-
کابوس دالان گازی زنگزور
فریدون برکشلی / مدیرکل اسبق امور اوپک وزارت نفت و رئیس کنونی گروه مطالعات انرژی وین
-
ظرفیتهای سه بازار مالی برای تولید
مجتبی نقدی/معاون دفتر محیط کسبوکار وزارت صنعت، معدن و تجارت
-
ناآرامیهای اجتماعی، امنیت ملی و دیپلماسی هستهای
دیپلماسی هستهای رابطه مستقیم، متقابل و در هم تنیده با موضوع امنیت ملی هر کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران دارد. اگرچه در ارتباط با میزان قابلیت، کارآمدی و اثربخشی کارگزاران دیپلماسی هستهای باید در آینده صحبت داشت، اما واقعیت آن است که در شرایط فعلی الگو و کنش بازی اتحادیه اروپا مبتنی بر سر گردانسازی فضای دیپلماتیک در کنش راهبردی ایران بوده است.
-
۱۰ پیشنهاد برای جذب سرمایههای خارجی
واقعیت این است که نقش و جایگاه برجام برای اقتصاد ایران در خوشبینانهترین حالت، کوتاهمدت و شبیه مُسکن خواهد بود و تا اصلاحات داخلی انجام نپذیرد و اقتصاد کشور دوران آرامش و ثبات پایدار را تجربه نکند، هیچگونه تحول ارزشمندی در اقتصاد رخ نخواهد داد.
-
صنعت نفت کشور: از کجا به کجا؟
تنها چند دهه پیش در بازار انرژی جهان میدانداری میکردیم و امروز با سهمی کمتر از ۳درصد از صادرات اوپک، نقش و نفوذ خود را در این بازار از دست دادهایم.
-
جایگزین برجام چیست؟
«اگر میتوانستم گزینهای ایجاد کنم که همه پیچ و مهرههای برنامه هستهای ایران را از بین ببرد، حتما آن را انتخاب میکردم.»
-
چهار موضوع کلیدی طرح قانون بانکداری ایران
تهیهکنندگان طرح باید به این سوال پاسخ دهند که آیا اجرای این طرح میتواند «ریلگذاری» لازم را برای حرکت در مسیر حل چالشهای متعدد مذکور انجام دهد؟
-
موانع مسئولیت اجتماعی شرکتها در ایران
درباره مسئولیت اجتماعی باید به نکته مهمی توجه کرد. این موضوع تنها در حوزه کمک مستقیم نقدی یا کالایی نیست. بالا بردن کیفیت کالاها، کاهش نرخ تمامشده، آموزش و امثال آن نوعی مسئولیت اجتماعی بهشمار میرود. بهعبارت دیگر، ایفای نقش اجتماعی تنها به پرداخت پول محدود نمیشود. یعنی اگر یک واحد تولیدی به منطقه اطراف خود کمک کند، ایفای نقش اجتماعی است و هزینه قابلقبول مالیاتی هم تلقی خواهد شد.
-
مصائب اقتصاد بدون تجارت
حسین سلاحورزی/نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران
-
اشتغال و بیکاری زنان در استانهای محروم ایران
در تمامی استانهای محروم کشور (به جز استان سیستانوبلوچستان) نرخ بیکاری زنان جوان بسیار بالاتر از میانگین کشوری است.
-
بسته سهگانه مهار غول تورم
دکتر جلالی نائینی: در کوتاهمدت یک بسته سیاست ترکیبی با سه ضلع برای اقتصاد ایران مناسبتر است.
-
غیبت دولت در بازار بدهی؟
کاهش اندازه بازار اوراق بدهی دولتی در یک سال اخیر میتواند دو معنای متفاوت داشته باشد.
-
آیا برجام شکست خورده است؟
شش دلیل وجود دارد برای آنکه امیدوار باشیم توافق به پس از انتخابات ۱۰ آبان اسرائیل و ۱۷ آبان آمریکا موکول شده است.
