فردای اقتصاد: در برنامه زنگ پایان امروز همراه با عرفان رحمانی، عضو تحریریه فردای اقتصاد گزارش اجماع تحلیلگران در مورد صنعت اوره بررسی شد. در آخرین گزارش اجماع منتشر شده توسط گروه مالی کیان، کارشناسان برای پیشبینی سود فصل تابستان اورهسازان تغییر کمتر از ۱۰ درصدی را برای شرکتهای بورسی این صنعت ارائه دادهاند. پتروشیمی کرمانشاه با افزایش ۸درصدی پیشبینی سود فصل تابستان نسبت به سودمحقق شده فصل بهار بهترین وضعیت را داشته و پتروشیمی خراسان با کاهش ۶درصدی و پتروشیمیخراسان با کاهش ۸ درصدی وضعیت کاهشی را نسبت به فصل بهار را در پیشبینیها نشان دادهاند.
بررسی بازار جهانی اوره
روسیه و اندونزی بهترتیب بزرگ ترین تولیدکنندگان اوره در جهان هستند. اوره در هفته های اخیر پس از خبر تعطیلی کارخانههای مهم اورهساز اروپا روند صعودی را در پیش گرفت و نرخ اوره فوب ایران به بالای ۵۰۰دلار در تن رسید، همچنین قیمت گاز نیز بر افزایش نرخ سبد قیمتی اوره تاثیر به سزایی داشت؛ این مهم زمانی اتفاق افتاد که روسیه در نیمه آگوست اعلام کرد در ۳۱ آگوست تا ۲سپتامبر به دلیل تعمیرات خط نورد استریم (خط لوله گاز روسیه به اروپا) توقف خواهد یافت. ضمن آنکه دو کشور درگیر جنگ، یعنی روسیه و اوکراین، نقش مهمی در بازار مواد غذایی و کودها دارند. سهم این دو کشور از تجارت جهانی گندم ۲۶درصد، دانههای روغنی و روغن خوراکی ۱۰درصد و کود ۱۳درصد است. تداوم جنگ میان این کشورها سبب رشد شدید قیمت مواد غذایی که خود عاملی برای رشد قیمت اوره در بازارهای جهانی است، شد. در این میان طبق پیشبینیهای سازمان جهانی غذا، با رشد جمعیت تا سال ٢٠٢٢ رشد تقاضا برای اوره بیشتر از عرضه آن خواهد بود. اوره سهم بیش از ۵٠درصدی از کودهای مصرفی در مصارف کشاورزی دارد. در زمان کشت محصولات با توجه به افزایش تقاضا برای اوره، قیمت اوره هم روند صعودی به خود میگیرد. در فرآیند تولید اوره، پتروشیمیها گاز طبیعی و بعضا گاز ترش را دریافت کرده و در مرحله اول به آمونیاک تبدیل میکنند و بعد از آن آمونیاک به اوره تبدیل میشود. آمونیاک به دلیل مایع بودن و هزینه حمل زیاد، معمولا چندان به فروش نمیرسد و به اوره تبدیل میشود.
اورهسازان بورسی
پتروشیمی کرمانشاه (کرماشا): پتروشیمی کرمانشاه با میانگین نرخ ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار تومانی اوره که محصول اصلی این شرکت را شامل میشود، درآمد ۱۸۵۵ میلیارد تومانی در سه ماه نخست سال را برای خود به ثبت رساند و در نهایت سود ۳۷۴ تومانی را در صورت مالی بهار خود محقق کرد. اما با میانگین نرخ فروش ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی این شرکت در دو ماه اول تابستان، درآمد ۹۹۵ میلیارد تومانی را برای خود به ارمغان آورده است که ۵۳ درصد درآمد فصل بهار «کرماشا» بود. از سوی دیگر به دلیل صادرات کم این شرکت و عرضه اوره حمایتی به کشاورزان با نرخ مصوب، به نظر میرسد تولید و فروش شهریورماه، مهمترین عامل برای تحقق پیشبینی سود اجماع برای فصل تابستان یعنی ۴۰۵تومان باشد.
وضعیت فروش پتروشیمی کرمانشاه در فصل بهار نیز عمدتا با نرخ اوره صادراتی بود که این روند در تابستان نیز تکرار شد و فروش اوره صادراتی این شرکت در مردادماه، ۱۹ هزار تن بود که نسبت به تیرماه افزایش ۳۴ درصدی را نشان میدهد. این رشد برای فروش اوره حمایتی ۲۳ هزار تن ثبت شده است که نسبت به تیرماه از رشد ۱۱۹درصدی حکایت میکند.
پتروشیمی خراسان: پتروشیمی خراسان در فصل بهار با میانگین نرخ اوره صادراتی ۱۵ میلیون و۲۰۰هزار تومان (به عنوان محصول اصلی این شرکت در فروش)، توانست درآمد ۲هزار و ۴۴میلیارد تومانی را برای این شرکت به ثبت رساند؛ این میزان درآمد سود ۷۰۹ تومانی به ازای هر سهم را برای این شرکت در سه ماه نخست سل به ارمغان آورده است. این شرکت در دو ماه نخست تابستان، با درآمد ۲هزار و ۱۳ میلیارد تومانی بیش از ۹۹درصد درآمد فصل بهار خود را محقق کرده است.
از جمله دلایل رشد بالای درآمدهای خراسان، سهم بالای اوره صادراتی این شرکت در سبد محصولات این شرکت است که در دو ماه تابستان به میزان ۱۱۵هزار تن فروش را در صورتهای مالی خود ثبت کرده است که با میانگین نرخ ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان در هر تن، علیرغم کاهش نرخ نسبت به فصل بهار توانسته درآمد بسیار خوبی را برای خراسان به ارمغان بیاورد (سود فصل تابستان گزارش اجماع بنا بر بدبینی به بازار جهانی اوره ۶۶۶تومان یعنی ۶ درصد کمتر از بهار پیشبینی شده است).
تبادل نظر