فردای اقتصاد: قیمت مواد غذایی در اغلب اقتصادهای جهان، همچنان بالاست. بررسی دادههای مربوط به تغییرات شاخص بهای گروه مواد خوراکی و آشامیدنی در آخرین ماه طی بازه اکتبر ۲۰۲۲ الی ژانویه ۲۰۲۳ در مقایسه با ماه مشابه سال قبل، نشان میدهد که تورم این گروه کالایی در کشورهای با سطح درآمد پایین و متوسط بالاست.
بر اساس گزارش معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، حدود ۸۳.۳درصد از کشورهای کمدرآمد، ۹۰.۲درصد کشورهای با درآمد متوسط-پایین و ۹۱درصد از اقتصادهای با درآمد متوسط-بالا دارای نرخ تورم غذایی بالای ۵درصد هستند و برخی از کشورهای جهان نیز تورم دورقمی در گروه کالایی مواد غذایی را تجربه میکنند.
کشور زیمبابوه بالاترین نرخ تورم غذایی را با رقم ۲۸۵درصد داراست. کشورهای ونزوئلا و لبنان به همراه زیمبابوه دارای نرخ تورم غذایی بالای ۱۰۰درصد هستند. نرخ تورم غذایی ایران در دی ماه ۱۴۰۱ برابر با ۷۰.۱درصد بوده که با نرخ تورم ترکیه در ژانویه ۲۰۲۳ برابر است و هر دو اقتصاد رتبه پنجم را در فهرست کشورهای دارای تورم بالای مواد غذایی به خود اختصاص دادهاند.
در صورت کسر تورم کل از تورم اسمی غذایی، تورم واقعی مواد غذایی، مشخص میشود. در ۸۷.۹درصد از ۱۵۷اقتصاد جهان، نرخ تورم گروه غذایی از تورم کل بالاتر است، در نتیجه این گروه از اقتصادها دارای تورم واقعی مثبت غذایی هستند. اقتصاد زیمبابوه دارای بالاترین نرخ تورم واقعی مواد غذایی با رقم ۴۱درصد است که ایران با تورم واقعی ۱۹درصد در رتبه پنجم جهان از حیث بالاترین تورم واقعی غذایی قرار دارد. برخی اقتصادهای اروپایی مانند مجارستان، لیتوانی و اسلواکی نیز در فهرست ۱۰اقتصاد با بالاترین نرخ تورم واقعی غذایی قرار دارند.
تبادل نظر