۸ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۳
عملیات اجرایی  نیروگاه متمرکز خورشیدی کشور آغازشد

عملیات اجرایی بزرگترین نیروگاه متمرکز خورشیدی کشور در شهرستان کوهپایه در شرق اصفهان با سرمایه‌گذاری اولیه ۱۶هزار و ۴۵۰میلیارد تومانی مجتمع فولاد مبارکه آغاز شد.

فردای اقتصاد: این نیروگاه در زیربنایی به وسعت هزار و ۲۰۰ هکتار و در طول سه سال با استفاده از پیمانکاران داخلی ساخته می‌شود و تا پایان سال آینده حدود ۱۰۰ مگاوات از آن به بهره‌برداری می‌رسد. با در نظر گرفتن ظرفیت این نیروگاه، ۳۵۰ میلیون متر مکعب گاز نیز در سال صرفه‌جویی می‌شود.

معاون رییس جمهور و رییس سازمان امور اداری و استخدامی کشور در مراسم یاد شده گفت: مسأله بهره وری در برنامه توسعه کشور بطور مکرر تکرار شده است و هشت درصد رشد سالانه در این برنامه پیش بینی شده است.

میثم لطیفی افزود:بخشی از این رشد باید از محل بهره وری انجام شود اما در ۱۰ سال گذشته رشد بهره وری در کشور ما منفی بوده است، هر چند رشد بهره وری کشور بهبود پیدا کرده اما هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.
رییس سازمان امور اداری و استخدامی کشور خاطرنشان کرد: روزانه ۷۰۰ میلیون متر مکعب گاز در بخش خانگی و صنعت کشور مصرف می شود که باید در این زمینه فکر عاجلی کرد.
وی با اشاره به اهمیت تغییر فرایندها و الگوهای فرهنگی بیان کرد: باید در زمینه عرضه و تقاضا هم چاره ای اندیشیده شود و بر این اساس سه دستگاه و وزارتخانه صنعت، کشور و نیرو در حوزه انرژی و بهره وری دست به دست هم داده اند تا این مشکل برطرف شود.
معاون رییس جمهور افزود: یکی از سرفصل‌های اصلی در بهره وری، بهره وری سبز است که در این زمینه باید راه‌های مدیریت مصرف بهینه انرژی و حفظ محیط زیست را مورد توجه قرار دهیم.
لطیفی ادامه داد: جرات و جسارت برای ورود به این عرصه در سال‌های گذشته مغفول مانده بود و از سرمایه خدادادی که به کشور ما داده شده استفاده درستی نشده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته با مدیریت مصرف برق قطعی برق در کشور نداشتیم، گفت: اقدامات خوبی در استان‌های اصفهان، یزد و کرمان برای تولید انرژی‌های تجدید پذیر شروع شده است.
لطیفی تصریح کرد: فولاد مبارکه در استان اصفهان پیشقدم شده و اقدامات ارزشمندی انجام داده و به مسوولیت های اجتماعی خود عمل کرده است و امیدواریم تا سال آینده مرحله اول این نیروگاه به بهره برداری برسد.

هم‌اکنون ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی کل کشور، حدود ۴۵۰ مگاوات است و این در حالی است که این پروژه به تنهایی ۶۰۰ مگاوات، انرژی تجدید پذیر به برق خورشیدی کشور اضافه می کند که البته با توجه مطالعات و برنامه‌ریزی‌های انجام شده، امکان توسعه ظرفیت این نیروگاه تا ۱۰۰۰ مگاوات نیز وجود دارد.

این نیروگاه در زیربنایی به وسعت هزارو ۲۰۰ هکتار و در طول سه سال با استفاده از پیمانکاران داخلی ساخته می‌شود و تا پایان سال آینده حدود صد مگاوات از آن به بهره‌برداری می‌رسد. با در نظر گرفتن ظرفیت این نیروگاه، ۳۵۰ میلیون مترمکعب گاز نیز در سال صرفه‌جویی می‌شود.

تامین انرژی کشور از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک

سیدرضا مرتضوی، استاندار اصفهان نیز در این مراسم خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که در سال‌های گذشته گریبانگیر مردم استان بوده، آلودگی هواست و استان را با تعطیلی‌های مکرر مواجه کرده است. هرچند یکی از راهکارها برای حفظ سلامت مردم، محدودیت در تردد و آموزش است، ولی همه مأموریت‌های ما سلبی نیست.

وی افزود: بهبود کیفیت سوخت مصرفی، بهبود کیفیت خودروها، بهبود فیلتراسیون صنایع، توسعه فضای سبز و... از مأموریت‌های ایجابی است که در دولت سیزدهم به‌عنوان دولتی که دغدغه سلامت مردم را دارد با جدیت دنبال می‌شود.

مرتضوی تصریح کرد: در برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، در سال گذشته تفاهم‌نامه‌ای با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر کشور برای ایجاد چهار هزار مگاوات منعقد شد که امروز شاهد اجرای عملیات اجرائی هزار مگاوات از آن در استان اصفهان هستیم تا این استان گام بلندی برای تولید انرژی پاک در کشور بردارد.

وی به روند اجرای این پروژه پرداخت و عنوان کرد: پس از پیگیری‌های مکرر و تسهیل امور نیروگاه‌های خورشیدی در استان تا مرحله انتخاب پیمانکار پیش رفتیم تا امروز شاهد آغاز عملیات اجرائی آن باشیم. استاندار اصفهان گفت: با ظرفیت‌هایی که در استان داریم، می‌توانیم بخش عمده‌ای از انرژی کشور را از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک تامین کنیم تا هوای پاک را به مردم هدیه دهیم.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: نیروگاه شهید منتظری به‌عنوان یک نیروگاه آلاینده به دلیل استفاده از سوخت مایع شناخته می‌شود که امیدواریم با ظرفیت تولید انرژی پاک در استان، این نیروگاه وارد مراحل نوسازی و دانش‌بنیان شود.

وی افزود: امروز به‌طور هم‌زمان شاهد کلنگ‌زنی مجموعه ۶۰۰ مگاواتی نیروگاه خورشیدی در شهرستان کوهپایه، مجموعه ۲۰۰ مگاواتی در شهرستان شاهین‌شهر و سایر شهرستان‌ها ازجمله ورزنه، شهرضا، نجف‌آباد، نطنز، کاشان، تیران و کرون و دهاقان هستیم. استاندار اصفهان متذکر شد: استان اصفهان در پیک مصرف حدود هزار تا هزارو ۵۰۰ مگاوات به‌ویژه در فصل تابستان مصرف انرژی برق دارد و با وارد مدار شدن این میزان انرژی تجدیدپذیر می‌تواند کسری موجود را جبران و به جلوگیری از آلودگی هوا کمک کند.

مرتضوی اضافه کرد: درحال‌حاضر فقط ۵۰ مگاوات انرژی خورشیدی در استان تولید می‌شود و با بهره‌برداری از هزار مگاوات انرژی پاک در این استان، جهش ۲۰ برابری در این حوزه را شاهد خواهیم بود که این مهم با سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و حمایت‌های دولتی اتفاق افتاده است.

صره اقتصادی تولید برق با انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور

معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر) ساتبا(تصریح کرد: خط‌شکنی فولاد مبارکه با دوبرابرکردن ظرفیت انرژی خورشیدی کشور

محمود کمانی، معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر (ساتبا) تصریح کرد: فولاد مبارکه با خط‌شکنی در زمینه تولید انرژی‌های تجدیدپذیر، ۶۰۰ مگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی و ۲۰۰ مگاوات از طریق انرژی بادی تولید می‌کند.

وی با بیان اینکه در ۱۲ سال گذشته در کل دنیا ۸۰ درصد ظرفیت‌های نصب‌شده از انرژی‌های تجدیدپذیر و مابقی انرژی فسیلی است، گفت: با محاسبه قیمت سوخت می‌توانیم بگوییم که امروز تولید برق با انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور صرفه اقتصادی دارد؛ اما ظرفیت نیروگاه‌های موجود نصب‌شده در قسمت تجدیدپذیر، حدود یک‌ درصد از کل ظرفیت کشور است که این میزان اصلا کافی نیست و باید توسعه یابد. یکی از چالش‌های موجود در زمینه تولید انرژی، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی است که منجر به کاهش سوخت تخصیص‌یافته به نیروگاه‌ها می‌شود و انرژی تجدیدپذیر می‌تواند راهکاری جایگزین برای حل این مشکل باشد.

