۷ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۸
پیام قطعنامه سازمان ملل درباره جنگ غزه چه بود؟

مجمع عمومی سازمان ملل روز گذشته خواستار «آتش بس فوری و بادوام بشردوستانه» شد. قطعنامه‌ای که با 120 رای موافق و 14 رای موافق تصویب شد گرچه الزام آور نیست، اما وزن سیاسی و نمادین زیادی دارد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت قاطع خواستار «آتش‌بس بشردوستانه فوری، بادوام و پایدار» بین اسرائیل و حماس و همینطور خواستار دسترسی بدون مانع به نوار غزه شده است. قطعنامه‌ای که با 120 رای موافق و 14 رای مخالف تصویب شد. طرح پیش‌نویس اردن گرچه الزام‌آور نیست، اما دارای وزن سیاسی است. این قطع‌نامه نشان‌دهنده میزان انزوای آمریکا و اسرائیل در سطح بین‌المللی به دلیل افزایش عملیات زمینی اسرائیل است.

آنگونه که گاردین گزارش داده است در این قطعنامه نامی از حماس آورده نشده است. حماس که اکنون حدود حدود 220 غیرنظامی گروگان در اختیار دارد. با این حال قطعنامه خواستار «آزادی فوری و بدون قید و شرط» همه غیرنظامیانی است که به طور غیرقانونی در اسارت هستند و خواستار ایمنی و رفتار انسانی با آنها است. همینطور قطع‌نامه حملات به غیرنظامیان فلسطینی و اسرائیلی را محکوم می‌کند. این قطعنامه همچنین خواستار اجازه ورود تجهیزات ضروری به نوار غزه و دسترسی پایدار کارکنان بشردوستانه در غزه است. و از اسرائیل می‌خواهد که دستور خود برای تخلیه مردم غزه از شمال و حرکت به سمت جنوب را لغو کند و «هر گونه تلاش برای انتقال اجباری غیرنظامیان فلسطینی را قاطعانه رد می‌کند». این قطعنامه بر ضرورت «تأسیس فوری مکانیسمی برای تضمین حفاظت از جمعیت غیرنظامی فلسطین» تأکید می کند.

ریاض منصور فرستاده فلسطین در سازمان ملل به خبرنگاران گفت: این جنگ باید متوقف شود، کشتار مردم ما باید متوقف شود و کمک‌های بشردوستانه باید وارد نوار غزه شود.  گفتنی است که پس از فشار ایالات متحده و کانادا، تلاش برای محکوم کردن نام حماس و درخواست آزادی فوری گروگان ها با 88 رای موافق در برابر 55 رای موافق به تصویب رسید، اما موفق به کسب دو سوم اکثریت لازم نشد. اردن در ابتدا خواستار آتش‌بس فوری بود، اما در راستای تلاش برای به حداکثر رساندن حمایت‌ها پیش‌نویس را تغییر داده و آن را با درخواست برای یک آتش‌بس بشردوستانه بادوام و پایدار که منجر به توقف خصومت‌ها می‌شود، اصلاح کرد. سازمان ملل پیش‌تر شاهد چهار تلاش برای دستیابی به یک موضع مشترک بود که به دلیل وتوهایی که روسیه یا ایالات متحده از آن استفاده می‌کردند، به نتیجه منتهی نشد. بنابراین اولین بار است که سازمان ملل به دیدگاه جمعی در مورد بحران خاورمیانه می رسد.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل، که گفته بود هرگونه آتش‌بس فقط به حماس فرصت می‌دهد تا دوباره مسلح شود «تا بتوانند دوباره ما را قتل عام کنند»، با عصبانیت به این رأی پاسخ داد.» او گفت: «امروز روزی است که به بدنامی تبدیل خواهد شد. همه ما شاهد بوده‌ایم که سازمان ملل دیگر حتی یک ذره مشروعیت یا اهمیتی ندارد.» حماس هم در بیانیه‌ای از درخواست برای توقف درگیری‌ها استقبال کرد. این گروه گفت: «ما خواستار اعمال فوری آن برای اجازه ورود سوخت و کمک‌های بشردوستانه برای غیرنظامیان هستیم». پیش از این، لیندا توماس-گرینفیلد، فرستاده ایالات متحده، این قطعنامه را «ظالمانه» توصیف کرد و گفت که این قطعنامه به حماس کمک می‌کند. او گفت که اهداف حماس «مصممانه و نفرت‌انگیز است». آنها مصمم به نابودی اسرائیل و کشتن یهودیان هستند.»

اما توماس-گرینفیلد همچنین گفت که جهان نمی‌تواند به وضعیت «غیرقابل دفاع» در منطقه بازگردد. ما نباید به وضعیت موجود برگردیم که در آن حماس اسرائیل را ترور می‌کند و از غیرنظامیان فلسطینی به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند. و ما نباید به وضعیت موجود برگردیم که در آن شهرک‌نشینان افراطی می‌توانند به فلسطینیان در کرانه باختری حمله کرده و آنها را وحشت‌زده کنند. وضعیت موجود غیرقابل دفاع و غیرقابل قبول است. این به این معنی است که وقتی این بحران تمام شد، باید چشم‌اندازی از آنچه در آینده خواهد آمد وجود داشته باشد. اردن و سایر کشورهای عربی با مشارکت مجمع عمومی - در مقابل شورای امنیت 15 نفره - سعی در محکومیت عمومی آشکار اسرائیل داشتند و واکنش این رژیم به حمله حماس را ناقض قوانین بشردوستانه بین المللی توصیف کردند. در دو هفته گذشته، شورای امنیت سازمان ملل متحد چهار بار در اتخاذ یک دیدگاه جمعی به به خاطر استفاده از وتوی روسیه یا آمریکا شکست خورده است و در واقع سازمان ملل خاموش بوده است.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha