۲۳ آذر ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۹
چرا امضاهای طلایی جمع نشد؟

مرکز ملی بهبود محیط کسب‌وکار اعلام کرده است برخی از دستگاه‌ها با بهانه‌ای از صدور مجوز سرباز می‌زنند که در ۹ بخش قابل طبقه‌بندی است.

فردای‌ اقتصاد: مرکز ملی بهبود محیط کسب‌وکار در اطلاعیه‌ای از متقاضیان مجوز دعوت کرد، ابتدا حقوق خود و تکالیف حکومت درباره مجوزها را بشناسند و هر اداره‌ای به تکالیفش عمل نکرد، از طریق درگاه ملی مجوزها، از اداره متخلف شکایت کنند تا رسیدگی شود. ابتدای امسال بود که فعالیت درگاه ملی مجوزها به عنوان هسته مرکزی تسهیل مجوزدهی به‌طور رسمی آغاز شد.

رئیس جمهور ابتدای سال طی فرمانی اعلام کرد که هیچ دستگاهی نباید خارج از چارچوب درگاه ملی صدور مجوزها اقدام کند. تاکید بر تنقیح قوانین، رفع سریع کاستی‌های گذشته در زمینه تسهیل مجوزدهی و ضرورت تمرکز دولت بر مجوزدهی در چارچوب درگاه ملی صدور مجوزها، از دیگر خواسته‌های رئیس دولت سیزدهم از وزارت اقتصاد بود. طبق قانونی که اواسط سال گذشته در مجلس تصویب شد، همه مجوزهای کسب‌وکار باید به‌صورت الکترونیکی و از طریق درگاه ملی مجوزها اعطا شوند.

بر این اساس، دستگاه‌های مختلف تا ۱۸اسفند ۱۴۰۰ فرصت داشتند به این درگاه ملحق شوند و شرایط صدور مجوز الکترونیک را برای متقاضیان فراهم کنند. در این سامانه، فرد با انتخاب دستگاه مربوطه برای اعطای مجوز خود و اعلام آدرس محل کسب‌وکار و بارگذاری مدارک، باید بعد از ۱۵روز کاری نتیجه درخواست خود را دریافت کند؛ موضوعی که در صورت تحقق می‌تواند تاثیر مناسبی بر وضعیت موجود سرمایه‌گذاری و شروع کسب‌وکار در کشور داشته باشد.

سوالی که مطرح است این است که آیا فرآیندهای مجوزدهی در سال ۱۴۰۱ تسهیل شده است؟ آیا با توجه به اینکه بحث کلی مجوزدهی الکترونیکی، پایان یافتن امضاهای طلایی است، می توان ادعا کرد که امضاهای طلایی جمع شده است. مرکز ملی بهبود محیط کسب و کار در اطلاعیه ای اعلام کرده است برخی از دستگاه ها با بهانه‌ای از صدور مجوز سرباز می زنند که در ۹ بخش قابل طبقه بندی است. از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد. اول اینکه؛ برای صدور مجوز، شرط یا مدرکی اضافه می‌ خواهند. دوم؛ برای صدور مجوز، هزینه اضافه می‌خواهند. سوم؛ از زمان مشخص شده در درگاه ملی، گذشته اما مجوز را صادر نمی‌کنند. چهارم؛ درخواست مجوز را بدون دلیل رد کرده‌اند. پنجم؛ می‌گویند به خاطر اشباع بازار مجوز نمی‌دهیم. ششم؛ مجوز مورد نظر در درگاه وجود ندارد. هفتم؛ مجوز مورد نظر در درگاه وجود دارد، ولی متصل نیست. هشتم؛ می‌گویند برای دریافت مجوز باید حضوری مراجعه کرد. نهم؛ کاغذ استعلام داده‌اند تا جوابش را از ادارات گیرند.

در ادامه این اطلاعیه آماده است: برای ثبت شکایت درباره تخلفات فوق، پاسخ به چند سوال گزینه دار و ارسال فایل مستندات (درصورت وجود)، به دکمه شکایت در صفحه اول درگاه ملی مجوزها کافیست. همچنین در پایان این بیانیه ذکر شده است: حقوق شهروندان و تکالیف حکومت درباره مجوزها از این قرار است: درگاه ملی مجوزها موظف است شرایط صدور همه مجوزها را معرفی و امکان درخواست و صدور غیرحضوری آنها فراهم کند. صادرکننده مجوز حق ندارد متقاضی را حضوری فرا بخواند یا به او کاغذ استعلام بدهد یا شرط و مدرک و هزینه ای مطالبه کند که در صفحه مربوطه در درگاه ذکرنشده است. اگر متقاضی، همه شرایط و مدارک تعیین شده در درگاه ملی مجوزها را دارد، باید مجوزش در زمان تعیین شده صادرشود.

آخرین آمار وزارت اقتصاد از ابتدای سال تا اوایل آذر ماه نشان می‌دهد که بیش از ۱۳۵هزار مجوز کسب‌وکار بدون مراجعه حضوری صادر شد. در این میان، وزارتخانه‌های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت علمی ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۱ هیچ مجوز کسب‌وکاری را از طریق درگاه ملی مجوزها، صادر نکردند. از ابتدای امسال تا چهارم آذرماه از تعداد ۴۶۷هزار و ۲۷۶درخواست صدور مجوز به درگاه ملی مجوزهای کشور، ۱۳۵هزار و ۵۰۷مجوز، معادل ۲۹درصد کل درخواست‌ها، صادر شده است. همچنین ۱۸۹هزار و ۸۸۶مجوز رد شده، ۱۹هزار و ۳۷۰نفر از درخواست خود انصراف داده‌اند و ۱۲۲هزار و ۵۱۳درخواست با تأخیر از سوی دستگاه‌های صادرکننده مواجه شده‌اند. ۴هزار و ۶۹۲درخواست در صف بررسی هستند و ۸۳هزار و ۱۴۷درخواست معادل ۱۷.۸درصد کل درخواست‌ها در مرحله بررسی تأخیر داشته‌اند. سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور، وزارت دفاع، کانون کارشناسان رسمی، کانون وکلا، جامعه حسابداران رسمی، سازمان اداری و استخدامی، فراجا و نظام روانشناسی همچنان در فهرست دستگاه‌های جامانده و متصل نشده به درگاه ملی مجوزها هستند.

از سوی دیگر، صندوق نوآوری هیچ تاخیری در بررسی درخواست‌های صدور مجوز نداشته و وزارت بهداشت با ۷۳.۴ درصد، بیشترین درصد تأخیر را در بررسی درخواست‌های صدور مجوز داشته است. همچنین وزارت تعاون در بخش مشاغل خانگی با ارتقای ۱۶پله‌ای، بیشترین ارتقای رتبه را در صدور مجوزها به خود اختصاص داده است و سازمان حفاظت محیط زیست با کاهش ۳ پله‌ای رتبه، با بیشترین کاهش رتبه بین ۲۲ دستگاه روبه‌رو شده است. وزارت بهداشت، وزارت صمت، وزارت تعاون (به جز مشاغل خانگی) و وزارت میراث فرهنگی قعرنشینان جدول درخواست و صدور مجوزها هستند.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha