فردای اقتصاد: مهرداد بذرپاش با ۱۸۷رای موافق ازمجموع ۲۶۳ نماینده حاضر در مجلس وزیر راهوشهرسازی شد. در راهروهای مجلس حتی پس از رای اعتماد شنیده میشد که بذرپاش نمیخواست وزیر شود. شنیده شد که بذرپاش سه بار درخواست رئیسجمهور را برای پیشنهاد وزارت راه رد کرده و روز جمعه نیز در نامهای دلایل رغبت نداشتن به تصدی کرسی وزارت راه را به رئیسجمهور اعلام کرده بود، اما سخنگوی دولت روز شنبه با او تماس میگیرد و او را مجاب میکند که لبیک گوید.
بذرپاش ناگزیر میشود بپذیرد؛ با آنکه آمادگی این کار را نداشته است. فراکسیونانقلاب سهشنبه شب به او رأی موافق داده بود. فقط سهنفر از جمع ۶۴نفره این فراکسیون با بذرپاش مخالفت کرده بودند. یکی از آن مخالفان مجتبی توانگر بود که سخنان تیز و تندش به مذاق موافقان بذرپاش خوش نیامد. در لحظاتی که توانگر نطق خود را با صلابت میخواند تعدادی از نمایندگان دستشان را روی دهان سیدنظامالدین موسوی گذاشتند که فریاد میکشید و حرفهای بدی میزد. نظامالدین موسوی برافروخته و قرمز شده بود. به جز او موسوی نماینده اردبیل هم برآشفت و با آنکه همیشه تنگینفس دارد و با کمک لوله اکسیژن نفس میکشد، در کنار صندلی مقامات دولتی و روبروی توانگر ایستاده بود و فریاد میزد این حرفها برای مجلس بد است. نظامالدین اما به آن فریادها بسنده نکرد و وقتی مجتبی رضاخواه موافق بذرپاش پس از مجتبی توانگر پشت تریبون ایستاد، کنار میکروفون او رفت و گفت که به بولتنسازان هم اشاره کند. او به ماجرای عباس توانگر برادر بزرگتر مجتبی توانگر اشاره داشت. در این همهمه اما، آنکه از همه آرامتر و مسلطتر خود را نشان میداد؛ بذرپاش بود. موافقانش معتقد بودند که او کارا و توانمند است و سابقه درخشانش در پستهای مدیریتی نشاندهنده این است که کار تیمی را خوب بلد است و تیم دارد.
برخی معتقد بودند که نطق آتشین توانگر یک تسویه حساب سیاسی است. او از هفته قبل توییت زدنها را شروع کرده بود.
در راهروهای مجلس گفته میشد که دو هفته قبل از معرفی او به مجلس، روحالامینی نماینده تهران در دفتر رئیسجمهور در مقابل چشم اطرافیان رئیسجمهور میگوید که بهترین گزینه بذرپاش است، زیرا هیچ یک از وزرا و اطرافیان رئیسجمهور تیم ندارند اما او تیم دارد. گفته شده است که رئیسجمهور از این نوع ادبیات روح الامینی شوکه شده و تعجب کرده است. هر چند در مجلس هم تا اوایل هفته جاری گفته می شد که بذرپاش گزینه رییس مجلس هم نیست و به دلیل اینکه در دیوانمحاسبات خوب کارمیکند قالیباف قصد ندارد با رفتن او به دولت موافقت کند اما امروز ماجرا به گونه ای دیگر رقم خورد. او وزیر شد چون نمایندگان معتقد بودند که دولت گزینه مناسبتری ندارد. یکی از نمایندگان هم در راهروی مجلس گفت از آنجا که دولت در برخی امور تعلل میکند، ترسیدیم دوباره سه ماه دیگر کار عقب بیفتد و برای تمدید یا معرفی یک وزیر برود و از مقام معظم رهبری اجازه بگیرد، زیرا ما برای امور بسیار مهمتر از رهبری کسب اجازه میکنیم.
موافقان و مخالفان چه گفتند؟
موافقان بذرپاش معتقدبودند که رشته تحصیلی ربطی به وزارت ندارد و مهم کارآمدی و توانمندی است. آنها شهادت پدر بذرپاش را دلیل برای ایثارگری مهرداد بذرپاش عنوان کردند و از تعریف مقاممعظمرهبری از عملکرد دیوان محاسبات هم برگ زرین افتخارات بذرپاش نام بردند. کیومرث سرمدی، عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس یکی از موافقان وزیر راه بود. او گفت: مهرداد بذرپاش از نظر کارآمدی توانایی بالایی دارد و مجلس را نیز خوب میشناسد.
به گفته سرمدی تآکید مقاممعظمرهبری بر بهرهگیری از جوانان خلاق و برنامهمحور و در عین حال وابسته بودن به خانوادههای ایثارگران و جانبازان و شهدا است. از جمله ویژگیهای بذرپاش این است که در ایام کودکی با شهادت پدرشان تعهد خود را به نظام به ثبوت رساندند و طی سالهای گذشته همواره ثابت قدم ایستادهاند.
وی افزود: بذرپاش سوابق موفقی در پستهای مختلف از جمله دیوان محاسبات و تحکیم جایگاه مجلس برای اولینبار مورد تشویق مقاممعظمرهبری قرار گرفتند و این فرصت خوبی است که بتوانیم از توان جوانی، برنامهمحوری، روحیه انقلابی و وابستگی او به جامعه ارزشی کشورمان استفاده کنیم
رأی موافق به خاطر گام دوم انقلاب
حسین حاتمی، نماینده کلیبر یکی دیگر از موافقان بذرپاش بود. او از رشته تحصیلی بذرپاش دفاع کرد و گفت: بذرپاش دکترای مدیریت تکنولوژی داشته و رشته تحصیلی او یک میانرشته در حوزه مدیریت است، بررسی سوابق بذرپاش در حوزههای مختلفی همچون دیوان محاسبات، نمایندگی مجلس شورای اسلامی، معاونت ریاستجمهوری و موارد دیگر نشاندهنده کارنامه درخشان اوست.
حاتمی با دفاع از برنامههای بذرپاش در حوزه راه هم گفت: برنامههای بذرپاش در وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که او به دنبال احصای مشکلات و رفع ناترازی در حوزه مسکن و جذب مشارکت مردم در بازآفرینی شهری و توسعه خطوط ریلی است. همچنین اتمام پروژههای نیمهتمام در راه و مسکن و ارتقای خدمات هوایی و کشتیرانی را هم دنبال میکنند.
به گفته حاتمی، وزارت راه و شهرسازی به یک مدیر توانمند نیاز دارد که بذرپاش چنین ویژگیهایی را دارد، تعامل با سایر قوا و آشنایی با ظرفیتهای مدیریتی از ویژگیهای بذرپاش است.
حاتمی همچنین گفت: بذرپاش در دو سال و نیم گذشته در برابر همه هجمههای ناجوانمردانه در داخل و بیرون مجلس شورای اسلامی سکوت مومنانه کرد؛ پس سیاست یک بام و دو هوا در مجلس بهعنوان محل خردورزی و حکمتاندیشی درست نیست. ما اگر ساخت یک میلیون مسکن را از دولت میخواستیم امروز هم همین موضوع را از آقای بذرپاش پیگیری میکنیم.
بذرپاش با روحیه بسیجی، انقلابی و تجربه و توان مدیریتی میتواند پیشانی موفق کارنامه دولت سیزدهم و سرسلسله مدیران گام دوم انقلاب اسلامی باشد، پس نمایندگان در راستای بیانیه گام دوم انقلاب به او رأی دهند.
ساخت یک میلیون مسکن؛ استخوان لای زخم دولت
برنامه مهم دولت سیزدهم درباره ساخت یک میلیون مسکن در طی یک سال و قانون جهش تولید مسکن که در مجلس برای پشتیبانی از دولت تصویب شد، حالا به استخوان لای زخم تبدیل شده است. بهطوریکه نمایندگان وکارشناسان از اجرا نشدن آن گلایه دارند و سعی میکنند با تعویض راننده، موتور ماشین مسکنسازی را روشن کنند.
موافقان وزیر راه امروز در مجلس وعده میدادند که کمکاریهای رستم قاسمی در حوزه ساخت مسکن را مهرداد بذرپاش جبران خواهد کرد، اما مخالفان معتقد بودند که از نیکزاد قویتر و با تجربهتر در حوزه ساخت مسکن نداریم که او هم قبول نکرد وزیر شود، زیرا به خوبی واقف است که بانکها منابع مالی در اختیار این پروژه نمیگذارند.
بذرپاش در خودش چه دید؟
نطق توانگر در مخالفت با وزیر راه را میتوان یکی از واقعبینانهترین نطقهای مجلس دانست هر چند گفته میشد که او برای پاکسازی و خصومت شخصی و درونگروهیاش اینگونه نطق کرد، اما توانگر در خصوص قانون تولید یک میلیون مسکن طی چهار سال و الزامات وزارت راه سخنان تأمل برانگیزی داشت.
مجتبی توانگر گفت: آقای بذرپاش که نه تخصص در حوزه مسکن دارد و نه تجربه، چه در خود دیده که این پیشنهاد را پذیرفته است؟
به گفته توانگر امروز روز دانشجو است و آقای بذرپاش سوابق بسیار خوبی در جنبش دانشجویی دارد. نگذارید جنبش دانشجویی با این انتخاب ناامید شود.
وی افزود: وزارت راه در راستای تحقق وعده بزرگ دولت سیزدهم در حوزه ساخت مسکن مسئولیت سنگینی بر عهده دارد. امروز باوجود اینکه یکسال و اندی از عمر دولت سیزدهم میگذرد در این حوزه نتیجه ملموسی دیده نمیشود.
به گفته توانگر، وزارت راه و شهرسازی وظیفه تحقق وعده بزرگ دولت سیزدهم را داراست. پس از گذشت بیش از یک سال از عمر این دولت مشخص شد که آقای مهندس رستم قاسمی که انشاءالله به حرمت این روزها خدا به ایشان سلامتی دهد، مدیری توانمند بود ولی به دلیل اینکه تجربه و تخصص در حوزه مسکن نداشت، عملا اقدامی در این حوزه انجام نگرفت. آیا تجربه دکتر رستم قاسمی که زمانی وزیر وزارتخانه مهم نفت بود و شد وزیر راه، کافی نیست که مجددا بیتالمال را هدر ندهیم و عنصری کارآمد، متخصص و با تجربه بر این وزارتخانه بگماریم؟ که متاسفانه آقای بذرپاش فاقد هر سه این موارد در حوزه راه و مسکن هستند.
توانگر تصریح کرد: حتی در حوزه نظری او بعد از جلسات متعدد در کمیسیونهای مجلس هنوز نمیدانند که چگونه میخواهند تأمین مالی ۴ میلیون مسکن را انجام دهند و حتی نه در کمیسیونها و نه در جلسه دیشب فراکسیون، حاضر نیستند این جمله را شفاف و روشن بگویند که «آیا در پایان ۴ سال دولت آقای رئیسی میتواند ۴ میلیون مسکن و حتی نصف آن را به مردم تحویل دهد یا نه؟»
به گفته وی، این کشور حداقل یک میلیون مهندسی دارد که در حوزه عمران، راه و شهرسازی تحصیل کرده و یا در حوزه ساخت و ساز بوده و هستند، سوال جدی این یک میلیون نفر این است که چرا در دولت محترم دیده نشدهاند، آیا یک نفر و فقط یک نفر از میان خیل عظیم این افراد، فردی صاحب تخصص و تجربه نبود که انتخاب کنیم و حال با معرفی آقای بذرپاش، اینگونه به علم، دانش، تجربه و البته امید، پشت پا بزنیم؟ همین امروز آقای بذرپاش با این افراد به گفتوگو بپردازند آیا اصطلاحات حداقلی این حوزه را متوجه میشوند تا بتوانند بر آنها مدیریت کنند و پاسخگوی مطالبات بزرگ مردم در راه و مسکن باشند؟
با این روش حکمرانی به معترضین چه میگوییم؟
