فردای اقتصاد: ایران خودرو در حالی قصد فروش دو هزار دستگاه پژو ۲۰۷ دستی در روز یکشنبه از طریق بورس کالا را دارد که قیمت پایه این خودرو را نسبت به مرحله قبلی عرضه (۱۹ آذر) کاهش داده است.
بررسیها نشان میدهد ۲۰۰۰ دستگاه پژو ۲۰۷ دستی عرضه شده در بورس کالا به جای رینگ آلومینیومی با رینگ فولادی عرضه شده و فاقد فرمان برقی هستند. احتمالا به همین سبب قیمت پایه این خودرو نسبت به مرحله پیشین عرضه که ۲۹۲ میلیون تومان بود به ۱۸۶ میلیون تومان کاهش یافته است.
در حالی که قیمتها در بازار خودرو با شتاب در حال رشدند و همین خودرو نیز طی این مدت ۱۴ درصد گرانتر شده است، به نظر میرسد ایران خودرو به دنبال ارائه نسخههای اقتصادیتر و کمآپشنتر از خودروهای موجود است. پیش از این یک گمانهزنی این بود که شاید کاهش قیمت پایه به اصرار دولت و برای سرکوب قیمت خودرو انجام شده باشد، اما کارشناسان تاکید داشتند که این اتفاق تاثیری بر قیمتهای کشف شده ندارد.
کاهش قیمت پایه ۲۰۷ دستی از ۲۹۲ میلیون به ۱۸۶ میلیون تومان
۳۰ آذر بود که ایران خودرو از عرضه دو هزار دستگاه ۲۰۷ دیگر در بورس کالا خبر داد. اما نکته جالب توجه در اطلاعیه عرضه این خودرو کاهش ۳۶ درصدی قیمت پایه از ۲۹۱.۵ میلیون تومان به ۱۸۵.۵ میلیون تومان است.
در عرضه ۱۹ آذر پژو ۲۰۷ دستی قیمت پایه این خودرو ۲۹۱.۵ میلیون تومان بود. معاملات به طور میانگین در نرخ ۳۷۰ میلیون تومان انجام شد که با احتساب هزینههای جانبی (شامل مالیات، عوارض، هزینههای ثابت و هزینه خواب سه ماهه پول) برای خریداران در مجموع حدود ۴۱۹ میلیون تومان هزینه داشت. در آن زمان قیمت ۲۰۷ دستی در بازار ۴۷۷ میلیون تومان بود.
اما در حالی که قیمت بازار این خودرو از آن زمان تا کنون با رشد ۱۴ درصدی به ۵۴۴ میلیون تومان رسیده است، شاهد کاهش ۳۶ درصدی قیمت پایه در عرضه فردا هستیم.
سرکوب قیمت خودرو با ابزار اشتباه؟
برخی گمان میکنند که ممکن است دولت برای سرکوب قیمت خودرو به خودروساز فشار آورده تا قیمت پایه محصولات را کاهش دهد. یا آنکه این اتفاق به دلیل ترس از هجمه علیه بورس کالا و وزارت صمت رخ داده است تا التهاب قیمت خودرو بر گردن بورس کالا نیفتد. هجمهای که البته پشتوانه چندان منطقی ندارد و رشد عجیب قیمت دلار را نادیده میگیرد. خودرو در ۹ ماه نخست سال نزدیک به ۴۴ درصد افزایش داشته، حال آنکه قیمت دلار ۵۱ درصد رشد کرده است.
اما کارشناسان تاکید دارند تغییر قیمت پایه تاثیری بر قیمت کشف شده در بورس ندارد. قیمت پایه در واقع کمترین قیمتی است که خودروساز حاضر به فروش محصول خود با آن قیمت است. قیمت کشف شده اما قیمتی است که معاملهگران حاضر به خرید خودرو در آن سطح هستند. کمتر بودن عرضه از تقاضای خودرو در کشورمان و همچنین روند صعودی قیمت دلار که موجب شده خریداران مصرفی خودرو برای خرید به تکاپو افتند و برخی تقاضاهای سرمایهای هم در این بازار فعال شوند، موجب میشود تا خریداران حاضر باشند خودروهای عرضه شده را به قیمتهای بسیار بالاتری از قیمت پایه بخرند. البته توجه به این نکته ضروری است که به دلیل آنکه امکان خرید بیش از یک خودرو از بورس کالا برای هر کد ملی وجود ندارد، ورود تقاضای سرمایهای با حجم بالا امکان به این بازار بسیار دشوار است.
با این حال، نتیجه عرضههای قبلی خودرو در بورس کالا نشان میدهد که قیمت خودروها همچنان ارزانتر از قیمت بازار کشف میشوند. حتی در ماههای قبل که هنوز دلار صعودی نشده بود، عرضه خودرو در بورس کالا موجب افت قیمت بازاری خودروها هم شده بود. اما صعود پرشتاب دلار در ماههای اخیر مجال کاهش قیمت خودروهای بورسی در بازار را نداده است.
تبادل نظر