ایرنا: استانو در گفتوگو با رسانههای آمریکایی در این باره گفت: ما از آزادی چهار زندانی آمریکایی از زندان اوین؛ که هم اکنون در حبس خانگی به سر میبرند، استقبال میکنیم.
وی افزود: ما امیدواریم که آنها به زودی به خانواده خود بپیوندند.
جان کربی هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز پنجشنبه شب درخصوص تبادل زندانیان با ایران، گفت: ۵ آمریکایی در ایران زندانی بودند که اکنون در بازداشت خانگی قرار دارند و مذاکره برای خروج آنان از ایران ادامه دارد.
کربی در گفتوگوی اختصاصی با شبکه الجزیره قطر افزود: به مذاکره برای خارج شدن آنها از ایران ادامه میدهیم.
هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، گفت: آنچه حاصل شد، یک اقدام مثبت اما یک معامله امضا شده [برای تبادل زندانی] نبود.
وی با بیان این که قدردان حمایت متحدان منطقهای خود هستیم، خاطرنشان کرد: امیدواریم که در آیندهای نزدیک این تبادل زندانی انجام شود.
وی افزود: کشور قطر یک دوست متمایز است و قدردانی خود را نسبت به حمایت دوحه [در این باره] اعلام میکنیم و بابت حمایتی که به ویژه از دولت قطر در این مذاکره دریافت کردیم، تشکر میکنیم.
کربی با بیان این که آنچه که درباره آن سخن میگوئیم تنها بخشی از دارایی بلوک شده ایران در حسابهایی است که تنها برای استفاده بشردوستانه به کار خواهد رفت.
وی گفت: اکنون گفتوگویی با ایران درخصوص بازگشت به توافق هستهای مطرح نیست.
به گزارش خبرنگار ایرنا از نیویورک، در اجرای این توافق، قرار است وجوه (پولهای) توقیف شده ایران در کره جنوبی آزاد و به کشور قطر منتقل شود.
شبکه خبری سی ان ان آمریکا اعلام کرد: با توجه به اظهارات یک وکیل، چهار آمریکایی که در ایران بازداشت شده بودند اکنون از زندان اوین آزاد شده و در حصر خانگی قرار گرفتهاند. این یک نشانه امیدوارکننده از آزادی آنها پس از سالها حبس است.
بر اساس این گزارش، سه زندانی دو تابعیتی ایرانی - آمریکایی شامل سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز، و چهارمین فرد که نامش مشخص نیست، از زندان اوین تهران منتقل شدند و پیشبینی میشود که در هتلی تحت مراقبت مقامات ایرانی نگهداری شوند. دولت بایدن در حال مذاکره برای آزادی آنها از ایران است.
در پی این خبر، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز پنجشنبه به وقت محلی در گزارشی اعلام کرد که آمریکا و ایران به توافقی دست یافتهاند که بر اساس آن در ازای دسترسی تهران به ۶ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده خود برای مقاصد بشردوستانه و آزادی چندین ایرانی زندانی توسط آمریکا، تهران پنج زندانی آمریکایی را آزاد خواهد کرد.
نیویورک تایمز نوشت: به گفته چند تن از مقامات آگاه از این توافق، آمریکا و ایران به توافقی دست یافتهاند تا در ازای چند ایرانی، پنج آمریکایی زندانی در ایران نیز آزاد شود و در نهایت ایران به حدود ۶ میلیارد دلار درآمد نفتی خود دسترسی پیدا کنند.
مقامات دولت بایدن از اظهار نظر یا تایید جزییات درباره آنچه ایران دریافت خواهد کرد، خودداری کردند. اما افراد آشنا به این توافق گفتند زمانی که آمریکاییها اجازه بازگشت به آمریکا را پیدا کنند، دولت بایدن تعدادی از اتباع ایرانی را که به دلیل نقض تحریمهای ایران زندانی شدهاند را آزاد خواهد کرد.
به گفته منابع آگاه، آمریکا همچنین نزدیک به ۶ میلیارد دلار از داراییهای ایران در کره جنوبی را به حسابی در بانک مرکزی قطر منتقل خواهد کرد. آنها افزودند که این حساب توسط دولت قطر کنترل و تنظیم میشود تا ایران تنها برای مقاصد بشردوستانه مانند دارو و غذا از آن استفاده کند.
فرآیند آغاز آزادسازی داراییهای توقیف شده ایران و تبادل زندانیان میان تهران - واشنگتن پس از ۲ سال گفتوگوهای غیرمستقیم طرفین، در بحبوحه احساس خطر دولت جو بایدن از منافع خود در غرب آسیا به دلیل توقیف چند کشتی متخلف و اردوکشی نظامی با ژست امنیتسازی در تنگه هرمز، روز پنجشنبه ۱۹ مردادماه (۱۰ آگوست) اعلام شد.
آغاز فرآیند تبادل زندانیان میان تهران - واشنگتن و آزادسازی چند میلیارد دلار از داراییهای جمهوری اسلامی ایران که برای چند سال بهطور غیرقانونی در کره جنوبی توسط آمریکا توقیف شده بود، موجب خشم تندروها در ایالات متحده آمریکا شده است.
تام کاتن سناتور جمهوریخواه تندرو ایالت آرکانزاس عصر پنجشنبه به وقت محلی ۱۹ مرداد ماه در بیانیهای از آزادی زندانیان دو تابعیتی استقبال کرد اما به شدت به جو بایدن به دلیل توافق با تهران بر سر این موضوع تاخت.
تام کاتن در خصوص مبادله زندانیان ایران و آمریکا و پول پرداختی به ایران در ازای آزادی آمریکاییها مدعی شد: «ما همیشه از آزادی گروگانهای آمریکایی استقبال میکنیم. اگر آنها واقعا پس از پرداخت ۶ میلیارد دلار باج از سوی جو بایدن به ایران آزاد شوند، این مماشات فقط باعث میشود که مقامات ایران گروگانهای بیشتری بگیرند، از این دستاوردهای غیرقانونی برای حمله به نیروهای ما استفاده کنند، از تروریسم حمایت مالی کنند و روسیه را مسلح کنند. این چرخه تنها زمانی متوقف خواهد شد که جو بایدن از رقصیدن با ساز ایران دست بردارد و پاسخ قاطعانه به تجاوزات آنها را آغاز کند.»
«مایک پنس» معاون رئیسجمهور پیشین ایالاتمتحده هم این اقدام دولت بایدن را به شدت محکوم و آن را بزرگترین باج دهی تاریخ آمریکا توصیف کرد.
پنس در حساب کاربری خود در شبکه ایکس (توییتر سابق) مدعی شد: «ایران اکنون از این پول برای تولید پهپاد برای روسیه و تامین مالی تروریسم علیه ما و اسرائیل استفاده خواهد کرد. حالا چین و روسیه هم که آمریکاییها را به گروگان میگیرند، دریافتهاند که قیمت به تازگی افزایش یافته است. هر ملت سرکشی که در دوران دولت من آمریکاییهای بیگناه را به گروگان بگیرد، با قدرت آمریکا مواجه خواهد شد. به آنها هشدار داده میشود که ما باج نمیدهیم».
پنس از جمله مخالفان مذاکر با ایران بوده و همواره دولت بایدن را تحت فشار قرار داده که توافق هستهای ایران را تمدید نکند.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه تندروی دولت دونالد ترامپ نیز در واکنش به توافق تبادل زندانیان در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) با ابراز عصبانیت و خشم خود و توهین به مقامات جمهوری اسلامی ایران، مدعی شد: آزاد کردن ۶ میلیارد دلار برای تهران آن هم فقط برای اینکه گروگانهای آمریکایی بتوانند به نوع دیگری از زندان بروند، معامله وحشتناکی است. ایران نباید از گروگان گرفتن آمریکاییها سود ببرد.
تبادل نظر