فردای اقتصاد- علیرضا کاظمی افزود: در صورت ظهور فناوری جدید در صنعت فولاد، ما جایگاه جهانی آن را بررسی و سپس فاصله فناورانه خود را با آن میسنجیم. پسازآن، با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی، برنامهای برای جبران این فاصله تدوین میکنیم. ممکن است در مواردی شکاف وجود داشته باشد، اما ازنظر اقتصادی توجیه پذیر نباشد. هرگاه ملاحظات اقتصادی اجازه دهد و به این نتیجه برسیم که باید فاصله خود با دنیا را جبران کنیم، برای دستیابی و اکتساب آن فناوری برنامهریزی و اقدام میکنیم.
به گفته وی، در حوزه نوآوری، میتوان به این نکته اشاره کرد که طی تفاهم نامه ایمیدرو، شرکت فولاد مبارکه و شرکت فولاد هرمزگان، شرکت ما به عنوان پایلوت برای بهکارگیری هیدروژن در واحدهای احیایی انتخابشده است که این پروژه برای اولین بار در کشور و یکی از مهمترین اقدامات شرکتهای بزرگ فولادی ایران برای به کارگیری هیدروژن و آماده شدن برای تولید فولاد سبز است.
معاون تکنولوژی شرکت فولاد هرمزگان با بیان اینکه این پروژه میان مدت است، خاطرنشان کرد: شبیهسازی و بررسی فنی بکارگیری هیدروژن در واحد احیا بایستی انجام شود و پس از مشخص شدن حجم تغییرات مورد نیاز در قرارداد اجرایی لحاظ گردد. همچنین هیدروژن مورد نیاز در حجم و آنالیز مشخص خریداری و به شرکت منتقل گردد.
وی درباره اقدامات صورت گرفته در حوزههای نوسازی و اتوماسیون صنعتی گفت: تحول دیجیتال در فولاد هرمزگان با الگوبرداری از بهترین شرکتهای دنیا و بهترین متدولوژیها انجام شده است. آنچه در زمینههای دیجیتال در دنیا مورد تمرکز قرارگرفته، حوزه کاهش هزینهها است و ما همین روند را الگو قرار دادهایم. تعدادی پروژه تحول دیجیتال در برنامه قرارگرفته و برخی نیز آغازشده و در حال اجرا است.
کاظمی گفت:کشورهای حاشیه خلیج فارس در فرآیندهای خود Carbon capture انجام می دهند. این روش ها با نام های CCS و CCUS شناخته می شوند و به طور خلاصه دی اکسید کربن را به روش هایی ذخیرهسازی کرده یا به فرآورده دیگری تبدیل میکنند.
وی با بیان اینکه فولاد هرمزگان متکی بر دانش کارشناسان خود است، افزود: تا جایی که ممکن است از دانش کارشناسان داخل شرکت و شرکت های داخل کشور برای رفع نیازهای فناورانه و نوآورانه استفاده می کنیم. تلاش کردهایم موضوعات مطرح شده را بهصورت بومی دنبال کنیم. محدودیتهای بینالمللی هم وجود دارد و همه از آن آگاه هستند، اما امیدواریم که توان داخلی بتواند برخی تکنولوژیها را برای نخستین بار در کشور قابل دسترس کند.
معاون تکنولوژی شرکت فولاد هرمزگان تاکید کرد: ارتباط با پارکهای علم و فناوری، شرکتهای دانشبنیان و دانشگاه ها و دانشجویان و همچنین تعریف پروژه های پژوهشی در واحد تحقیق و توسعه دنبال میشود. ما با دانشگاههای بسیاری در سطح کشور و در جایی که توان استانی وجود دارد با اولویت دانشگاه های هرمزگان و پارک علم و فناوری بندرعباس پروژههایی را تعریف کردهایم که دستاوردهای خوبی به همراه داشته است و مواردی که توان یا پتانسیل آن در استان وجود ندارد یا قطبهای تخصصی در آن زمینه فعال هستند، به بیرون استان واگذار کردهایم.
وی افزود: بهطورکلی، اولویت ما دانشگاهها و پارک علم و فناوری استان بوده است. همچنین سرمایهگذاری و کمک به تجهیز آزمایشگاه دانشگاه بندرعباس با تجهیزات آزمایشگاهی و کمک به هنرستان جوار فولاد که بخشی از آزمایشگاه و کارگاه آن را تجهیز کردهایم. همچنین شرکت فولاد هرمزگان سه دوره رویداد کنفرانس ملی و بینالمللی فولادسازی و ریختهگری مداوم در بندرعباس برگزار کرده که رویدادی دانشی برای سراسر کشور بوده است.
کاظمی درمورد سرمایهگذاریهای فولاد هرمزگان در زمینههای نوآوری و تحقیق و توسعه ادامه داد: این شرکت به منابع دانشی دنیا دسترسی دارد و از طریق منابع دانشی خود، رصد میکند که در حوزههای مرتبط با شرکت فولاد هرمزگان انجام شده است و مسیر دستیابی به آن ها دنبال می شود. بخش دیگرنوآوری درونزاست و همکاران ما از طریق نظام مدیریت ایده و نظام پیشنهادها ایدههای نوآورانه را مطرح میکنند و اسن ایده ها بررسی و در صورت لزوم اجرایی می شود.
وی خاطرنشان کرد: در صورت امکان و در مواردی که معنا دار باشد، به تجاری شدن ایده ها هم کمک میکنیم. برای نمونه، پروژه آبشیرینکن جذبی که یکی از همکاران شرکت و دانشگاه هرمزگان در نظر داشتند، بررسی شد و هزینه قابل قبولی برای پایلوت پلنت آن تخصیص داده شد.
همچنین، پیشنهادی در خصوص فرآوری گرم سرباره توسط یکی دیگر از همکاران فولاد هرمزگان پیشنهاد داده شد و پس از اجرایی شدن به صورت آزمایشی، نتایج قابل قبولی مشاهده شد.
معاون تکنولوژی شرکت فولاد هرمزگان افزود: این شرکت در صندوق خطرپذیر استان هرمزگان هم سهامدار است و اگر ایدهای نوآورانه در نظام موجود تصویب شود، وامهای با بهره پایین به آنها تخصیص داده میشود و از طریق شتابدهندهها اگر ایدهها قابلیت تجاری شدن داشته باشند، عملیاتی میشوند. یک رویداد دیگر هم با کمک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در قالب رویداد فولادیشو انجام شد که دانشجویان و دانشآموزان ایدهها را مطرح کردند و شناسایی شدند و جوایزی هم به ایدههای برتر اعطا شد.
به کفته وی، یکی از ایدههایی که در رویداد هرمزگان پذیرفته شده بود، در یک رویداد در کشور روسیه هم بهعنوان ایده برتر انتخاب شد.
تبادل نظر