معاون وزیر نیرو افزود: نیروگاه‌های خورشیدی کوچک و متوسطی که در استان اصفهان در حال احداث هستند تا دو سال آینده به بهره‌برداری می‌رسند. به‌طورکلی ایجاد ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی تجدیدپذیر در کشور برنامه‌ریزی‌ شده که صنایع در این زمینه دوهزارو ۳۰۰ مگاوات را متعهد شده‌اند و فولاد مبارکه با خط‌شکنی در این زمینه ۶۰۰ مگاوات را از طریق نیروگاه خورشیدی و ۲۰۰ مگاوات را به‌صورت نیروگاه بادی تأمین می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: صد مگاوات از نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه تا سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد و امیدواریم مسئولان استان نیز در این زمینه همکاری‌های لازم را انجام دهند تا این پروژه به‌موقع به بهره‌برداری برسد.

کمانی تصریح کرد: تعویض روشنایی معابر یکی از پروژه‌هایی است که می‌تواند در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی مؤثر باشد و با بهینه‌سازی در کل کشور حدود ۸۰۰ مگاوات در این زمینه صرفه‌جویی می‌شود. ۲۰ میلیون موتور کولر نیز در کل کشور وجود دارد که با سرمایه‌گذاری کمی برای تعویض آنها می‌توانیم شاهد تحولی چشمگیر در موضوع افزایش بهره‌وری باشیم.

تلاش فولاد مبارکه در مسیر خودکفایی و توسعه زیرساخت‌های کشور

محمدیاسر طیب‌نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه نیز در این مراسم  گفت: امروز در شرایطی هستیم که دشمن به دنبال تزریق ناامیدی در جامعه است و تلاش می‌کند تا جوانان و آحاد مردم را از حل مشکلات مختلفی نظیر تأمین انرژی، آلودگی هوا، اشتغال و... ناامید کند که در این زمینه تلاش‌هایی هوشمندانه را در دستور کار قرار داده و تلاش می‌کند این مشکلات را به صنعت نسبت داده و مردم را در برابر صنعت قرار دهد.

وی افزود:  در تلاش فولاد مبارکه در مسیر خودکفایی، توسعه زیرساخت‌های کشور و افزایش رفاه مردم، نکته درخور توجه این است که صنعت می‌تواند بسیاری از این مشکلات را حل کند. فولاد مبارکه به‌عنوان صنعتی پیشرو و مسئولیت‌پذیر برای خلق آینده‌ای بهتر تلاش می‌کند تا علاوه بر تولید فولاد و خودکفایی کشور در این زمینه، برای توسعه زیرساخت‌های کشور و افزایش رفاه مردم تلاش کند و در این مسیر گام‌های استواری برداشته است.

جامعه باید صنعت را در کنار خود حس کند

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه افزود: جامعه باید صنعت را در کنار خود حس کند و فولاد مبارکه تلاش می‌کند این اتفاق را رقم بزند تا تلاش دشمن ناکام بماند. در سال‌های گذشته نیز قدم‌هایی نظیر جمع‌آوری پساب شهرهای اطراف و بازچرخانی و تصفیه پساب انجام‌ شده که در نتیجه نسبت به یک دهه قبل، مصرف آب به نصف کاهش یافته است. این در حالی است که تولید نیز افزایش یافته و با این اقدام بهداشت رودخانه افزایش یافته است و تا سه سال آینده با پروژه‌های متعددی که تعریف شده برداشت آب خام به صفر می‌رسد.

 طیب‌نیا خاطرنشان کرد: با اجرای طرح‌های فولاد مبارکه از سال گذشته، بیش از دوهزارو ۵۰۰ نفر مشغول به کار شده‌اند و علاوه بر این با برگزاری آزمون استخدامی، فرایند استخدام بیش از هزارو ۱۰۰ نفر تا پایان امسال تکمیل می‌شود. همچنین بیش از دو هزار شغل دانش‌بنیان با همکاری شهرک علمی و تحقیقاتی و دانشگاه‌ها ایجاد می‌شود. وی افزود: اقداماتی در زمینه بومی‌سازی انجام شده که در نتیجه بیش از ۹۰ درصد صنعت فولاد بومی‌سازی‌ شده و سه میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی حاصل این تلاش‌هاست.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه با اشاره به اینکه اسن شرکتا  ۴۰ هزار میلیارد تومان در حوزه مصارف انرژی و بهبود فرایندهای زیست‌محیطی سرمایه‌گذاری کرده است، تصریح کرد: در زمینه توسعه شهری، اقدامات خوبی را در عرصه‌های مختلف نظیر احداث مترو و ورزشگاه نقش‌جهان انجام داده ایم و امروز فولاد مبارکه در زمینه رفع مشکل آلودگی هوا قدم‌های بزرگی برداشته است. نهضت خوبی در کشور برای حل این مشکل شکل گرفته و تلاش فولاد مبارکه این است که چالش‌های محیط پیرامونی خود را حل کند. طیب‌نیا ادامه داد: تا امروز فولاد مبارکه ۴۰ هزار میلیارد تومان در حوزه مصارف انرژی و همراهی با مسائل مرتبط با محیط ‌زیست سرمایه‌گذاری انجام داده و ۲٫۳ میلیارد دلار پروژه در فولاد مبارکه برای مدیریت آب، پسماند، مسائل زیست‌محیطی و... تعریف شده است.

تلاش فولاد مبارکه برای تحقق صنعت سبز در کشور

وی تأکید کرد: فاز اول نیروگاه سیکل ترکیبی فولاد مبارکه نیز با ۶۷ درصد پیشرفت تا سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. فولاد مبارکه عزم خود را جزم کرده تا با شروع یک پروژه و به نتیجه رسیدن آن، مردم طعم استفاده از آن را بچشند.

طیب نیا تصریح کرد : استان اصفهان در حوزه‌های بسیاری پیشتاز بوده و در زمینه تولید انرژی‌های پاک نیز با اجرای این پروژه پیشگام است. امروز فولاد مبارکه به دنبال کم‌کردن ردپای کربن بوده و این اقدام را به‌عنوان گامی برای تحقق صنعت سبز در دستور کار دارد. طیب‌نیا بیان کرد: با بهره‌برداری از نیروگاه خورشیدی فولاد مبارکه، از تولید ۸۱۰ هزار تن دی‌اکسید کربن در سال جلوگیری می‌شود. در زمان اجرای پروژه ۷۰۰ نفر و در زمان بهره‌برداری ۷۰ نفر اشتغال ایجاد می‌شود.

افزایش ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی با سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه

رسول موسی‌رضایی، مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای استان اصفهان نیز در ایم مراسم  گفت: زیرساخت‌های مناسبی در سال‌های گذشته در سطح استان اجرا شده و برنامه‌هایی برای توسعه این زیرساخت‌ها در دست اقدام است. البته در منطقه اصفهان نیاز به زیرساخت‌های بیشتری است تا شبکه و نیروگاه‌های موجود توسعه پیدا کند.

وی گفت: یکی از طرح‌های بزرگ، پروژه هزار مگاواتی فولاد مبارکه است که پیشرفت خوبی داشته و فاز اول آن در آینده‌ای نزدیک به بهره‌برداری می‌رسد. این در حالی است که امروز به‌ دلیل کمبود سوخت قسمتی از ظرفیت نیروگاه‌های استان قابل‌ استفاده نیستند و برای برون‌رفت از این مشکلات باید به سمت تولید انرژی با استفاده از روش‌های پاک حرکت کنیم.

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای استان اصفهان افزود: ۸۶۰ گیگاوات نیروگاه تا سال ۲۰۲۲ در کل دنیا ایجاد شده و ایران نیز در بین کشورهای دنیا سرمایه‌گذاری خوبی در این زمینه داشته است که فولاد مبارکه با سرمایه‌گذاری در حوزه نیروگاه خورشیدی، ظرفیت موجود نیروگاه‌های خورشیدی کشور را به دو برابر می‌رساند.

موسی‌رضایی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون ۱۰ درصد ظرفیت نیروگاهی کشور در استان اصفهان است که شامل تعدادی نیروگاه کوچک و بزرگ است. همچنین کمتر از پنج درصد ظرفیت نیروگاه‌های بادی کشور در استان اصفهان ایجاد شده و امیدواریم در این زمینه نیز اصفهان بتواند توسعه درخور توجهی را انجام دهد.

وی تصریح کرد: بیشترین میزان مناقصه به‌ثمررسیده در سطح کشور در زمینه نیروگاهی به استان اصفهان تعلق دارد که ظرفیت آن چیزی حدود چهار هزار مگاوات است و فولاد مبارکه عملیات اجرائی بخشی از آن را امروز آغاز می‌کند.

با حضور معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور، استاندار اصفهان، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر (ساتبا)، مدیرعامل فولاد مبارکه و جمعی از مدیران و مسئولان کشوری و استانی در سالن همایش‌های دانشگاه کوهپایه آغاز شد.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha