۲۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۹
واکاوی رشد ۲۵ درصدی سهم «حتاید»

سهام شرکت تایدواتر (حتاید) چند روزی است که معاملات مناسبی را تجربه می‌کند و با افزایش ۲۵ درصدی همراه شده است. علت چیست؟

فردای اقتصاد: شرکت تایدواتر در سال ۱۳۴۷ با نام شرکت داریوش فعالیت خود را آغاز کرد و پس از انقلاب اسلامی و تغییر و تحولات زیادی که تجربه کرد، در نهایت در سال ۱۳۸۳ با نماد «حتاید» در تابلوی معاملاتی بورس درج نماد شد. این شرکت که در صنعت حمل و نقل دریایی فعالیت می‌کند، انجام هرگونه خدمات بندری از جمله تخلیه و بارگیری، عملیات کانتینری، ترخیص بنادر در کالا و بسیاری دیگر از فعالیت‌های مشابه را برعهده می‌گیرد. تایدواتر همچنین سرمایه‌گذاری‌های مختلفی نیز در شرکت‌ها انجام می‌دهد که گاهی اوقات از آن محل نیز درآمدهایی را شناسایی می‌کند.

این شرکت در سال ۹۰ با آغاز تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران با مشکلات زیادی در روند انجام خدمات خود مواجه و در نهایت به خروج این شرکت از بندر شهید رجایی در سال ۹۳ منجر شد. در سال ۹۶ نیز شرایط مشابهی برای شرکت رخ داد و خروج دوباره آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌ها ضربه مهمی به شرکت‌های این حوزه از جمله حتاید وارد کرد. اکنون اما با توجه با افزایش احتمال دستیابی به یک توافق هسته‌ای، توجهات به این صنعت و نمادهای آن جلب شده است تا افزایش تقاضا بتواند به رشد قیمتی آن‌ها در تابلوی معاملات منجر شود.

بهبود درآمدزایی حتاید در سال جدید

اگر به روند درآمدهای ماهانه حتاید از ابتدای سال ۱۴۰۰ نگاهی بیاندازیم، پیداست که سطح درآمدهای آن در این مدت در دو مرحله افزایش داشته است که در آخرین آن، از ابتدای سال جاری، درآمد ماهانه آن از محل خدمات از ۴۴.۵ میلیارد تومان به ۵۵.۶ میلیارد تومان رسیده که نشان از رشد ۲۵ درصدی دارد.

واکاوی رشد ۲۵ درصدی سهم «حتاید»

این شرکت درحال حاضر در سه حوزه هرمزگان، مازندران (بندر امیرآباد) و ناحیه خوزستان فعالیت می‌کند که بخش اصلی درآمدزایی آن نیز با سهم ۵۲ درصدی، به ناحیه هرمزگان اختصاص دارد. این شرکت در گذشته در نواحی مختلف خدمات گسترده‌تری ارائه می‌داد اما اکنون در همین سه مورد فعالیت دارد. این موضوع نشان می‌دهد که در صورت رفع تحریم‌ها و بهبود وضعیت عملیاتی و مالی، توانایی افزایش سطوح درآمدی قابل توجهی خواهد داشت.

نکات نهفته در کاهش سود بهار

شرکت تایدواتر در فصل بهار سال جاری نسبت به فصل زمستان سال قبل با کاهش سودآوری نسبتا زیادی همراه شد که در نگاه اول می‌تواند به خطای تحلیلی منجر شود اما اگر کمی با دقت به پارامترهای مختلف صورت‌های مالی شرکت نگاه کنیم، دلیل اصلی این موضوع مشخص می‌شود. در ابتدا باید اشاره کرد که این شرکت به دلیل درآمدهایی که از بخش سرمایه‌گذاری خود شناسایی می‌کند، اغلب سود خالص بیشتری نسبت به سود ناخالص دارد و اگر همین دو فصل بهار و زمستان را مقایسه کنیم، پیداست که در بهار سود خالص کمتر شده اما سود ناخالص افزایش داشته است. این شرکت در بهار امسال به سود خالص ۱۸۴ میلیارد تومانی و سود ناخالص ۱۶۶ میلیارد تومانی دست یافته و در زمستان سال گذشته این دو پارامتر به ترتیب ۲۸۳ و ۱۳۰ میلیارد تومان بوده است که این اختلاف فاحش در فصل قبل به دلیل شناسایی سود ۱۲۸ میلیارد تومانی از محل فروش داراریی‌های ثابت بوده است که تکرارپذیر نخواهد بود. بنابراین می‌تواند گفت که شرکت در فصل بهار از منظر عملیاتی توانسته عملکرد بهتری را نسبت به تمام فصول سال قبل به ثبت برساند.

حاشیه سود ناخالص این شرکت اغلب بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد در نوسان است که در فصل بهار با جهش اندکی نسبت به زمستان توانسته به عدد ۹۹ درصد برسد. از سمت دیگر اما به دلایل ذکر شده در بالا، حاشیه سود خالص شرکت بالای ۱۰۰ درصد حرکت می‌کند و در فصل قبل حتی به رکورد ۲۱۲ درصد نیز دست یابد اما به دلیل اینکه اغلب سود این محل به صورت فصلی تکرارپذیر نیست، اهمیت خاصی ندارد.

واکاوی رشد ۲۵ درصدی سهم «حتاید»

برگشت حتاید از کف ارزندگی

در تصویر زیر نمودار تغییرات نسبت قیمت به درآمد گذشته‌نگر (P/E ttm) «حتاید» از ابتدای سال ۹۹ نمایش داده شده است که مشخصا در روزهای اخیر این نماد، کف جدیدی را حوالی عدد ۴.۳ به ثبت رساند که کمترین مقدار طی دو سال گذشته بوده است. مدتی پیش نیز «حتاید» بار دیگر با برخود نسبت قیمت به درآمد به محدوده ۴.۵، با افزایش تقاضا همراه شد و صعود کرد. این سهم اکنون حتی زیر میانگین این نسبت از ابتدای سال ۹۰ درحال معامله است که نشان می‌دهد از لحاظ قیمتی و سودآوری ۴ فصل گذشته در محدوده ارزندگی قرار دارد. نسبت قیمت به درآمد این نماد اکنون ۵.۲ است و میانگین این صنعت نیز عدد ۶.۳ را نشان می‌دهد.

واکاوی رشد ۲۵ درصدی سهم «حتاید»

بنابراین طبق نکات گفته شده از بررسی اجمالی وضعیت بنیادی «حتاید» می‌توان متوجه شد که چرا این روزها تقاضای خوبی را همراه خود داشت و چشم‌انداز مثبت موجود از احتمال بالای احیای برجام و دستیابی به توافق هسته‌ای، این موضوع را تشدید می‌کند.

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha