۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۹
چرا ریزش‌های بورس ترسناک نیست؟

در بورسان سه‌شنبه همراه با سید امیر اعتمادی، کارشناس بازار سرمایه به بررسی روند این روزهای بورس تهران و چشم‌انداز آتی آن پرداختیم.

فردای اقتصاد: در بورسان سه‌شنبه همراه با سید امیر اعتمادی، کارشناس بازار سرمایه به بررسی روند این روزهای بورس تهران و چشم‌انداز آتی آن پرداختیم. امیر اعتمادی در ارزیابی شرایط امروز بازار گفت: بعد از ریزش سنگین بورس در دو روز اخیر شرایط بهتری را در فضای کلی بازار سرمایه شاهد بودیم. وی در رابطه با علت این ریزش‌های سنگین و عجیب اعتقاد داشت:  گاهی تصمیمات غیر مستقیم و پشت پرده بر بازار سهام تاثیرگذار است و فشارهای غیرمستقیم که حقوقی‌های بازار را مجبور به عرضه سهام در بازار کرده‌اند یکی ازدلایل این موضوع بوده است اما بورس تهران در هر صورت مسیر خود را پیدا خواهد کرد همانطور که امروز نیز شاهد صف خرید در نمادهای ارزنده بودیم و معاملات نمادها مسیر منطقی را در پیش گرفته است هرچند که در این مسیر صعودی دست‌اندازهایی برای بورس وجود دارد.

در سه روز گذشته چیزی حدود ۱۰ همت پول اشخاص حقیقی از بازار سهام خارج شده است و امروز نیز با وجود شرایط متعادل معاملات همچنان خروج پول سنگین کدهای حقیقی را شاهد بودیم. اعتمادی در پاسخ به این سوال که آیا با شرایط موجود می‌توان گفت بازار سرمایه از التهاب وتنش خارج شده است؟ عنوان کرد: به نظر نمی‌رسد که تمامی این ارقام ۱۰ همتی از بازار سرمایه خارج شده باشد و بخشی از آن را می‌توان مربوط به هیجانات و ترس از ریزش بیشتر دانست و قسمت دیگر نیز خروج از برخی از نمادها بوده است که به اصطلاح  پروژه شده است.

او ادامه داد: بازار برای بازگشت به تعادل زمان نیاز دارد اما نکته مهم این است که به نظر نمی‌رسد پولی از بازار سهام به سمت بازارهای موازی خارج شده باشد. سرمایه‌گذاران باید توجه داشته باشند که محرک‌های تاثیرگذار بورس تغییر قابل توجهی نداشته است. این روزها شاهد ثبات در نرخ دلار به عنوان یکی از محرک‌های اصلی بازار هستیم و انتظارات تورمی نیز همچنان داغ است؛ پس روند بازار تغییری نخواهد داشت و به دلیل عقب ماندگی بورس نسبت به سایربازارها رشد بورس ادامه خواهد داشت البته در این مسیر بازار سرمایه به استراحت نیز نیاز خواهد داشت.

این کارشناس همچنین خاطرنشان کرد: بورس ۱۴۰۲ قابل مقایسه با سال ۹۹ نیست و وضعیت متغیرهای موثر بسیار متفاوت است. در سال ۹۹ حمایت دولت را در بازار سرمایه شاهد بودیم که کاهش نرخ بهره یکی از نمودهای آن برای جذب سرمایه‌ها به بورس بود اما در حال حاضر این موارد وجود ندارد. سال ۹۹ یکی از استثنائات تاریخ بورس است و مقایسه بورس امروز با آن سال توجیهی ندارد چراکه در محرک‌های کلیدی بازار یعنی تورم انتظاری و نرخ دلار، تحرکات تهدید کننده‌ای برای بورس وجود ندارد و  در کنار آن ارزندگی بازار براساس نسبت‌های p/e و p/s ، چشم‌انداز مثبت گزارش‌های مالی شرکت‌ها در ماه‌های آینده می‌تواند سرمایه‌گذاران را به سرمایه‌گذاری در بورس ترغیب کند.

اعتمادی در واکنش به این موضوع که این انتظار وجود دارد که رشد بازار پس از فصل مجامع متوقف شود، گفت:  پس از فصل مجامع یک روند صعودی متعادل را در بازار سهام شاهد خواهیم بود البته یکی از تهدیدهای جدی در عملی شدن این سناریو به ویژه در کوتاه مدت، افزایش نرخ بهره است که می‌تواند بازار را متاثر کند اما بررسی روندهای تاریخی بورس حاکی از آن است که در بلندمدت بورس تهران به سطح ارزندگی خود باز خواهد گشت.

وی در انتها به صنایعی ک می‌توانند پتانسیل رشد بیشتری را در ادامه مسیر بورس داشته باشند، اشاره کرد و اعتقاد داشت: در نمادهای کوچک،‌ برخی از نمادهای گروه سیمانی‌و کاشی سرامیک با وجود رشد اخیر و رشد سطح  p/e اما همچنان ارزنده هستند. در سمت مقابل و در گروه‌های بزرگ بازار اما تهدید دلار ۲۸۵۰۰ تومانی همچنان این صنایع را تهدید می‌کند هرچند نمادهای ارزنده در گروه فلزات، پتروشیمی ها و پالایشی‌ها کم نیست و تحلیلگران ارزیابی مثبتی نسبت به گزارش‌های این گروه‌ها دارند اما  باید در انتظار تعیین تکلیف دلار ۲۸۵۰۰ تومان برای این صنایع باشیم.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha