-
سواد اقتصادی/ پول چطور کار میکند؟
پول یکی از مهمترین و به نوعی عجیبترین اختراعات بشر است که گاهی حضور همیشگی و پررنگش در زندگی همه ما باعث میشود یادمان برود روزگاری پول اصلا وجود نداشته است.
-
سواد اقتصادی/ آیا نجاتِ بازنده درست است؟
بحران مالی ۲۰۰۸ بسیاری از کسبوکارها را ورکشسته کرد اما تعدادی دیگر آنقدر بزرگ بودند که سقوط آنها برای کل اقتصاد سنگین تمام میشد به همین دلیل هم دولت به کمک آنها آمد اما این کار درست بود؟
-
سواد اقتصادی/ جنگهای تجاری یا انزواگرایی
ممکن است فکر کنید هرچه ارزش پول یک کشور بیشتر باشد بهتر است اما این ماجرا تهدیدی برای صادرات کشورهای محسوب میشود و تلاش دولتها برای کاهش ارزش پولشان در نهایت نه تنها به نوعی جنگ ارزی منتهی میشود بلکه تجارت آزاد را هم تهدید میکند.
-
سواد اقتصادی/ پارادوکس صرفهجویی
آیا پسانداز هرچه بیشتر برای جامعه مفید است؟ اگر همه مردم شروع کنند به پسانداز کردن حداکثری، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
-
سواد اقتصادی/ علم اقتصاد در میدان زندگی
در موارد بسیاری آنچه در عمل یعنی در زندگی واقعی اتفاق میافتد متفاوت با چیزی است که علم اقتصاد انتظار دارد. دلیل این تفاوت کجاست و راه آن چیست؟
-
سواد اقتصادی/ معمای زندانی، مثالی از نظریه بازیها
معمای زندانی چیست؟ قبلا درباره اینکه نظریه بازیها چه میگوید توضیح داده بودیم اما حالا میخواهیم با یک مثال خیلی متداول به این نظریه بپردازیم و نشان بدهیم که افراد در نقش بازیگران چطور تصمیم میگیرند.
-
سواد اقتصادی/ سازمان تجارت جهانی چیست؟
سازمانی که هدفش تسهیل تجارت آزاد در سطح جهانی است. چه ایده خوبی اما در عمل همه چیز به همین خوبی نیست و مشکلات انتقادهای زیادی در مورد عملکرد آن وجود دارد که برای بسیاری از آنها راهحل قطعی وجود ندارد.
-
سواد اقتصادی/ مشتقات مالی چه هستند؟
افراد یک جامعه میتوانند به شکلهای مختلف برای روابط اقتصادیشان قرارداد تنظیم کنند و این قراردادها کاربردها و شکلهای مختلفی دارند و مشتقات مالی محسوب میشوند.
-
سواد اقتصادی/ خلاصه انقلاب صنعتی اول و دوم
دو انقلاب صنعتی سرنوشتساز اروپا چطور اتفاق افتادند؟ جدا از عواملی که آنها را رقم زد مهمترین تبعات وقوع آنها چه بود؟
-
سواد اقتصادی/ نظریه قوی سیاه چه میگوید؟
برای شما هم پیش آمده که بعد از بروز یک اتفاق یا بحران از خودتان تعجب کنید که چطور متوجه نشانههای واضحی که از همه جا خودنمایی میکردند نشدید؟
-
سواد اقتصادی/ نرخ بهره در نظام بانکی آمریکا
هشت بار در سال، کمیته بازار باز فدرال یا FOMC در آمریکا تشکیل جلسه میدهد و نرخ سود وجوه فدرال را تعیین میکند اما کارکرد این کار چیست و چه جزئیاتی دارد؟
-
سواد اقتصادی/ روش تعیین ارزش خالص داراییها
مجموع دارایی شما چقدر است؟ ارزش تمام داراییهای هرکس چطور محاسبه میشود؟ شاید جواب ساده به نظر برسد اما در واقع پیچیدگیهایی هم دارد.
-
سواد اقتصادی/ رشد جمعیت تهدید یا فرصت؟
«فرزند کمتر زندگی بهتر» این شعار نه چندان قدیمی را به یاد میآورید؟ جملهای که حالا کاملا عکس آن تبلیغ میشود اما علم اقتصاد به افزایش جمعیت چه نگاهی دارد؟
-
سواد اقتصادی/ اتحادیههای کارگری؛ مزایا و معایب
اینکه کارگران با هم متحد شوند و ساز و کاری را برای قدرت چانهزنی بیشتر در مقابل کارفرماها درست کنند خوب است یا بد؟ جواب شما به این سوال تا اندازه زیادی به جایگاه شغلیتان بستگی دارد اما اقتصاد در این مورد چه میگوید؟
-
سواد اقتصادی/ آیا سرگرمی پول هدر دادن است؟
شما هم وقتی مشغول تفریح یا پرداختن به کارهای مورد علاقهتان هستید با خودتان فکر میکنید میتوانستید همین زمان را برای پول درآوردن صرف کنید؟ علم اقتصاد به شما میگوید که چرا اشتباه میکنید.
-
سواد اقتصادی/ ریکاردو و نظریهای برای تجارت آزاد
آیا کالاهایی وجود دارند که ارزش ذاتی داشته باشند و یا ارزش تمام کالاها به کاری است که روی آنها انجام میشود؟ دیوید ریکاردو از برجستهترین نظریهپردازانی است که سعی کرده به این سوال پاسخ بدهد.
-
سواد اقتصادی/ انواع موانع ورود به بازار
چرا راه انداختن یک لیموناد فروشی راحت است اما ورود به صنعتی مانند تولید برق از انرژی هستهای تقریبا برای مردم عادی ممکن نیست؟ علم اقتصاد در مورد موانع کسب و کار چه میگوید؟
-
سواد اقتصادی/ زیان گریزی یا مغلطه هزینه هدررفته
بارها به افرادی برخوردهاید که با وجود پی بردن به اشتباهشان از آن بر نمیگردند چون تا اینجای کار هزینه زیادی کردهاند و دلشان نمیخواهد باور کنند این هزینهها هدر رفته است. علم اقتصاد این رفتار را توضیح میدهد.
-
سواد اقتصادی/ کینز و دعوای دخالت دولت
کینز را بیشتر برای بخشی از دیدگاههایش میشناسیم که میگوید چطور دولتها و بانکهای مرکزی باید در زمان بحران وارد عمل شوند و برای تحریک اقتصاد، خودشان تقاضا ایجاد کنند اما این همه چیز در مورد او نیست.
-
سواد اقتصادی/ تفاوتهای اقتصاد خرد و کلان
اینکه فرق اقتصاد در ابعاد کلان و خرد چیست شاید سخت نباشد اما پیوند این دو مفهوم با هم و مرزهای آنها پیچیدگیهای زیادی دارد.
-
سواد اقتصادی/ نفرین منابع یا پارادوکس فراوانی
حتما شنیدهاید که نفت برای کشورهای نفتخیز نه یک نعمت که عامل عقب ماندن آنها بوده است. آیا در پس این نظر واقعیتهای علمی وجود دارد؟
-
سواد اقتصادی/ واریانس یا انحراف معیار
بعضی از عبارتهای محاسباتی را بارها شنیدهایم و حتی در مکالمات روزمرهمان از آنها استفاده کردهایم اما آیا دقیقا از اهمیت آنها و نحوه محسابهشان خبر داریم؟
-
سواد اقتصادی/ آشنایی با قانون «سه»
آیا عرضه، تقاضای خود را ایجاد میکند؟ اگرچه «ژان-باتیست سه» دقیقا همین را نمیگفت اما قانونی که به نام او مشهور شده همین حرف را میزند. مخالفان این قانون اما میگویند که همیشه اینطور نیست.
-
سواد اقتصادی/ فریدمن مدافع بازار آزاد
در ادامه بررسی چهرههای برجسته اقتصادی اینبار سراغ میلتون فریدمن رفتهایم، مردی که نظریاتش درباره بازار آزاد منشاء تحولات بسیاری شد.
-
سواد اقتصادی/ ریپو یا قرارداد بازخرید چیست؟
بیایید فرض کنیم بانک A به سرعت به پول نقد نیاز دارد و از طرف دیگر، بانک B دارای پول نقد اضافی است و میخواهد از آن به خوبی استفاده کند در چنین شرایطی پای چه نوع قراردادی به میان میآید؟
-
سواد اقتصادی/ داستان تولد مارکسیسم
برای آشنایی با مفاهیم اقتصادی در مواقعی باید چهرههای اقتصادی را بشناسیم و به آرای آنها نگاه کنیم. بیشک کارل مارکس یکی از کسانی است که باید نظریاتش را از برابر دیده گذراند.
-
سواد اقتصادی/ اثرات مثبت و منفی خارجی
در موارد بسیاری ما از اتفاقاتی که چندان ارتباطی به ما نداشته سود میبریم یا ضرر میکنیم. این موضوع آنقدر مهم است که در علم اقتصاد برای آن مفهومی مستقل تعریف شده و اقتصاددانهای زیادی به ابعاد مختلفش و وظیفه دولت در قبال این مفهوم پرداختهاند.
-
سواد اقتصادی/ منحنی زنگولهای چیست؟
شکل همه نمودارها را دادهها و عددهایی که برای کشیدن آنها استفاده میشود، تعیین میکند و در موارد بسیاری از روی شکل نمودار میتوان وضعیت کلی جامعه آماری را فهمید. یکی پرتکرارترین نمودارها، منحنی زنگولهای است.
-
سواد اقتصادی/ محرک اقتصادی چیست؟
رایجترین راههای دخالت دولت برای خروج اقتصاد از شرایط تورمی چیست؟ اصلا دولت باید دست به چنین کاری بزند؟
-
سواد اقتصادی/ نمودارها چطور دروغ میگویند؟
سیاستمداران بسیاری را دیدهایم که با کمک انواع نمودارها سعی میکنند فعالیتهای خودشان را تبلیغ کنند اما چطور آنها میتوانند با استفاده از نمودارها ما را فریب بدهند؟