فردای اقتصاد: رضا نوحی، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه زنگ پایان روز شنبه اظهار کرد: تلاش سازمان بر این است که محیطی شفاف برای سرمایهگذاری فراهم کند تا سرمایهگذاران بتواند اطلاعات را به صورت شفاف دریافت کرده و بر روی ابزارهای سرمایهگذاری کنند که پاسخگوی نیازهای سرمایهگذاری آنها باشد. از طرف دیگر ارکان موجود در بازار سرمایه را احیا کرده و از ظرفیتهای قابل ملاحظهای که دارند برای توسعه بازار استفاده کنیم.
وی ادامه داد: سازمان بورس درصدد بوده سرمایهگذاری غیرمستقیم را بیش از پیش توسعه دهد. در این راستا دستورالعمل دریافت درخواستهای صدور و ابطال برخط واحدهای سرمایهگذاری را داریم. یعنی در کنار فراهم کردن محیط اطلاعرسانی خوب برای مقایسه عملکرد صندوقهای مختلف، دیگر سرمایهگذاری که در نقاط مختلف کشور است، نیازی به مراجعه به شهر تهران برای صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری نخواهد داشت.
نوحی تاکید کرد: در ارتباط با مشاوره سرمایهگذاریها، در راستای استفاده از ظرفیت ارکان، انجام عملیات متولیگری امکانپذیر شد و تعداد صندوقهایی که یک متولی میتواند نسبت به انجام وظایف خود اقدام کند، از 10 درصد کل صندوقها به 20 درصد رسید. در عین حال برنامهریزیهایی انجام شد تا شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری بتواند امین سبدگردانها باشند تا عملکرد اثربخشتری داشته باشند.
وی توسعه فعالیت شرکتهای مشاوره سرمایهگذاری را نیازمند تسهیل مجوزدهی عنوان کرد و در این خصوص گفت: الزام تأدیه حداقل 80 میلیارد ریالی یکی از موانع تاسیس این شرکتها بوده؛ در این راستا سازمان بورس این الزام را حذف کرد و در عین حال چنانچه این شرکتها بخواهند مشاوره عرضه و پذیرش را نیز دریافت کنند، الزام تأدیه حداقل ۲۰ میلیارد ریالی برای اخذ هر یک از این مجوزها را نیز دیگر نخواهند داشت. البته سرمایه ثبت و پرداخت شده شرکت مشاور سرمایهگذاری، باید حداقل تکافوی پوشش هزینههای شرکت برای سه سال اول پس از تأسیس شرکت را داشته باشد.
سیستم ارزیابی عملکرد مشاوران
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: سازمان بورس در ابلاغیه 12020203 شرایط موسسین را احصا کرده و تاکید میکند که باید حداقل 50 درصد سهام متعلق به کسانی باشد که دارای سوابق تحصیلی و تجربی مرتبط باشند. ضمن آنکه خود افراد و سرمایهگذاران لازم است قبل از خدماتگیری از این شرکتها، به این حداقلها توجه کنند.
حدنصاب سهام برای صندوقهای با درآمد ثابت از کجا آمد؟
نوحی در ادامه به حاشیههای مطرح شده در خصوص حدنصاب خرید سهام در صندوقها اینگونه پاسخ داد: نه تنها صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت بلکه دیگر صندوقهای سرمایهگذاری ملزم هستند حدنصابی را برای خرید سهام رعایت کنند. رعایت این نصابها در طول دوره فعالیت این صندوقها مورد پایش قرار میگیرد. به عنوان مثال این صندوقها موظف هستند حداقل 40 درصد از دارایی خود را در اوراق بهادار با درآمد ثابت شرکتی و همچنین اوراق بهادار با درآمد ثابت منتشره توسطه دولت (اسناد خزانه) سرمایهگذاری کنند. از 496 هزار میلیارد تومانی که این صندوقهای سرمایهگذاری در اختیار دارند، نزدیک به 81هزار میلیارد تومان فقط صرف خرید اوراق شرکتی شده است و نزدیک 20هزار میلیارد تومان نیز به اوراق شهرداریها اختصاص دارد. در کلیه این موارد صرفه و صلاح سرمایهگذاران رعایت شده است.
وی افزود: این صندوقها ملزم هستند حداقل 15 درصد از دارایی خود را در 5 طبقه دارایی سهام، حق تقدم سهام، گواهی سپرده کالایی، صندوقهای سرمایهگذاری و همچنین مواردی که مربوط به حساب سرمایهگذاری در سهم است، وارد کنند. از 496 هزار میلیارد تومان ذکر شده، نزدیک به 73 هزار و 700 میلیارد تومان سرمایهگذاری در سهام داریم که حدود 14.98 درصد از کل را شامل میشود. شاید در برخی صندوقها این نصاب به طور دقیق رعایت نشود که دلیل آن صدور و ابطال لحظهای و عدم تبدیل وجه آن به خرید و ... است. الزام صندوقها به خرید سهام از کلیت بازار نشات میگیرد.
بازار سرمایه چگونه درگیر بانکداری سایه شد؟
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در واکنش به ادعای برخی در خصوص تضمین اصل و سود سرمایه گفت: هیچ صندوق سرمایهگذاری و هیچ سبدی نمیتواند ادعا کند که اصل و سود سرمایه را تضمین میکند و اگر چنین ادعایی کند تخلف کرده است. مردم نیز باید آگاه باشند که سرمایه خود را دست صندوقهایی بدهند که اطلاعات درست میدهند و برای ادعاهای خود مدرک و مستندات دارند.
تبادل نظر