۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۷
اقبال به تک سهم‌ها در تالار شیشه‌ای

این روزها که نوسانات نماگرهای بورسی افزایش یافته است، برخی صنایع و سهام با ثبات خوبی به مسیر صعودی خود ادامه می‌دهند.

فردای اقتصاد: شاخص کل بورس امروز پس از گذشت سه و نیم ساعت معاملات نه چندان جذاب، بازدهی منفی ۰.۸۷ درصدی را به ثبت رسانده و شاخص هم‌وزن نیز که در روزهای گذشته تن به اعداد منفی نداده بود،‌ امروز تسلیم شده و حدود ۰.۴۲ درصد کاهش یافته است. ارزش معاملات طی روزهای گذشته توانسته بود پس از مدت‌ها خود را به نزدیکی کانال ۴هزار میلیارد تومان برساند، امروز عملکرد ضعیف‌تری را دنبال کرد و با ثبت عدد حدود ۳هزار و ۱۳میلیارد تومانی، نسبت به روزهای انتهای هفته گذشته عقب‌تر نشست. خروج پول نیز مجددا شدت گرفت و در آخرین لحظات خروج ۳۰۷میلیارد تومانی سرمایه‌های خرد ثبت شد.

بورس امروز درحالی کار خود را آغاز کرد که طی چندین روز گذشته به دلیل خبرهای برجامی نوسانات زیادی را تجربه کرده بود و به طور کلی شاهد جدال تمام عیاری بین خریداران و فروشندگان بودیم. سبزی نماگرها که به واسطه خوش‌بینی به احیای برجام و دستیابی به توافق به خصوص در صنایع خودرویی و بانکی ایجاد می‌شود، با هجوم فروشندگان، به رنگ قرمز در می‌آید و در روز بعدی با انتشار خبرهای جدید، شاهد برگشت خریداران و افزایش تقاضا در بازار هستیم. در این میان اما برخی تک‌سهم‌ها در صنایعی خاص هستند که فارغ از این نوسانات، مسیر صعودی خوبی را در پیش گرفته‌ و روزهای خوبی را برای سهامداران خود به رقم آورده‌ند.

برجام موضوعی است که حداقل در یک سال گذشته مورد توجه سرمایه‌گذاران در بازارهای مختف قرار دارد. تا کنون بازار سرمایه چندین مرتبه از فرسایشی شدن و توقف دوره‌های قبلی مذاکرات دچار نوسان شده است. شروع غافلگیرکننده دور جدید گفتگوها باعث شد که نه تنها در بازار سهام،‌ بلکه در بازارهای موازی نیز چشم‌انداز متفاوت و تعدیل شده‌ای برای شرایط اقتصادی و سیاسی کشور ایجاد شود.

با این حال در کنار احیای برجام لازم است برخی مشکلات ساختاری اقتصاد نیز مرتفع شود که البته بسیاری اعتقاد دارند با احیای برجام و کاهش برخی فشارهای اقتصادی و سیاسی بر دولت، گره قیمت‌گذاری دستوری و دخالت‌های دولتی در اقتصاد ایران نیز باز خواهد شد. در حال حاضر قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودروسازی کشور و همچنین دخالت‌های دولت در عملکرد بانک‌ها از جمله تسهیلات تکلیفی و فشار بر آن‌ها برای خرید اوراق در زمانی که از کمبود نقدینگی سنگینی رنج می‌بردند، باعث شده که پس از سال‌ها فعالیت، همچنان بسیاری از خودروسازان و بانک‌های کشور با زیان‌های سنگینی دست و پنجه نرم کنند. از این رو برخی گمانه زنی‌ها در خصوص خبرهای برجامی سبب می‌شود تا با دیدن اندکی لغزش در معاملات،  تعدادی از سهامداران که زیاد هم نیستند، دست به ماشه فروش شوند.

تک‌سهم‌ها چگونه پرتقاضا شدند؟

همانطور که در ابتدای گزارش نیز اشاره شد،‌ در این مدت که بازار سرمایه با نوسانات نسبتا زیادی همراه بود،‌ برخی سهام و صنایع به دور از حواشی به روند صعودی خوبی که شروع کرده بودند،‌ ادامه دادند. اما چه شد که این سهام مورد توجه قرار گرفتند؟ چرا نوسانات بازار را نادیده می‌گیرند؟

شرکت‌های حاضر در بورس تهران را شاید بتوان به سه دسته تقسیم کرد. گروه اول که نزدیک به ۷۰ درصد بازار سرمایه را نیز به خود اختصاص داده‌اند، شرکت‌های صادراتی و کامودیتی‌محور بازار هستند که آن‌ها را اغلب به نام «سهام بزرگ» می‌شناسیم. دسته دوم نیز که این روزها تمام نگاه‌ها و توجهات را به سمت خود جلب کرده‌اند، صنایع برجامی مانند خودرویی، بانکی و برخی نمادهای دیگر صنایع همچون گروه حمل و نقل هستند که در ابتدا راجع به آن‌ها صحبت کردیم. در این بین اما گروه سومی نیز وجود دارند که کمتر درگیر تغییر قیمت کامودیتی‌ها یا خبرهای سیاسی داخلی هستند.

اگر طی روزهای گذشته نگاهی به نقشه بازار سرمایه می‌انداختید، رنگ سبز موجود در برخی نمادهای صنایعی همچون زراعت،‌ دارویی، انبوه‌سازی،‌ غذایی، سیمانی و... توجه شما را به خود جلب می‌کرد. بنابراین سهامداران آن‌ها خیالت راحت‌تری نسبت به تلاطم‌های خبری این روزها دارند. از سمت دیگر تغییر و تحولات ایجاد شده از ابتدای سال جاری همچون حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای صنایع زراعتی،‌ غذایی و دارویی که باعث انتشار گزارش‌های خوبی نیز از سمت برخی شرکت‌های این گروه‌ها شد،‌ چشم‌انداز مثبتی را برای آن‌ها رقم زده است. به این مسائل کاهش قیمت شدیدتر نسبت به سهام بزرگ و نزدیک شدن نسبت قیمت به درآمد سهام کوچک به بزرگ را نیز می‌توان اضافه کرد.

نمای پایانی بازار سهام (شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱)

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha