خسارت ۲.۶ میلیاردی تهران از خودروهای فرسوده
رفیعی با اشاره به نقش این خودروها در آلودگی هوا گفت: سال ۲۰۱۶ میلادی بانک جهانی گزارشی داد که خسارت آلودگی هوای تهران سالانه ۲.۶ میلیارد دلار است که این رقم هزینه آلودگی هوا بر سلامت مردم است. وزارت بهداشت این رقم را در خوشبینانهترین حالت در سال ۱۴۰۰ برای کل کشور ۷ میلیارد دلار برآورد کرد! حال این رقم را بگذارید کنار تمام آوانسهایی که به خودروسازها داده میشود و توجه کنیم زمانی که داریم از آلودگی هوا صحبت میکنیم در واقع از انواع و اقسام درد و بیماری و سرطان و مرگ و میر حرف میزنیم.
به این دلیل که آلودگی هوا را نمیبینیم، از آن نمیترسیم چرا که باید هزینه سربار آن را در ردیفهای مختلفی نظیر بخش درمان ببینیم اما متأسفانه گلوگاهها را درست نمیکنیم که جلوی آلودگی هوا را بگیریم و در عوض میلیاردها تومان صرف هزینههای درمانی میکنیم.
موتورسیکلتها یکی از منابع آلایندگی هوا
رفیعی با اشاره به آلایندگی موتورسیکلتها گفت: موتورسیکلت یکی از منابع عمده آلایندگی است اما جالب است که در سامانه ستاد حملونقل بخشی به عنوان اسقاط موتورسیکلت اصلاً تعریف نشده است.
وی توضیح داد: در نشستی که اخیراً با وزیر صمت داشتیم، اعلام کرد که هدف ما از لایحه دولت و پولی کردن اسقاط خودروهای فرسوده، اسقاط موتورسیکلت فرسوده است؛ این در حالیست که در لایحه ارسالی به مجلس اصلاً صحبتی از موتورسیکلت نشده است. اگر قرار است خودرو یا موتور سیکلتی اسقاط شود و تسهیلاتی بگیرد، باید در چرخه حملونقل فعال بوده و آلایندگی داشته باشد چراکه فقط در این صورت است که اهداف قانونگذار برای کاهش آلایندگی و مصرف سوخت محقق میشود.
دولت خودروهای فرسوده را از رده خارج نمیکند
رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: طبق لایحه جدید دولت قرار نیست خودروی فرسوده از رده خارج شود بلکه قرار است یک صندوقی پر شود که هیچ تضمینی بر هزینهکرد و درآمد و خرج آن نیست و اصولاً با این رقم تعیین شده، هیچ خودرو سواری از رده خارج نمیشود چراکه برای هیچ مالک خودرو فرسودهای توجیه اقتصادی ندارد. علاوه بر این همین رقم نیز توسط خودروساز پرداخت نمیشود و این پول از جیب خریدار خودروی جدید میرود و این یعنی مردم آن را پرداخت میکنند و خودروسازها ریالی در این خصوص پرداخت نخواهند کرد.
دارندگان خودروهای فرسوده نمیتوانند خودروها را جایگزین کنند
رفیعی با بیان اینکه مشوقهای لایحه پیشنهادی دولت برای صاحبان خودروهای فرسوده بیاثر است، گفت: اساساً در شرایط کنونی اقشار ضعیف دارای خودروی فرسوده هستند که اگر تمام فرآیند اسقاط درست و قانونی انجام شود، صاحب خودرو طالب خرید ارزانترین خودرو در بازار برای جایگزین کردن هستند.
وی ادامه داد: در لایحه دولت، اختصاص ۲۰ درصد سهمیه قرعهکشی خودروسازان به عنوان مشوق در نظر گرفته شده در حالیکه همان شب وزیر صمت در مصاحبه خود اعلام کرد که محصولات سایپا که ارزانترین خودروهای بازار را دارد، دیگر قرعهکشی ندارد و ایران خودرو هم ۴ خودرویش از قرعهکشی خارج شده و مابقی محصولاتش هم از ابتدای سال آینده مشمول قرعهکشی نخواهد بود؛ بدین ترتیب عملاً مشوق پیشنهادی کاملاً بیاثر است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ذات این قانون برای قشر کم درآمد جامعه است و شهروندی که با کمترین قیمت یک خودروی فرسودهای دارد که بعضاً با آن کسب درآمد هم میکند، چرا باید ماشین خود را به مرکز اسقاط دهد؟ دولت باید از این شهروند حمایت کند اما متأسفانه میبینیم روند برعکس شده و حمایت از خودروساز انجام میشود!
رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: فراکسیون محیطزیست با لایحه اخیر دولت و پولی کردن اسقاط خودروهای فرسوده کاملاً مخالف است و باید قانون مصوب مجلس اجرا شود.
منبع: تسنیم
تبادل نظر