۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۰
جایگاه بورس در فردای اقتصاد ایران

کارشناسان بازار سرمایه سیاست‌های دولت در حوزه بورس و اقتصاد کلان را با محوریت چگونگی افزایش کارایی بازار سهام مورد بررسی قرار می‌دهند

فردای اقتصاد: مهدی فریور نائب رئیس هیئت مدیره سبدگردان آسمان در خصوص سیاست‌های دولت عنوان کرد: کشور از نظر اقتصادی وارد چرخه‌ای شده است که عملکرد و نتیجه مطلوبی برای اقتصاد در پی ندارد. در ۱۰ سال گذشته تقریبا رشد اقتصادی مثبت تجربه نشد.

وی خاطرنشان کرد: نرخ تشکیل سرمایه ثابت خالص در سال‌های گذشته عددی منفی ثبت شد.  زمانی نرخ تشکیل سرمایه ثابت منفی می‌شود بدین معنی خواهد بود که توان اقتصادی در حال تحلیل رفتن است. در واقع منابع برای تولید و توان رقابتی در فضای رقابت جهانی تضعیف می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: این مهم چرخه‌ای است معیوب که منجر به کاهش نرخ تشکیل سرمایه ثابت می‌شود. اکنون کشور نیازمند این است که چنین چرخه‌ای را متوقف و در ادامه معکوس کند.

وی افزود: تصمیمات کنونی در مسیر معکوس کردن چرخه نیست و نتیجه چرخه معیوب در متغیرهای پولی و اقتصادی نمایان می‌شود. تورم فعلی، رشد نامطلوب نقدینگی از جمله موارد هستند.

در سال ۹۷ نسبت پول به شبه پول در کشور ۱۴ درصد بود و در انتهای سال ۱۴۰۱ این نسبت ۳۵ درصد شد. در واقع منابعی که از شبه پول به پول حرکت کرده است مترصد ورود به بازارهای سفته‌بازی هستند.

فریور در خصوص ضرورت اصلاح چرخه بیان کرد: برای اصلاح این چرخه نیازمند تصمیمات اساسی هستیم که در چارچوب متخصصین بازار سرمایه و فعالان اقتصادی نیست. در حقیقت اصلاح در روند و فرآیند سیاست داخلی و خارجی می‌تواند باعث تغییر در پارادایم شود.

اقدامات فعلی دولت به مثابه ایجاد آرامش مقطعی برای قشر ضعیف و حقوق‌بگیران در جامعه است. به عنوان مثال ایجاد کمیته تعیین و تثبیت قیمت خودرو. به نظر می‌رسد این قبیل سیاست به تغیر چرخه و مسیر اصلی اقتصاد منجر نخواهد شد. پیش بینی می‌شود طی چند ماه آینده کمیته تعیین و تثبیت قیمت‌ها تغیر شکل دهد و قیمت ها  منطبق با واقعیت ها و مولففه های اقتصادی خواهد شد.

آینده شرکت‌ها در ۲ بعد بورس و اقتصاد کلان

 نائب رئیس هیئت مدیره سبدگردان آسمان درباره آینده بورس گفت: چشم‌انداز بورس از ۲ منظر قابل بررسی است. نخست فارغ از فضای اقتصادی، مقایسه بازار سرمایه با دهه ۸۰ یا ۹۰. در واقع عمق محصولات، ابزارها، تعداد نهادها، ناشران و خدماتی که در بازار وجود داشت در مقایسه با امروز تفاوت را نشان می‌دهد. سال ۹۶ و ۹۷ که آپشن‌های سهام فقط روی برخی نمادها نظیر فولاد مورد معامله قرار می‌گرفتند. امروز عمق و ضریب نفوذ علاقه سرمایه‌گذاران به موضوع مشتقه‌ها در مقایسه با ۹۷ با تغیر همراه شده است.

فریور ادامه داد: بخشی از تامین مالی شرکت‌ها از بانک به بازار سرمایه منتقل شده است. این مهم نشان می‌دهد به استانداردهای جهانی که تامین سرمایه عمدتا از مسیر بازار سرمایه انجام می‌شود، نزدیک می‌شویم.

وی گفت: سهم کیک بازار سرمایه از کل کیک اقتصاد رو به افزایش است.

در عین حال، بازار سرمایه بخشی از واقعیت اقتصاد کشور بوده و مسیر این بازار از مسیر کلی اقتصاد جدا نیست.

اگر متغیرهای پولی به درستی مدیریت نشدند و در ماه‌ها و سال‌های اخیر چاپ پول زیادی اتفاق افتاد، انتظار می‌رود در یک زمان و مقطعی این واقعیت خود را به بازارها تحمیل کند.

تجربه نشان می‌دهد، همیشه بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها عملکرد بهتری داشته است.

از حاکمیت شرکتی تا سهامداران اجاره‌ای

عباس کشوری مدیرعامل کارگزاری بانک رفاه در خصوص چشم‌انداز حاکمیت شرکتی بیان کرد: موضوع حاکمیت شرکتی در اواسط دهه ۹۰ پر رنگ از شرایط کنونی مطرح بود.

وی افزود: شناوری سهام شرکت‌ها باید مورد تجدید نظر قرار بگیرد. شرکت‌های بزرگ بین المللی هم شاید قسمت عمده سهام آن‌ها به یک سهامدار بزرگ تعلق بگیرد اما سهامدار بزرگ اجاره‌ای نیست.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در صورتی که شرکت‌های بورسی موارد مربوط به حاکمیت شرکتی را رعایت کنند بخشی از مشکلات مرتفع خواهد شد.

کشوری معتقد است، حاکمیت شرکتی علاوه بر این که باید نفع تمام ذی‌نفعان را در نظر بگیرد بلکه در حوزه شفافیت هم دارای کاربرد است.

در برنامه امروز بورسان، مهدی فریور نائب رئیس هیئت مدیره سبدگردان آسمان و عباس کشوری مدیرعامل کارگزاری بانک رفاه به تشریح وضعیت جاری و چشم‌انداز آتی معاملات بازار سهام پرداختند.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha