تسنیم: افزایش نرخ سود سپردههای بانکی در شعب بانکهای دولتی و خصوصی درحالی همچنان مشاهده میشود که بانک مرکزی بارها تأکید کرده است که بانکها نباید از مصوبه شورای پول و اعتبار تخطی کنند.
اما هماکنون نرخ سود سپرده در اکثر بانکهای دولتی ۲۰ درصد و در بانکهای خصوصی با توجه به مبلغ سپرده از ۲۰ تا ۲۳ درصد محاسبه و پرداخت میشود.
بانکهای دولتی شرط پرداخت سود ۲۰درصدی به سپردهها را ماندگاری سهماهه اعلام میکنند البته در تعدادی از بانکها نیز کف مبلغ سپرده یکی از شروط پرداخت سود ۲۰درصدی است.
یکی از بانکهای دولتی، برای مبالغ بالای ۵۰ میلیون تومان سود ۲۰درصدی تعیین کرده است و تأکید دارد که نباید در سهماهه اول سپردهگذاری از حساب برداشت شود.
این بانک البته در طرح دیگری، به مشتری این امکان را میدهد که با عدم برداشت از حساب طی یک ماه، سود ۱۹ درصدی را بهصورت ماهانه دریافت کند. مسئول شعبه میگوید اما اگر مشتری در ماه اول هم قصد برداشت از حساب داشته باشد میتواند سپرده ۱۸درصدی را انتخاب کند که در این حساب امکان واریز و برداشت وجوه وجود دارد.
شرایط اکثر بانکهای دولتی برای سپردهگذاری و دریافت سود ۲۰درصدی تقریباً مشابه هم است و تفاوتهای جزئی در نوع حساب و... وجود دارد.
در بانکهای خصوصی نیز تقریباً همین شرایط حاکم است با این تفاوت که معمولاً برخی از خصوصیها طرحهای خاصی دارند که طبق آن نرخ سود متناسب با مبلغ سپرده افزایش پیدا میکند.
در برخی بانکهای خصوصی نرخ سود سپرده ۲۰ تا ۲۱ درصد متغیر است؛ اما اکثر بانکها برای سپردههای ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی سود ۲۰درصدی پرداخت میکنند. یکی از بانکهای خصوصی نرخ سود سپردههای بالای ۱۰۰ میلیون تومان را ۲۰.۵ درصد اعلام میکند. بانک دیگری برای سپردههای میلیاردی نرخهای بالاتری در نظر دارد.
مسئول یکی از شعب بانکهای خصوصی میگوید: در ارقام بالای یک میلیارد باید مجوز جدید برای سود سپرده از اداره مرکزی دریافت کنیم.
او تأکید دارد: معمولاً رقم را به اداره اعلام میکنیم و براساس رقم سپرده، سود سپرده به مشتری پیشنهاد میشود.
نرخهای سود بالای ۲۰درصدی درحالی همچنان در بانکهای دولتی و خصوصی پرداخت میشود که بانک مرکزی تأکید دارد بانکها باید به مصوبه سودی شورای پول و اعتبار پایبند باشند؛ طبق مصوبه ۲۴ تیرماه سال ۱۳۹۹ شورای پول و اعتبار سقف نرخ سود علیالحساب سپردههای سرمایهگذاری بهشرح زیر تعیین شد؛
- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی: ۱۰ درصد
- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه سهماهه: ۱۲ درصد
- سپرده سرمایهگذاری کوتاهمدت ویژه ششماهه: ۱۴ درصد
- سپرده سرمایهگذاری با سررسید یک سال: ۱۶ درصد
- سپرده سرمایهگذاری با سررسید دو سال: ۱۸ درصد
باوجود تأکید و اخطار چندباره بانک مرکزی به بانکها برای رعایت نرخهای سود، اما مشاهدات میدانی از شعب بانکی بیانگر بیاعتنایی بانکها به تذکرات بانک مرکزی است؛ از ماههای گذشته بانکها استارت افزایش نرخ سود سپرده را زدند و همچنان نیز با طرحهای گوناگون درحال رقابت با یکدیگر هستند.
در این ایام، بانکها با روشهایی گوناگون تلاش داشتهاند سپردههای مردم را با نرخهای بالاتر از ۱۸ درصد و حتی ۲۳ درصد جذب کنند، این موضوع البته از دید نظارتی بانک مرکزی نیز پنهان نمانده است تا جایی که تازهترین اظهارات معاون نظارت بانک مرکزی نشان میدهد شش بانک در زمینه عدم رعایت نرخ سود علیالحساب سپرده سرمایهگذاری مدتدار تخلف کرده و نرخهای سود را افزایش دادهاند.
تبادل نظر