توانگر خطاب به رئیسجمهور گفت: آقای رئیسی ما در جریان نیروهای انقلاب با عده قلیلی که در خیابان، اغتشاش و آشوب میکنند مرزبندی داریم و با تمام وجود برای امنیت، رفاه و آرامش مردم در مقابل این جماعت داعشصفت میایستیم، اما معترضین برای ما مهم و محترم هستند. براساس نظرسنجی نهادهای دولت جنابعالی، درصد بالایی از مردم به این روش حکمرانی در دولت معترض هستند. میخواهیم به سوال معترضین چه بگوییم؟ برای هر پستی بگوییم؛ همان آقایی که همیشه برای شهرداری تهران مطرح است؟ همان آقایی که همیشه برای وزارت رفاه، وزارت صمت و اکنون راه و احتمالا برای سازمان برنامه مطرح بوده و هست؟ فکر میکنید بازتاب این انتخاب در جامعه و این بخش از مردم معترض، پالسی برای اصلاح حکمرانی در دولت و مجلس است؟
توانگر افزود: آقای نیکزاد که تقریبا گزینه اجماعی نمایندگان بود به هر دلیلی این مسئولیت را نپذیرفت. یکی از دلایل اصلی ایشان آن بود که گفته بودند «شبکه بانکی جهت ارائه تسهیلات بانکی به بخش مسکن همراهی نمیکند.» حال سوال این است آقای بذرپاش که تجربه و تخصصِ آقای دکتر نیکزاد را ندارد، چگونه میخواهد این تسهیلات را درست کند؟ نیکزادی که تجربه موفق ساخت مسکن در دولت دهم را دارد، وقتی سنگاندازی شبکه بانکی را دید نپذیرفت، آقای بذرپاش در خود چه دیدهاند که این پست را پذیرفتهاند؟
وی گفت: میخواهم از دقت گزارشات ۶ ماهه و ۴ ماهه دیوان ابراز تأسف کنم که گویی توسط تیم دیگری تهیه میشود چراکه پر از اشتباهات فاحش آماری و محاسباتی است. یک نمونه آن گزارش پرمسأله و پر اشکال در حوزه وزارت نیرو با حضور وزیر نیرو در کمیسیون انرژی بررسی و خطای فاحش دیوان اثبات شد. آقای محرابیان شهادت دهند.
به گفته وی حال اگر ایشان موفق بودهاند در دیوان بمانند و موفقتر شوند. به فرض هم تأیید آقا در شخص ایشان متعین باشد، آقای بذرپاش با چه منطقی این مدال افتخار را به زمین میگذارد و برای پستی که سکوی پرش است، کاندیدا میشود؟ نمایندگان با چه اطمینانی به شما رأی دهند که هوس جای دیگری در سر نپرورانید؟
توانگر در ادامه خطاب به بذرپاش گفت: شما که سال ۷۷ به دانشگاه رفتید و برای حضور در دیوان در سال ۹۹ همه کار کردید و از سابقه نهاد مقدس بسیج و پژوهشکده بسیج برای ما مدرک آوردید که به ما بگویید ۲۰ سال سابقه اجرایی دارید تا به هر نحو رئیس دیوان شوید. حال چطور به اعتماد نمایندگان در رأی به دیوان محاسبات پشت پا میزنید؟ سکوت ایشان در آشوبها و اغتشاشات اخیر سوال برانگیز است. این همه اتفاق آشوبطلبانه و پر از سیاهی رخ داد، اما متأسفانه آقای بذرپاش صرفا و صرفا یک تسلیت نیمخطی در ماجرای شاهچراغ آن هم در توییتر گفتند.
وی افزود: آقای بذرپاش شما به برکت خون پدر شهیدتان، به برکت انقلاب، به برکت خانواده شهدا به این جایگاه رسیدید؟ آیا نمیتوانستید در قالب یک سخنرانی، یک تحلیل جامع در مورد این آشوبها ارائه کنید؟ چهره و بدن از هم پاشیده شهید علیوردی و شهید عجمیان شما را بر آن نداشت که سکوت خود را بشکنید؟ آقای رئیسی شما از سکوت خواص گلایه شدید کردید آیا از سکوت آقای بذرپاش خبر نداشتید و ندارید؟
توانگر گفت: یک شوخی هم با همکارانم بکنم؛ بسیاری از دوستان اصلاحطلب و اعتدالی مجلس، امروز به وزارت آقای بذرپاش رأی میدهند، چنانچه ریاست محترم فراکسیونشان رسما مصاحبه کردند که البته گامی روبه جلو برای هضم اصلاحطلبان در دولت آقای رئیسی و جریان اصولگراست.
