فردای اقتصاد: برای پیش بینی بورس فردا باید ببینیم چه اتفاقاتی در بورس امروز رخ داد و چه اتفاقاتی در بورس فردا تاثیرگذار خواهد بود و سپس با توجه به مجموع این اتفاقات ببینیم چه چیزی در انتظار بورس فردا است.
بورس امروز که با همراهی جلسات حمایتی روزهای گذشته کار خود را آغاز کرده بود، توانست روند نزولی شدید خود طی هفته گذشته را متوقف کند و به مدار صعودی برگردد اما با این وجود بازهم نشانی از تقاضای قوی در بازار دیده نشد و نزدیک به ۸۰ درصد نمادها در محدوده منفی به کار خود پایان دادند تا بار دیگر شاهد واگرایی بین روند شاخص کل بورس و بازدهی روزانه سهام باشیم. در روز جاری نماگر اصلی بازار ۰.۲۹ درصد افزایش یافت و در سمت دیگر شاخص هم وزن با کاهش ۰.۸۹ درصدی مواجه شد. در این بین ارزش معاملات نیز با ثبت عدد ۲۷۸۵ میلیارد تومانی و همچنین خروج ۹۵۹ میلیارد تومانی پول کدهای حقیقی، یک روز رکودی دیگر برای بورس تهران رقم بخورد.
طی هفته گذشته بازار سهام شرایط بسیار سختی را پشت سر گذاشت و بازدهی منفی ۵.۷ درصدی را نصیب سهامداران خود کرد که یکی از ضعیفترین عملکردهای بورس از مهر سال ۱۴۰۰ محسوب میشد. پس از برگزاری جلسات متعددی در سازمان بورس و خبرهایی که از آن مبنی بر توقف عرضههای اولیه، کاهش تعهدات بازارگردانی در سمت فروش، بازنگری در روند معاملات الگوریتمی و...، انتظار میرفت که بازار امروز بتواند برگشت قدرتمندتری را تجربه کند اما به نظر میرسد که بورسیها همچنان از آینده نامعلوم خود میترسند و ابهامات را نسبت به هر چیز دیگری بااهمیتتر میدانند. البته فشار فروشی که امروز از سمت حقوقیها در سهام بزرگ بازار صورت گرفت نیز قابل توجه بود و گویی آنها هر مثبتی را فرصتی برای فروش سهام خود میدیدند.
تغییر سیاستگذاری غلط به جای حمایت
طی بیش از دو سال گذشته تاکنون بارها و بارها شاهد برگزاری جلسات حمایتی در سطوح مختلف و در زمانهایی که بازار سرمایه با سقوط آزاد مواجه شده است، بودهایم و میتوان گفت که اکثر آنها نیز بدون هیچگونه نتیجه مثبتی پایان یافتهاند. این موضوع به خوبی نشان میدهد که بورس تهران به عنوان یک بازار نیازمند حمایتهای لفظی نیست و یا باید به صورت عملی اقدامی جدی در جهت بهبود و شفافیت معاملات صورت گیرد، یا نگرشی در سیاستگذاریهای کلان وجود داشته باشد.
اکثر کارشناسان این روزها اعتقاد دارند که بازار سهام از ابهامات و فضای عدماطمینانی که در چشمانداز سیاسی و اقتصادی کشور وجود دارد میترسد و باقی مباحث تاثیر چندانی در روند بازار نخواهد گذاشت. از بین رفتن خوشبینی به احیای برجام و احتمال سختتر شدن شرایط کسری بودجه کشور در سال آینده باعث شده است که نگرانی بابت دخالت دوباره دولت در وضعیت عملیاتی و مالی شرکتها در بودجه ۱۴۰۲ به اوج خود برسد و همین موضوع چشمانداز سودآوری شرکتها را دستخوش تغییرات جدی میکند. احتمال کاهش تخفیف پالایشگاهها، افزایش نرخ خوراک گاز پتروشیمیها، تداوم قیمتگذاری دستوری در صنایع مختلف و... همگی از مشکلات بزرگی است که اجازه حرکت را به بورس تهران نمیدهند.
پولها به سمت سود بدون ریسک
طی چند وقت اخیر همواره بحث افزایش نرخ سود بدون ریسک و تاثیر آن بر رکود بازار سهام مورد توجه کارشناسان و فعالان بوده است و نقدهایی نیز به آن وارد میشد اما اکنون به نظر میرسد که این موضوع وارد مرحله جدیدی شده باشد. طی چند وقت اخیر بازار بدهی شاهد افزایش نرخ سررسید که به نوعی نرخ بدون ریسک نیز در بازارهای مالی ایران شناخته میشود، هستیم به طوری که طی روزهای قبل حتی صحبت از نرخهایی بالغ بر ۲۸ درصد سالانه نیز شنیده میشود. این موضوع درحالی رخ میدهد که بانک مرکزی همچنان بر نرخ سود بانکی ۱۸ درصدی تاکید دارد اما نرخ مصوب از سمت بسیاری از بانکها رعایت نمیشود. طبیعی است در روزهایی که بازار سهام با ریسکهای زیادی در حوزه سیاسی و اقتصادی مواجه بوده، سرمایهگذاران به دنبال داراییهایی با نرخ سود بیش از ۲۵ درصدی باشند تا هم ریسکی را تحمل نکنند و هم با زیانهای روزانه بورس مواجه نشوند.
پیش بینی بورس فردا
بنابراین با توجه به نکات ذکر شده در مباحث مختلف، پیشبینی میشود که بورس فردا نیز به روند متعادل اما کاهشی خود ادامه دهد و همچنان تا برطرف شدن چالشهای موجود، بازار سهام رونق پایداری را تجربه نکند.
تکنیکال از صعود حمایت نمیکند
پس از شکست قدرتمند محدوده حمایتی ۱۳.۱ تا ۱.۲۷ میلیون واحدی شاخص کل بورس در هفته گذشته، اکنون نمیتوان حمایت دیگری را تا محدوده ۱.۲ میلیون واحدی برای نماگر اصلی تالار شیشهای متصور بود. اندیکاتورهایی همچون RSI با نوسان زیر مرز ۳۰ و ایچیموکو که تمامی اجزای آن گارد نزولی قدرتمندی دارند، نیز از احتمال بالاتر روند نزولی خبر میدهند و به نظر میرسد که تا رسیدن به محدوده ذکر شده، هرگونه برگشتی موقت و کوتاهمدت باشد.
تبادل نظر