۳۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۱۸:۰۰
پاک‌سازی قومی یا عملیات ضد تروریستی؟

در حالی‌که ارمنستان نظامیان جمهوری آذربایجان را به کوچ اجباری و خشونت‌آمیز هزاران ارمنی از منطقه مورد مناقشه قره‌باغ متهم می‌کند، آذربایجان حمله به قره‌باغ را 《عملیات ضدتروریستی》 خوانده و می‌گوید با شهروندان ارمنی منطقه مشکلی ندارد.

دویچه‌وله: دو روز پس از اینکه اعلام شد میان ارامنه ساکن منطقه قره‌باغ و دولت جمهوری آذربایجان توافق موقت صورت گرفته است، وزیر خارجه ارمنستان کشور همسایه را به در پیش گرفتن سیاست 《پاکسازی قومی》متهم کرده است. آرارات میرزویان تاکید کرد که شدت و خشونت حمله نظامی به منطقه قره‌باغ آشکار می‌کند که هدف این تهاجم کامل کردن 《پاکسازی قومی》 جمعیت ارمنی قره‌باغ کوهستانی بوده است.

میرزویان در نشست فوق‌العاده شورای امنیت سازمان ملل، باکو را به بی‌خانمان کردن و کوچ اجباری هزاران شهروند ارمنی از قره‌باغ کوهستانی متهم کرد. به گفته وزیر خارجه ارمنستان در حمله نظامیان جمهوری آذربایجان به قره‌باغ دست‌کم ۲۰۰ غیرنظامی کشته و ۴۰۰ نفر مجروح شده و بیش از ۱۰ هزار نفر با خشونت آواره شدند.

او می‌گوید در میان آوارگان تعداد زیادی زن، کودک و افراد سالمند وجود دارند که بدون مواد غذایی و امکانات لازم در فضای آزاد به سر می‌برند و هزاران خانواده از هم پاشیده‌اند. وزیر خارجه ارمنستان جامعه جهانی را متهم کرد که از مدت‌ها پیش به هشدارها بی‌توجهی کرده و وضعیت بحرانی ساکنان منطقه قره‌باغ را به اندازه کافی جدی نگرفته است.

آرارات میرزویان با گلایه از این که شورای امنیت در گذشته واکنش متناسبی به این بحران نشان نداده افزود، اکنون لازم است که این نهاد برای تامین حقوق و امنیت شهروندان ارمنی منطقه قره‌باغ و تضمین بین‌المللی آن اقدام کند.

مناقشه سابقه‌دار بر سر قره‌باغ

مناقشه بر سر منطقه کوهستانی قره‌باغ که اکثریت ساکنان آن ارامنه هستند به دوران پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری در اوایل دهه ۹۰ میلادی بازمی‌گردد. پس از فروپاشی شوروی ارتش ارمنستان این منطقه، که به لحاظ حقوق بین‌الملل جزو خاک جمهوری آذربایجان محسوب می‌شد را اشغال کرد. در جریان جنگی که ۱۹۹۲ بر سر قره‌باغ بین دو کشور همسایه درگرفت و دو سال ادامه یافت حدود ۳۰ هزار نفر کشته و صدها هزار نفر آواره شدند.

ارمنستان و جمهوری آذربایجان سال ۱۹۹۴ بر سر برقراری آتش‌بس به توافق رسیدند اما در سال‌های گذشته بارها، و بار قبل سه سال پیش این آتش‌بس نقض شده است. در دوره تازه این مناقشه، ارتش جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه عملیات گسترده‌ای را برای تصرف کامل منطقه قره‌باغ آغاز کرد که یک "عملیات ضد تروریستی" با هدف استقرار حاکمیت باکو خوانده شد.

اتهام‌زنی‌های متقابل

الهام علی‌اف، روز پنج‌شنبه و با اعلام توافق آتش‌بس میان ارامنه ساکن قره‌باغ و باکو اعلام کرد عملیات نظامی با موفقیت خاتمه یافته است. او در یک سخنرانی گفت: «مردم ارمنی در قره‌باغ اکنون می‌توانند نفس راحتی بکشند. آنها شهروندان ما هستند. ما با مردم ارمنی دشمنی نداریم.»

وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در نشست فوق‌العاده شورای امنیت سازمان ملل ضمن دفاع از حمله نظامی به منطقه قره‌باغ آن را عملیاتی علیه "تروریست‌های ارمنی" توصیف کرد. پس از حمله آذربایجان به قره‌باغ هزاران شهروندان ارمنستان در ایروان، پایتخت این کشور تظاهرات اعتراضی بر پا کردند و خواهان حمایت قاطع کشورشان از ارامنه ساکن این منطقه شدند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که مخالفان و معترضان ارمنستانی در پی فراخوان گروه‌های مخالف دولت ایروان، در اطراف محل برگزاری نشست کابینه در ساختمانی دولتی در پایتخت این کشور تجمع کردند. بر اساس تصاویر منتشر شده از این تجمع، معترضان ارمنستانی با نیروهای امنیتی و پلیس مستقر در مقابل مقر دولت این کشور درگیر  شدند. معترضان خواهان استعفای پاشینیان به دلیل رخدادها در منطقه قره باغ شده‌اند.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha