۲۱ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۷
قالیباف: قدرت حل برخی مسائل را نداریم

قالیباف: باید اقرار کنیم در برخی مسائل قدرت حل مسئله را نداریم.

فردای اقتصاد: محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران برتر گفت: امروز باید اقرار کنیم در برخی مسائل قدرت حل مسئله را نداریم و گاهی که قدرت حل مسئله‌ای را داریم، اما آن را در زمان خود حل نمی‌کنیم.

به گزارش سایت رسمی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس با بیان اینکه اگر بخواهیم اثر حوزه پژوهش را مانند سایر عرصه‌ها در جامعه ببینیم باید بدانیم که نوآوری نیازمند شجاعت است، گفت:

مجموعه حکمرانی باید از مدیران شجاع حمایت کند تا تحول و نوآوری رقم بخورد، البته اشکال سنتی نیز همواره در مجموعه ما وجود دارد که سیستم آموزشی محقق‌پرور، اندیشه‌پرور و ماهرپرور نداریم که این از مشکلات ریشه‌ای ما است و همواره به دنبال اصلاح آن بوده‌ایم.

به گفته رئیس نهاد قانونگذاری کشور، امروز باید این اقرار را داشته باشیم که در برخی مسائل قدرت حل مسأله را نداریم و اگر گاهی قدرت حل مسأله‌ای را داریم در زمان خود آن حل نمی‌کنیم که باعث می‌شود ارزش خود را از دست بدهد.

با هر مجلس ریل کشور تغییر نکند

قالیباف تأکید کرد: با موضوعی روبرو هستیم که قانونی است و تجربه دموکراسی در دنیا نیز همین را می‌گوید و در جای خود به‌عنوان یک واقعیت پذیرفته شده و آن این است که مجلس هر ۴ سال یک‌بار  تغییر می‌کند و نمایندگان جدیدی به مجلس می‌آیند و لذا هر دوره‌ای که تمام می‌شود، طرح‌ها و لوایح از رده خارج شده و مجلس بعد از تشکیل کمیسیون‌ها باید بر اساس تشخیص نمایندگان در دوره جدید، بررسی طرح‌ها و لوایح را در دستور کار قرار دهد؛ چنانچه در زمان تغییر دولت‌ها هم همین است و دولت‌ها می‌توانند بعد از استقرار لوایح را پس گرفته و یا دوباره درخواست بررسی آن را ارائه کنند.

وی در ادامه با طرح این پرسش که آیا این حرکت از نو برای حرکت‌های برنامه‌ریزی شده، رفتار سیستمی و حکمرانی کار درستی است و آیا می‌توان شوکی اینگونه به کار وارد کرد؟ گفت: به نظر می‌رسد نباید چنین شوکی به کار وارد شود و بنا نیست هر مجلسی تغییر می‌کند، ریل کشور نیز تغییر کند.

داده‌ها امانت نسل‌های بعدی است

قالیباف افزود: رسالت مهم ما این است که همه داده‌ها، اندیشه‌ها، کارکردهای مثبت و همه بخش نرم‌افزاری کشور که در قوه مقننه در حال ذخیره‌سازی است به صورت امانت از نسل، گروه و دوره‌ای در مجلس به دوره دیگر منتقل شده و ادامه مسیر دهد و اگر لازم باشد در این مسیر، اصلاحی صورت گیرد و با نگاه آینده‌نگری ریل‌گذاری جدید انجام شود.

وی اضافه کرد: در این زمینه اگر از من سوال کنند کدام نقطه در قوه مقننه می‌تواند این کار را صورت دهد، با صراحت می‌گویم که مطمئن‌ترین نقطه مرکز پژوهش‌های مجلس است و هیچ کجای دیگر در مجلس نمی‌تواند چنین نقش ستادی، راهبری و هدایت‌گری در هدف‌گذاری، آینده‌نگری، قانون‌گذاری و نظارت را داشته باشد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از این رو بسیار مهم بوده و در باورها و ارزش‌های دینی ما نیز آمده که در هر کجا که هستیم قدر جایگاه خود را بدانیم و بدانیم چه مسئولیت، رسالت و نقشی داریم که بدون شک باید هم در دنیا و هم در آخرت بابت جایی که نشسته‌ایم در پیشگاه خداوند، مردم و وجدان خود پاسخگو باشیم.

وی در ادامه با بیان اینکه تصور می‌کنم امروز با حرکت‌هایی که در مرکز پژوهش‌ها انجام شده و با استفاده از تجربیات گذشته می‌تواند آسیب‌ها را ترمیم یا حذف کند، یادآور شد: مرکز پژوهش‌های مجلس با نگاهی نوآورانه و خلاقانه و با نگاه به ۴ رویکرد هوشمندسازی، مردمی‌سازی، شفاف‌سازی و کارآمدسازی به موضوعات، بسیار جدی و مؤثر امور را جمع‌سپاری کرده و از نیروهای خلاق جامعه با روش‌هایی که دنیا از آن بهره‌مند است، استفاده می‌کند.

گام‌های هوشمندسازی بودجه برداشته شده

قالیباف در ادامه با بیان اینکه امروز از مدیریت داینامیکی به سمت مدیریت سایبرنتیکی حرکت کرده، روش‌های خطی را کنار گذاشته و به سمتی می‌رویم که با مجموعه‌های خلاق کار کنیم که بسیار موثر است، عنوان کرد: در سال اول مجلس یازدهم با مشاهده فرایند تصویب بودجه به این فکر می‌کردیم که در حوزه بودجه‌ریزی و مسیر بررسی آن با استفاده از مجموعه چقدر می‌توانیم بهتر و دقیق تر کار را انجام داده و تا چه حد می‌توانیم دخالت‌های فردی که باعث انحراف برنامه‌ها می‌شود را به حداقل برسانیم و با استفاده از هوشمندسازی، هوش مصنوعی، داده‌های خوب و تجزیه و تحلیل‌ها و با استفاده از جداول و نظارت‌ها، امور را با کیفیت کنیم از این رو تصور می‌کنم جای این اتفاق، سال‌ها در مجلس خالی بود که امروز گام‌های آن برای هوشمندسازی بررسی بودجه برداشته شده است

توافق دولت و مجلس بر مسئله‌محوری

رئیس قوه مقننه در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر برای بررسی برنامه هفتم در نقطه حساسی هستیم و توافق دولت و مجلس بر این است که این برنامه مسأله‌محوری را مبنای کار قرار داده و رویکرد مسأله‌محوری داشته باشد، گفت: تاکنون در همه دوره‌هایی که برنامه‌ریزی کرده‌ایم به موفقیت نمی‌رسیدیم، لذا اگر با رویکرد مسأله‌محوری به موضوع نگاه کنیم، می‌توانیم بسیار موثر باشیم که مرکز پژوهش‌ها در این زمینه نقش جدی دارد.

قالیباف در ادامه با اشاره به اینکه از جهت تشخیص علمی گاهی موضوع را خوب تشخیص می‌دهیم، اما ممکن است روش‌هایی که برای اجرای آن به کار می‌گیریم، دچار اشکال باشد، گفت: بسیار مهم است که در قانونگذاری، قانون‌نویسی و در نهایت در اجرای آن بتوانیم با فهم و درک مشترک اقدام کنیم.

رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در ادامه با در نظر گرفتن ادبیات قانون‌گذاری، بیان کرد: باید بدانیم قانونگذاری و اجرایی‌سازی قانون، هر دو وظیفه ما است چراکه تفاوت ماهوی بین اجرایی‌سازی و اجرای قانون وجود دارد. بسیار پیش می‌آید که قانون می‌نویسیم اما به اجرای قانون توجه نمی‌کنیم از این رو خواهش می‌کنم در این مرکز به این موضوع توجه بیشتری شود.

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha