فردای اقتصاد: کارنامه پنج ماهه تجارت خارجی ایران در ۱۴۰۱ با کشورهای عضو اوراسیا نشان از افزایش ۳۰درصدی ارزش تجارت نسبت به مدت مشابه در سال گذشته دارد.
علیرضا مقدسی، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل گمرک ایران با اعلام اینکه طی این مدت حجم تجارت خارجی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا به رقم یک میلیارد و ۳۲۶میلیون و ۳۹۴هزار دلار رسید، برخی اقدامات گمرک در حوزه درون سازمانی و همینطور تصمیمگیریها در سطح ملی و بینالمللی را از جمله عوامل این جهش در تجارت ایران و اوراسیا دانست و بیشترین میزان کالاهای صادراتی ایران به اوراسیا در ۵ ماهه امسال را به ترتیب به مقصد کشورهای فدراسیون روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس عنوان کرد و افزود: در این مدت میزان صادرات ایران به فدراسیون روسیه ۲۹۱میلیون و ۲۲۸هزار دلار، ارمنستان ۱۴۴میلیون و ۱۰۱هزار دلار، قزاقستان ۶۱میلیون و ۲۰۶هزار دلار، قرقیزستان ۱۸میلیون و ۴۲۶هزار دلار و بلاروس ۷میلیون و ۱۷۸هزار دلار بوده است.
مقدسی گفت: در همین مدت واردات ایران از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به حدود ۸۰۴میلیون و ۲۵۳هزار دلار رسید که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۳درصد رشد داشته است که به ترتیب فدراسیون روسیه با ۷۱۵میلیون و ۳۶۰هزار دلار، قزاقستان ۷۸میلیون و ۴۲۳هزار دلار، بلاروس ۳میلیون و ۸۸۷هزار دلار، ارمنستان سه میلیون و ۸۶۲هزار دلار و قرقیزستان با ۲میلیون و ۷۱۹هزار دلار اولین تا پنجمین کشور مبدا کالاهای وارداتی ایران بوده اند.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بهطور رسمی از اول ژانویه ۲۰۱۵ کار خود را با هدف ایجاد بازار مشترک، حذف تدریجی موانع گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه خارجی مشترک در میان کشورهای عضو و هماهنگسازی تشریفات گمرکی آغاز کرد.
روسیه بهعنوان مهمترین عضو اتحادیه اوراسیا تلاش کرد ایران را نیز به انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد با این اتحادیه اقتصادی متمایل کند و در این راستا پس از مذاکرات اولیه طی دو سال و امضای تفاهمنامههای فیمابین، در عمل موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از آبانماه سال ۱۳۹۸ اجرایی شد. دو طرف تجاری توافق کردهاند که ظرف مدت سه سال از موافقتنامه تجارت ترجیحی به سمت آزادسازی سراسری کالاها و انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد حرکت کنند.
تبادل نظر