فردای اقتصاد: روزنامه «هاآرتص» دیروز گزارش داد که مقامات تلآویو بر سر این موضوع که میتوانند اشتیاق واشنگتن برای دستیابی به توافق احیای برجام را کاهش دهند یا نه، مطمئن نیستند.
به نوشته این رسانه اسراییلی، احتمال دستیابی به توافق هستهای در روزهای اخیر افزایش یافته، اما همچنان شکافهای عمیقی بین تهران و واشنگتن وجود دارد.
یائیر لاپید، نخستوزیر اسراییل، قرار است این هفته، ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی خود را راهی واشنگتن کند. هدف از اعزام هولاتا به آمریکا، ارزیابی موقعیت کنونی و همچنین میزان انعطافپذیری و یا موافقت کاخ سفید درباره درخواست ایران برای بسته شدن پروندههای پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
به نوشته هاآرتص، اسراییل نگران است که ایالاتمتحده با اعمال نکردن تحریمها بر شرکتهایی که با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تجارت میکنند، موافقت کند، اقدامی که میتواند خارج نکردن نام سپاه از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا را بیمعنا سازد.
نگرانی دیگر مقامات تلآویو این است که ایالاتمتحده و اروپا به ایران ضمانت دهند تا پایان انقضای بندهای برجام از این توافق خارج نخواهند شد و در طول این مدت، تحریمهای جدید بر ایران اعمال نخواهند کرد. با این همه و به نوشته «هاآرتص»، تمرکز اصلی اسراییل بر بسته نشدن موضوعات پادمانی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و تلآویو قصد دارد مانع بسته شدن پروندههای باز ایران و آژانس شود.
مقامات بلندپایه اسراییلی میگویند که اگر ایالاتمتحده با این موضوع موافقت کند، تعهدی که چند ماه پیش به تلآویو دادهاست را نقض خواهد کرد. علاوه بر این، مقامات اسراییل بر این باورند که این فشار، با توجه به در پیش بودن انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا، میتواند فشاری موثر به دولت ایالاتمتحده باشد تا برای احیای برجام عجله نکند، زیرا هر توافقی با ایران که به معنای تسلیم شدن در برابر خواستههای تهران باشد و به منافع اسراییل آسیب بزند میتواند بایدن و دموکراتها را در انتخابات ماه نوامبر، تضعیف کند. ضمن آنکه هرگونه توافقی که به بستهشدن پروندههای پادمانی ایران در آژانس منجر شود، نقش این نهاد بینالمللی را که دیدهبان اتمی سازمان ملل متحد به شمار میرود، نمایشی جلوه خواهد داد و این سازمان را سازمانی بیخاصیت و غیر بیطرف ترسیم و ادعاهای اسراییل را بیرنگ خواهد کرد.
البته پیشتر، یائیر لاپید، نخست وزیر اسراییل، شروع به خنثی کردن چنین اقدامی کردهاست. هفته گذشته او با تد دویچ، نماینده دموکرات کنگره از ایالت فلوریدا، که ریاست کمیته فرعی مجلس نمایندگان در امور خاورمیانه را بر عهده دارد و همچنین با تام نایدز، سفیر ایالات متحده در اسرائیل، گفتوگو کرد. لاپید از طریق آنها پیامهای روشنی را منتقل کرد مبنی بر اینکه پیشنویس نهایی توافق نامه ارسال شده از سوی اتحادیه اروپا به ایران و تمایلی که طرفین نسبت به انعطاف پذیری از خود نشان میدهند، با اصولی که دولت آمریکا به آن متعهد شدهبود، مطابقت ندارد.
مقامات دیپلماتیک اسراییل، هفته گذشته گفتند این واقعیت که ایران از دادن پاسخ بله یا خیر به پیشنویس اخیر اتحادیه اروپا خودداری کرده و خواستههای خود را به آن اضافه کردهاست، جامعه بین المللی را ناچار به ترک میز مذاکره میکند، زیرا هر اقدام دیگری، نشانه ضعف خواهد بود.
با این وجود و در این فضای نااطمینانی، مقامات ارشد اسرائیل در چند ماه گذشته تاکید کردهاند که اسرائیل باید احیای برجام را به عنوان یک واقعیت تلقی کند و از حالا به فکر فردای روز توافق باشد. در همین چارچوب مقامات اسراییل تمرکز خود را بر کمک نظامی ایالات متحده به این رژیم به عنوان «جبران توافق با ایران» قرار دادهاند. همچنین مذاکره بر سر یک توافق جدید برای اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران در صورت پایان یافتن توافق فعلی و ایجاد یک تهدید نظامی معتبر که ایران را از پیشرفتهای بیشتر منصرف کند، از دیگر مسایلی است که مقامات اسراییل قصد دارند بر آن متمرکز شوند.
برای جزییات بیشتر کلیک کنید:
بازی انتخاباتی اسراییل با برجام
تبادل نظر