی که مردم شهرهای بمباران شده ژاپن در سال ۱۹۴۵ متحمل شدند، درباره خطرات ناشی از بحرانهای اوکراین، خاورمیانه و شبه جزیره کره هشدار داد. او گفت: «ده ها هزار نفر در شهر در یک چشم به هم زدن کشته شدند. زنان، کودکان و مردان در آتش جهنمی سوزانده شدند.»
آقای گوترش گفت: «باید بپرسیم: از ابر قارچی که بر فراز این شهر پدید آمد چه آموختیم؟»
تنها کشوری که از سلاح هستهای استفاده کرد
در ۶ اوت سال ۱۹۴۵، یک بمب افکن آمریکایی با پرتاب یک بمب اورانیومی بر فراز هیروشیما در ژاپن، باعث کشته شدن ۱۴۰ هزار نفر شد. سه روز بعد، دومین بمب اتمی روی شهر ناگاساکی پرتاب شد. دو هفته بعد ژاپن محاصره شد و جنگ جهانی دوم پایان یافت.
ایالات متحده تنها کشوری است که تاکنون از سلاح هستهای در جنگ استفاده کرده است.
در مراسم امروز در هیروشیما، قبل از طلوع خورشید، بازماندگان و بستگان قربانیان در پارک یادبود صلح هیروشیما جمع شدند.
در ساعت پرتاب بمب (۸:۱۵ صبح به وقت محلی) مراسم دعا برگزار شد.
سفیر روسیه در ژاپن به این مراسم دعوت نشده بود اما او روز پنجشنبه از هیروشیما بازدید کرد تا در محل یادبود گل بگذارد.
کازومی ماتسویی، شهردار هیروشیما در سخنرانی امروز خود به لئو تولستوی، نویسنده روسی «جنگ و صلح» اشاره کرد و گفت: «هرگز شادی خود را روی بدبختی دیگران بنا نکنید، زیرا تنها در خوشبختی آنها میتوانید خوشبختی خود را پیدا کنید.»
دبیرکل سازمان ملل متحد چند روز پیش هم هشدار داده بود که تنها یک سوءتفاهم یا اشتباه محاسباتی میتواند بشریت را در آستانه «نابودی هستهای» قرار دهد.
او در کنفرانس بازبینی «معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای» گفته بود جهان در آستانه فراموش کردن درسی است که از بمباران اتمی هیروشیما و ناگازاکی آموخته بود.
تبادل نظر