فردای اقتصاد - شرکت شاپرک در نامهای خطاب به شرکتهای پرداختیار آنها را ملزم کرده دامنههای دات کام خود را به دامنههای دات آی آر منتقل کنند در غیر این صورت دامنهشان مسدود میشود.
این الزام تازهترین محدودیت برای شرکتهای پرداختیار است که کار آنها ارایه خدمات نوین پرداخت به کسب وکارهای اینترنتی است. شرکتهای پرداختیاری عمدتا استارتاپهایی هستند که خدماتی در حوزه فناوریهای مالی ( فینتک ) را به مشتریان خود ارایه میدهند.
یک ماه قبل یک روز بعد از التیماتوم شاپرک به شرکتهای پرداختیاری برای دریافت نماد الکترونیکی، کمیسیون راهبری اقتصاد دیجیتال دستور به توقف الزام اخذ اینماد توسط پایانههای اینترنتی را داد.
حالا و در تازهترین دستور شاپرک از شرکتهای پرداخت یاری خواسته دامنه خود را تا تاریخ ۳ دی ماه از دات کام به دات آی آر انتقال دهند.
برخی این نامه را به حملات گسترده اخیر به شرکت شاپرک و ترس این شرکت از قطع یا اختلال در سیستم پرداخت کشور ارتباط میدهند و برخی دیگر این نامه را بهانهای جدید برای دخالت این شرکت در کار شرکتهای پرداختیاری عنوان میکنند.
دخالت جدید شاپرک در شرکتهای پرداختیار
مهدی عبادی، مدیرعامل وندار این نامه جدید شاپرک را بیارتباط با حملات سایبری چندباره به شاپرک اعلام میکند و براین باور است که این یک دخالت دیگر شاپرک در نحوه توسعه کسبوکار شرکتهای پرداختیاری است.
او در این مورد به راهپرداخت گفت : «سالهاست به این موضوع معترض هستیم که شاپرک به مدل کسبوکاری پرداختیارها ورود و شرکتها را مجبور میکند تا یک مدل کسبوکاری مشترک داشته باشند. حالا با این نامه شاپرک یک قدم پایش را جلوتر گذاشته و خارج از مدل کسبوکار، در حقیقت سعی میکند سلایق و نیازهای شرکتهای پرداختیاری را هم مدیریت کند.»
او با اشاره به اینکه از نظر استفاده از سرویسهای تبلیغاتی خارجی هم این انتقال به ضرر پرداختیارها خواهد بود ادامه داد: «دامنه .ir همانطور که میدانید در گوگل کارکرد لازمه دامنههای دیگر را ندارد. برای مثال اگر دامنه شما .ir باشد در ابزارهای مارکتینگی که گوگل در اختیار شما میگذارد، با محرومیت مواجه میشوید و امکان استفاده از آن ابزارها را ندارید.»
عبادی تاکید میکند که که دامنه .ir دامنه مطلوبی برای پرداختیارها یا هر شرکت دیگری که در فضای آنلاین کار میکند نیست و به همین دلیل هم شرکتهای بزرگ عملا سراغ دامنههای .ir نمیروند.
او در پاسخ به این سوال که اگر تحریمی روی دامنه .com رخ دهد این اتفاق به ضرر پرداختیارها نخواهد بود توضیح داد: «درست است که به خاطر تحریم ممکن است هر شرکتی دچار آسیب شود و دامنه خود را از دست بدهد، ولی این اتفاق نمیتواند دلیلی باشد که شاپرک چنین درخواستی از پرداختیارها داشته باشد. همچنین دلیلی ندارد قبل از اینکه چنین اتفاقی رخ دهد پرداختیارها به سمت .ir سوییچ کنند، چرا که هزینههای این دامنه بالاست و در کنار آن کارکرد دیگر دامنهها را هم ندارد.»
در همین زمینه احمدرضا منصوری، مدیرعامل پیپینگ، هم این توصیه شاپرک را یک چالش جدید برای شرکتهای پرداختیاری میداند. او در این مورد گفت: «این انتقال روی بخش تبلیغات دیجیتال و گوگل ادز تاثیر به سزایی میگذارد، چون این سیستمهای تبلیغاتی روی .ir کارایی ندارند. از سمت دیگر وقتی بیزنس شما روی یک دامنه کار میکند، این جابهجایی هزینه بالایی برای شما دارد و باعث میشود زیرساخت خود را به صورت کامل تغییر دهید.» او این توصیه شاپرک را بیشتر یک دستور میداند و معتقد است عملا با این نامه شاپرک وارد کار رگولاتوری شده است. به باور منصوری پرداختیارها شرکتهای حاکمیتی نیستند که شاپرک به آنها دستور انتقال از دامنه .com به .ir را بدهد.
مانع جدید برای فعالان اینترنتی
میلاد جهاندار، مدیرعامل پرداختیار باهمتا و دبیر سابق انجمن فینتک در همین رابطه به دیجیاتو گفت حق انتخاب دامنه از بدیهیات فعالیت یک کسب و کار است: «رسیدن به مرحلهای که رگولاتوری حتی در انتخاب نام دامنه هم دخالت کند درجهای از رگولاتوری است که در هیچ کشوری اجرا نمیشود!»
او گفت این حق اولیه کسب و کار است که دامنه خود را انتخاب کند: «ما به عنوان پرداختیار ترجیح می دهیم با این تصمیم همراه نشویم. چنین موضوعی صرفا روی پرداختیارها اثر ندارد و در نهایت همه کسبوکارهای فناوری را درگیر خواهد کرد.»
«محمدمهدی شریعتمدار»، رئیس هیئت مدیره انجمن فینتک نیز در واکنش به نامه شاپرک ب گفت: «این جابجایی به طور جدی مشتریان پرداختیارها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.»
شریعتمدار گفت با این رویکرد بعید است پرداختیارها حاضر به اجرای این تصمیم شوند. او تصمیمات ناگهانی شاپرک را نگران کننده اعلام کرد و گفت: «فکر نمیکنم با این شیوه پرداختیارهای جدید یا حتی قدیمی هم قادر به ادامه فعالیت باشند.»
تبادل نظر