مملکت قحطالرجال نیست
توانگر خطاب به رئیسجمهور گفت: از رئیس سابق سازمان بازرسی کل کشور سوال بفرمایید که وقتی تعجیل شگفتانگیز در انتخاب رئیس دیوان محاسبات را مشاهده کردند، دلسوزانه در شب انتخاب رئیس دیوان در مجلس یازدهم، با یکی از بزرگان مجلس تماس گرفتند ضمن گلایه شدید به انتصاب آقای بذرپاش، مخالفت کرده و صریحا به پرونده ایشان در سازمان بازرسی کل کشور اشاره کردند که کاش در همان مقطع به درخواست دلسوزانه ایشان توجه میشد و کاش امروز هم قدری با ایشان بهعنوان یکی از نزدیکان امین خود در معرفی وزیر پیشنهادی، مشورت میکردید.
توانگر در ادامه با تأکید بر اینکه مملکت قحطالرجال نیست، گفت: جریان انقلابی پر از نیروهای باسابقه و متخصص است. آقای بذرپاش نه سابقه و تخصص «راه» دارد و نه سابقه و تخصص «مسکن و شهرسازی»! فردای قیامت در نزد خداوند متعال، خون شهیدان، امام و رهبری باید پاسخگو باشیم که چرا با وجود افرادی که در این حوزه متخصص و باسابقه بودند ما را مجبور میکنند به فردی رأی دهیم که بدون سابقه و تخصص است که متاسفانه آقای بذرپاش نخواستند هیچ مسئولیتی در ساخت ۴ میلیون مسکن را بپذیرند و متأسفانه هیچ برنامه منسجمی هم ارائه نکرده است.
دفاع بذرپاش با صدایی خسته
وزیر راه و شهرسازی که با صدایی گرفته و رنگی پریده ناشی از بیخوابی و خستگی سخن میگفت از نمایندگان دوبار عذرخواهی کرد و هوشمندانه از زاوایهای دفاع از خود را آغاز کرد که نمایندگان از آنجا به او حمله کرده بودند. او گفت: امروز درباره مسیری برای پیشرفت و حرکت جهشوار صحبت میکنم که کمتر از آن در تراز مجلس و شأن نمایندگان نیست.
او میخواست به نمایندگان یادآوری کند که خودش بیشتر از هر فرد دیگری به کارکرد و تخصص اهمیت میدهد. بنابراین از زاویه رشته تخصصیاش یعنی صنایع به وزارت راه نگاه کرد و گفت که این وزارتخانه در پنج دسته صنایع مرتبط دستهبندی میشود که صنایع مرتبط به این وزارتخانه دچار فرسودگی است که باید با نگاه صنعتی مباحث را برطرف کرد.
بذرپاش، وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی با اشاره به انتقاد یکی از نمایندگان درباره بیبرنامگیاشگفت: میگویند برنامهای ارائه نکرده ام، اما آنها در کمیسیونها حرف زدند و رفتند، اگر مینشستند میدیدند که برنامهای ارائه شده، میتوانند از سایر نمایندگان در این باره سوال کنند.
بذرپاش گفت: در این چند روز مسئله منابع ناکافی برای تحقق و همچنین احداث پروژههای جدید و ناتمام موضوع اصلی بود که همواره مورد سوال قرار میگرفت که همه بخشهای ریلی، جادهای، آزادراهی، روستایی، هوایی، خرید واگن و لوکومتیو را شامل میشد. بنابراین همه بر یک نکته اذعان دارند و آن هم نبود منابع مالی برای اتمام پروژههای نیمهتمام است.
به گفته وی در قانون جهش تولید مسکن ساخت ۴ میلیون مسکن پیشبینی شده است و این در حالی است که برای تحقق این موضوع در کشورمان با کمبود مهندس و تکنسین مواجه نیستیم، اما با این سوال مواجهایم که چرا مسکن ساخته نمیشود. آیا میتوان مثل مسکن مهر ردیف مشخص برای آن پیشبینی کرد.
بذرپاشگفت: ۴ میلیون مسکن ضرب در ۱۰۰ مترمربع میشود ۴۰۰ میلیون مترمربع و اگر میانگین متری ۷ میلیون تومان محاسبه شود عددی معادل دو هزار و ۸۰۰ همت میشود و این در حالی است که بودجه سال جاری حدود یک هزار و ۵۰۰ همت است. بنابراین باید پاسخ دهیم مشکل کجاست و وزارت راه چه کاری برای تأمین مالی دو هزار و ۸۰۰ همت باید انجام دهد. حتماً نمایندگان در جریان تصویب قانون جهش تولید مسکن مفروضات را بررسی کردند.
به گفته وی در حوزه مسکن و شهرسازی باید چند اقدام صورت بگیرد، بیش از ۲۸۰۰ همت منابع نیاز است، شما عزیزان بگویید از کجا و با چه روش مسکن سازی قرار است کار کنیم، یکی از مشکلات این است که زمین احتکار شده، دولتها و مجلس های مختلف آمده اند و رفته اند و قیمت ملک افزایش یافته است.
بذرپاشگفت: حدود ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر داریم که باید به اتمام برسانیم، موضوعی که باید برای آن فکری کنیم، طرف تقاضا است، بخشی از منابع سهم آورده متقاضیان است، در حال حاضر حدود ۳۰۰ هزار نفر ثبت نام کردهاند و واریز وجه داشتهاند، اکنون در سمت تقاضا دچار مشکل هستیم. زمانی که سهم آورده به ۴۰۰ میلیون میرسد و قیمت یک واحد ۸۰۰ میلیون تومان تمام میشود، اقشاری که جزو دهکهای پایین هستند و باید این واحدها را خریداری کنند، در تامین منابع اولیه دچار مشکل میشوند و نمیتوانند آورده اولیه را تامین کنند.
وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی گفت: من فرزند مجلس هستم، کمک کنید تا مشکلات برطرف شود، من یک دوره در مجلس بودهام و اکنون نیز دو سال و نیم است که با رأی اعتماد شما در دیوان محاسبات به شما خدمت کردهام، میدانید و به گواه شما در دیوان محاسبات کار شده است، زحماتی که همکاران فرهیخته من در دیوان محاسبات انجام دادهاند، جا ندارد که به آنها بگوییم اشتباهات فاحش، چه کسی این موضوع را بررسی کرده؟! مگر کشور دستگاه نظارتی، نهاد امنیتی، کمیسیون اصل ۹۰، مجلس و کمیسیونهای تخصصی ندارد؟ اینکه خودمان حکم صادر کنیم و ترویج کنیم و حتی حاضر نباشم ۵ دقیقه مباحث را گوش کنیم و تنها در رسانهها موضع بگیرم، انقلابیگری است؟ آیا من موضعگیری نداشتهام؟ شما که در سایتها سیر میکنید، نگاه میکردید. آیا تنها توییت زدن انقلابیگری است؟
بذرپاش افزود: این کشور، کشور خمینی، خامنهای و حاج قاسم سلیمانی است. این کشور بزرگتر و رعناتر از این است که با موضعگیری امثال من و دیگران دچار مشکل شود. این کشور مستحکم، قوی و در تراز یک کشور مومن ظاهر میشود. چرا برای همه حکم صادر میکنیم؟ آیا خدا به ما چنین اجازه داده است؟ بدون اینکه از کسی سوال کنیم اتهام بزنیم، اسم آن انقلابیگری است؟ بشماریم ببینیم چند انقلابی اکنون وجود دارد، یکی از دلایل و مشکلاتی که افراد زده شدهاند، اینگونه رفتارها و افشاگریهای بدون مبنا است.
وی ادامه داد: اگر از من خوشتان نمیآید، پشت تریبون اقدام به ترویج ناامیدی نکنید.
تبادل نظر