-
آیا برجام بسته نجات اقتصادی است؟
پرسشی که از سال ۱۳۹۲ تا امروز در افکار عمومی وجود دارد و اکنون با نزدیک شدن به خط پایان مذاکرات احیای برجام، بار دیگر پررنگتر شده، این است که آیا «توافق هستهای یک بسته نجات اقتصادی است؟»
-
پیشبینیناپذیری تورم در ایران
اگر به بلندمدتِ اقتصاد ایران نگاهی بیاندازیم، بیشک یک سوال جلودار خیل سوالات غریبِ دیگر میتازد و آن اینکه سیاستگذار در عوضِ چه چیزی هزینه تورمهای بالا را در چند دهه اخیر پذیرفته است؟
-
فقر اینترنت
ادامه سیاستهایی که تلاش دارند تا دسترسی به اینترنت را محدود کنند، به معنای افزایش کودکان زبالهگرد و افزایش شکاف طبقاتی است. این سیاستها هم امروز و هم فردای این جامعه را قربانی خواهد کرد.
-
تفسیر دوگانه ایران و آمریکا از توافق سازنده
ایران و آمریکا تفسیری دوگانه درباره مذاکرات هستهای دارند. مقامات و کارگزاران ایرانی، تمامی تلاش خود را برای به انجام رساندن مذاکرات سازنده به انجام رسانده تا زمینه برای اعاده همکاریهای متقابل با گروه کشورهای ۱+۴ در چارچوب مذاکرات وین و دیپلماسی هستهای را فراهم آورد.
-
۴+۱ عامل اثرگذار بر صادرات
محسن جلالپور/ فعال اقتصادی و رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران
-
چشمانداز مناسبات ایران و عربستان
حدوداً سه ده قبل، یکی از سفرای جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس، ایران و عربستان سعودی را دو بال جهان اسلام نامیده بود.
-
ما صنعتگران و آینده پسابرجام
«صنعت» موجودی زنده است. مثل ما آدمها نفس میکشد و نیاز به مراقبت و پرورش دارد. اصولا تمام حوزههای زندگی که آدمی با آنها سر و کار دارد چنیناند؛ از کشت و کار تا فرهنگ و هنر و... در نبود امکانات و شرایط مناسب میپژمرند و رشد و پویایی آنها متوقف میشود و ملتی از توسعه و پیشرفت باز میماند.
-
سیاست جدید ریاض در قبال برجام
عربستان سعودی بهعنوان یکی از بازیگران اصلی منطقه همواره نگاه بدبینانهای به برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران داشته است. معمای امنیتی در خاورمیانه و نظام ادراکی نخبگان سیاسی سعودی نسبت به برنامه هستهای، موجب شده است که مقامات ریاض همواره رویکرد انتقادی به برنامه هستهای تهران داشته باشند و آن را برنامهای با اهداف تسلیحاتی و نظامی معرفی کنند.
-
مذاکرات احیای برجام در مرحلهای حساس
با اعلام نماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ۸ اوت گذشته مبنی بر اینکه در پی مذاکرات دوحه و وین بین ایران و آمریکا اقدام به تهیه یک "متن نهایی" کرده و در اختیار اعضای برجام و نیز آمریکا قرار داده است، مشخص شد که مذاکراتی که در آوریل سال ۲۰۲۱ شروع و بعد از حدود ۵ ماه تعلیق، مجددا در دسامبر از سرگرفته شد، حقیقتا وارد مرحله پایانی خود شده است. با این حال، از ابتدا مشخص بود که این مرحله پایانی همچنان میتوانست و میتواند باز هم چند هفتهای به درازا بکشد. طبعا طرفین میبایست به این "متن نهایی" واکنش نشان میدادند. ارائه واکنش از سوی ایران یک هفته به طول انجامید. اگر چه پاسخ ایران انتشار نیافته، اما از شواهد و قرائن بر میآید که ایران "متن نهایی" را بهعنوان متن واقعا نهایی نپذیرفت و اصلاحاتی را در آن وارد کرد. ظاهرا این اصلاحات عمدتا در مورد تحریمها، از جمله زمانبندی لغو یا تعلیق تحریمها و نیز تضمینها بوده است. برخی منابع غربی و روسی گفتهاند که مسئله پادمان و مسئله حذف نام سپاه از لیست سازمانهای تروریستی در این پاسخ ایران قرار نداشته است.